torsdag 29 april 2010

Sea Life

Tillbringade eftermiddagen vid Sea Life vid Borgbacken, med tre av mina vänner. Superkul! och Wow vad vackert! Vissa akvarium var precis som om man tittade in i Nemo´s värld (alltså Finding Nemo). Helt otroliga fiskar! Både stora och små, vackra och fula, skrämmande och söta, färggranna och diskreta..alla sorter helt enkelt! Man blev ju nästan lite rädd när man såg hajar eller någon jättestor skrämmande (eller ful) fisk. Men verkligen en upplevelse! Rekommenderas!!!







onsdag 28 april 2010

Dag med Barockens kompositörer

Denna soliga varma dag har till största delen spenderats på balkongen, dock inte enbart för att sola, utan har kombinerat solbadandet med musikhistoria i aldra högsta grad. Håller på med vår härliga hög med uppgifter, och idag har jag skrivit om nio olika barock-kompositörers produktioner, och dessa kompositörer skulle vara från tre olika länder. (bör jag säga att det var på finska?) Så det tog sin lilla tid. Har dessutom berättat mera utförligt om ett verk av en kompositör. Blev Händels Messias-oratorium...

Har pippi på pistachnötter nu som bäst, så har gnagat i mej nötter lika flitigt som en gnagare idag *fniss* men nötter ska väl vara hälsosamma? (rätta mej om jag har fel)



Min fina "nötter"-skål fick äntligen innehålla det den är ämnad för ;) Musiklexikonet blev även flitigt använd idag ;)

Nu blir det mat, sedan skall jag fortsätta med hissauppgifter om jag hinner...
Hej svej sålänge!

tisdag 27 april 2010

Veckans recept: vappen-picnic

Eftersom det är glada-vappen nu i helgen, så är det ju också picnic som gäller för många..så jag tänkte bjuda på tre stycken recept som går att ha med på picnic, även sådana jag själv gärna tar med. Första receptet är en matig sallad, som är både god och bra på picnic. Okej, alla sallader är bra picnic-mat, men här är iaf ett recept. Nästa recept är klassiska pizzasnurror, som är praktiska att äta och lätta att ta med sej, dessutom riktigt goda ;) Sista receptet blir en söt variant. Tänkte länge på vad som är både gott och lätt att ta med sej, och som går att äta lite under hela dagen..så när jag bollade ideér så dök kokosbollar upp med jämna mellanrum, och jag tänkte först nää.. men med lite eftertanke, så kom jag fram till att varför inte? De är goda, enkla och lätta att ta med sej. Men slut med försnacket, här kommer recepten:

Kycklingsallad

4 st kycklingfiléer
2 msk honung
2 msk soja
saften från en halv citron
salt
svartpeppar
500 g valfri pasta
4 msk pesto
1/2 isbergssalladshuvud (eller 2 st gemsalladshuvuden)
4 st plommontomater
1/2 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
mozzarellaost

Gör en marinad av honung, soja, citron, salt och peppar och lägg kycklingfiléerna i den för att marineras. Koka pastan och skölj den sedan under kallt vatten. Häll peston med pastan och rör om. Skär tomaten och salladen, plocka bladen av basilikan och blanda ihop dem också med pastan. Stek kycklingen i stekpanna tills den är helt genomstekt. Låt kyklingen kallna lite, skär den sedan i skivor eller bitar och strö över salladen. Strö över mozzarellaost (så mycket du vill ha). Klar att servera!




Pizzasnurror

deg:5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk salt
1 paket jäst
1 ägg
13-15 dl vetemjöl

tomatsås:
2 dl tomatpuré
1 tsk oregano eller pizzakrydda
en skvätt ananassaft

fyllning:
3 dl riven ost
100g rökt skinka
2 st tomater

1 ägg
1 dl riven ost

Värm upp mjölken tills den är fingervarm (37grader) och lös upp jästen i den. Rör ner salt och olja, knäck ner ägget i det, och rör om. Rör ner mjöl lite i taget tills det blir en jämn deg. Ställ degen och jäs under en bakduk, i ca 40 minuter.
Rör tomatpurén, oreganon och ananassaften till en tomatsås.
Riv osten, skär skinkan och tomaten.
När degen jäst, knåda den med några hårda tag, dela den i två delar och kavla ut till en 30x40 cm stor platta. Häll över hälften av tomatsåsen , bred ut. Bred även ut hälften av skinkan, tomaten och osten. Rulla ihop till en fast rulle. Skär i ca 2cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar (större muffinsforsmar). Låt jäsa ennu ca 30 minuter. Gör lika dant med andra deghalvan.
Pensla snurrorna med ett uppvispat ägg och strö över lite riven ost.
Grädda i ugnen på 250 grader i ca 10-12 minuter tills bullarna är vackert bruna.




Kokosbollar

150g smör eller margarin (rumsvarmt)
2 dl socker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe (eller vatten)
4,5 dl havregryn

kokosflingor till garnering

Vispa smör och socker. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, och blanda sedan ihop med smöret och sockret. Rulla till små bollar som du sedan rullar i kokosflingorna. Låt stå kallt en stund innan du avnjuter.



Ha en trevlig picnic!

Ben & Jerrys free cone day




Idag är den sk. free cone day vid Ben and Jerry's (alltså glass, ifall någon inte visste)
Vi skulle med klasskompisarna gå på gratis glass efter en tent, men när vi kom till Kampen ändrade vi ganska fort våra planer. Kön var minst 100 meter lång, vi gissade oss till 1,5-2 timmars(!!!) köande för en boll glass. Ni som kommer ihåg hur det ser ut vid Kampen så kan ju tänka er själv hur lång kön var om jag säger att den gick över halva torget på utsidan, plus att den var bred, och bännu bredare inne i Kampen...Så vi ändrade oss och gick till Spice Ice i övervåningen där kön var betydligt kortare (två personer framför oss i kön). Kan inte förstå att någon orkar köa så jätte länge för glass, dessutom såg man många i kön som redan åt en glasstrut (högst troligen B&J glass) och nu stod och köade för glass nr. 2 (eller 3?). Snacka om brist på något att göra...

Här kommer några bilder av köandet. På första bilden fick jag inte med var kön började, dessutom blev den längre hela tiden, och bilderna kanske inte är dom bästa, men jag tog dem i föbifarten som bevis på hur lång kön var....

måndag 26 april 2010

Tuff dag

Dagen har varit påfrastande, vilket har resulterat i huvudvärk som nu blir värre för varje minut...
Har både haft en tent och en konsert idag. Tenten gick ok, svårt att säga, men hoppas på bra iaf.
Konserten gick mycket bra! Är väl den jag stressat mest för..spelade först så det var skönt att få inleda hela konserten och sedan bara sitta och lugna ner sej med vacker musik som andra spelade. Fick riktigt bra kritik även, så det är skönt!
Men som jag redan konstaterat många gånger tidigare, så när jag stressar/spänner mej för något så får jag huvudvärk när spänningen släpper. Är väl min kropps sätt att slappna av ordentligt... Synd bara att den inte "kunde vänta" till imorgon, har fortfarande en tent imorgon att läsa till plus ett slutarbeta att göra klar...men det får vänta till imorgon, stiger upp tidigt så hinner jag då...

Nu blir det nog burana och en mjuk säng som gäller...
Återkommer imorgon med intressantare inlägg..

NatiNati!!!

söndag 25 april 2010

Våren kryper fram sakta men säkert

Gick en sväng ute med Älsklingen när solen sken så vackert. Tog kameran med mej, och fotade ditt och datt,
mest naturbilder eller vårbilder. Så nu tänkte jag dela med dej av några, "temat" för bilderna är våren kryper fram sakta men säkert.





Trevlig söndagkväll kära ni!

kort paus från skolarbetet...

Till skillnad från gårdagen så skiner solen och det är superfint vårväder, men skolarbetet har dessvärre inte precis minskat. Håller som bäst på med slutarbetet i musikanlalys (okej håller inte på med det nu, eftersom jag Nu sitter och bloggar, men egentligen håller jag på med det..). Har blivit överraskad själv att det går rätt bra, har kanske inte varit den mest aktiva på lektionerna och hängt med i analyssvängarna helt och hållet, men nu när jag håller på med kursens slutarbete så går det bra, och NU börjar jag lära mej vad allt kursen har gått ut på.. Passar ju bra när provet är på tisdag *hehe*

Skall dock inte hela dagen sitta inne och mögla med skolarbeten, nejdå! När vädret nu en gång tillåter det så skall jag och älsklingen nog gå ut en sväng :) skall ta kameran med för eventuella vackra vårbilder. Fick jättemycket foto-inspiration igår kväll när vi var ute och körde en bit. Nu vill jag fota allt och alla! *fniss* Men jag lovar dock inga bilder ännu...

Nu skall jag återgå till den klassiska musikens värld...

Hej så länge!

lördag 24 april 2010

Ruggigt väder

Uch vilket ruggit väder det är där ute. Blåser hårt, mulet och grått, kallt och ruggigt. Har hösten kommit redan? Eller egentligen är väl det här bara en del av det man kallar "takatalvi" (kommer inte på någon bra svensk motsvarighet), snöat hade det ju också inne i veckan...men jag tror fortfarande hårt på att sommaren kommer, och på att den kommer att bli varm och skön!

Det lilla positiva i det här vädret är att man inte blir på dåligt humör för att man inte kan gå ut eftersom man har en hög med skolarbeten. Nu blir man iställe på dåligt humör för att det är så ruggigt väder och man måste sitta inne med alla sina skolarbeten. Hmm, kanske det inte var så mycket positivt i vädret ändå, skulle det vara soligt skulle man ju kunna sitta med datorn på terassen iaf...

Men uppmuntrar mej själv med tanken på att snart är det sommarlov! Och nästa helg är det ju redan vappen, och lösglass-sesongen kan inledas; -ett sommartecken! :P




Bilderna är från när jag, mamma och pappa var till Höga Kusten med vår båt 2005. Oj va de va länge sen! Vill på nytt! Hoppas även ni fick lite sommarkänslor av dessa bilder. Iaf fick jag det, och nu tittar även solen fram som gör situationen lite bättre. :) Trevlig helg!

torsdag 22 april 2010

Pladder..

Gokväll igen!

Blev nästan förskräckt när jag upptäckte att jag varit nästan 12 timmar i skolan idag! Och av det har jag tillbringat under en halv timme utanför skolbyggnaden, när jag gick till C-market och köpte mellanmål. What a day! Men egentligen har den inte varit så tung, utan snarare riktigt givande. (om man nu kan uttrycka det så)

Hade oboedidaktik ikväll, och jag och en annan oboist spelade åt varandra, lyssnade, gav feedback och "lärde". Riktigt kul! Speciellt att få kommentarer från en ganska jämnårig flicka och inte bara av min femtioåriga manliga lärare (vilken skillnad egentligen *fniss*) Dessutom är det skoj att diskutera gemensamma problem, tekniker, "nya" upptäckter eller annars bara något inom oboistvärlden som "vanliga-dödliga" inte förstår sig på. Borde göra det oftare, synd att vi började med det så här sent, när sommarlovet snart är här. Men passande nu inför måndagens konsert...

När jag kom från skolan ikväll var jag hungrig, men i skåpet fanns inget som lockade, så gissa vad jag gjorde..jo jag bakade scones *fniss*
Nu har jag ett enormt diskberg som väntar på mej och en väska att packa, åker hem till Österbotten imorgon :) Diskbergt lockar inte precis, men Hem nog. Snart är det förresten sommarlov, har jag nämnt det ;) 8 skoldagar kvar!!!

Uch vilket pladder på bloggen idag, förlåt mej! Skall försöka skärpa mej, men ibland pladdrar man bara på (som nu tillexempel) men nu tänker jag avrunda kvällen och se om jag orkar ta mej an diskberget, eller packandet....men hur som helst, slut pladdrat...

NatiNati!

onsdag 21 april 2010

Som en död hand...

En kul liten händelse hände i morse. Jag vaknade och märkte att min högra hand var helt bortdomnad och utan både känsel och rörelseförmåga. Försökta lyfta armen från armbågen och när jag gjorde det så följde underamen och handen bara med, men någon kontroll i den hade jag inte. Kunde vare sig röra handen eller fingrarna plus att armen kändes flera kilo tungt. Lite skrämmande var det när handen snuddade vid kinden och jag inte kände något i handen och i kinden kändes precis som om det vore någon annans hand eller en död hand...man skrämmer upp sej själv ganska lätt på så sätt...men som tur blev armen så småningom som vanligt igen och jag kunde somna pånytt...

Ikväll har jag igen varit på Afro- och Latindanskursen. Börjar redan märka hur effektiv dansandet är för spända ryggmuskler, synd att kursen tar slut om en vecka! Men någon latinodansare blir det nog inte av mej, är nog lite väl styv för det, känner mej fortfarande som en liten heffaklump.. Men det är ingen skillnad hur dansen ser ut, huvudsaken är att det är roligt, att det underlättar min spända rygg och att det är en effektiv motionsform.

Nu blir det att krypa till sängs igen.. NatiNati!

Veckans recept: Mjöd

Vappen är på kommande, det betyder att det så småningom börjar bli dags att börja laga mjöd. Mjöd är gott och hör till vappen! Själv vill jag absolut ha hemgjord (mammas) mjöd och inte någon köpis, så därför så tänke jag lägga upp receptet här. Själva tillagningen tar inte så jättelänge, men eftersom mjöden skall stå länge och i olika skeden så är detta någor man bör göra ungefär en vecka innan man vill avnjuta den.




Mjöd

8 liter vatten
1 kg farinsocker (alternativt ½ kg strösocker och ½ kg farinsocker)
1 krm jäst (torrjäst eller ett pyttelitet hörn av en jästbit)
Skalet av 4-5 citroner
Saften eller skivor av de skalade citronerna
Russin

Häll sockret i ett ämbar, koka upp 2-3 liter vaten och häll över sockret. Rör om tills sockret smälter och häll sedan över resten av vattnet. Lös upp jästen i en del av mjöden och häll sedan ner i resten. Tvätta citronerna noga och skala dem med potatisskalare, helst så tunt att det vita, beska inte kommer med, lägg citronskalen i mjöden. Skiva citronerna (skär bort det vita) eller pressa saften ur citronerna och tillsätt även det i mjöden (sila citronsaften). Du kan till exempel skiva hälften av citronerna och pressa saften ur andra hälften. Låt mjöden stå ett dygn i rumsvärme.
Ploppa ner russinen i flaskor och fyll sedan flaskorna med mjöden. Se till att skruva fast korkarna ordentligt så att inte bubblorna försvinner. Låt stå ytterligare några dagar, i rumsvärme om det är bråttom annars i kylskåp eller på annan sval plats. Mjöden är drickfärdig när russinen flutit upp till ytan, men blir godare om den ännu står i kylskåp någon dag.
Drick mjöden kall och traditionellt skall man avnjuta den med struvor eller munkar.

tisdag 20 april 2010

Rastlös - i ryggen!

Go'kväll kära läsare!

Kan man vara ratslös i ryggen?!? Jodå de kan man! De har i alla fall jag varit idag.
Började redan i morse med att jag var helt otroligt rastlös i ryggen, eller en bättre förklaring kanske är att det pittrade i hela ryggen, speciellt längs med ryggraden, precis som det pittrar i benen när man inte fått röra på sej på länge. Nåja, klarade oboelektionen någorlunda, men bör påpeka att snickrandet av rör (=ord för munstycken till oboe) inte alls gick... Efter lunchen så smög sej rastlösheten upp till övre delen av ryggen och skulderbladen, inte bra när man skall sitta stilla och koncentrera sej i en och en halv timme (gick bra första 45 minuterna).
När lektionen sedan var slut kände jag på mej att mitt övande idag inte kommer att gå bra, jag hade rätt! Försökte nog med många metoder men det bara inte gick... Tänkte en tur att jag borde gå på en dunder-springtur för att få bort all rastlöshet, men har inte haft tid för det. Tror jag lägger mej på min spikmatta istället..hjälper inte det går jag helt enkelt och lägger mej och hoppas att det har gått över imorgon...

Ha en fortsatt trevlig kväll!

måndag 19 april 2010

Glad idag!

Wippii!!! Solffan (tonträffning) avklarad!!! Hade sångtenten idag, och principen va den att ju flera stycken du hade övat, desto högre vitsord blev det. Så jag stapplade upp till en fyra i sångprovet, men pga förra veckans tent där inte ena uppgiften allt gick bra (fruktansvärt dåligt egentligen, med facit i hand) så trillade slutvitsordet ändå ner ett steg. Men det gör ingenting, för nu är det Över!!! No more solffa!!!
Lite extra glad blev jag när läraren sade att han tycker jag skall fortsätta ta sånglektioner och satsa på det också eftersom han tyckte jag har en utveklingsbarröst och bra potential till det. Så nu skall jag igen försöka ta mej tiden att sjunga mera.

Har varit superglad hela resten av dagen, blev dessutom tvungen att skämma bort mej med glass ikväll *mums* Kikade in på bilder jag tog för inte allt för länge sedan, och vill nu dela med mej lite av dem. Det var en dag då jag lekte med kameran ;) Tyckte att känslan i bilderna passar bra in på hur jag varit idag...



Hoppas ni också haft en trevlig dag!

Skål i luffarslöjdsteknik

Det har varit lite tomt med inredningspyssel på bloggen, men här kommer igen ett. Ett enkelt pyssel dessutom! Har länge velat ha en skål att ha mina parfym flaskor och krämtuber i, och har även ganska länge haft en vision om hurudan den skall vara, men tiden att tillverka den har inte funnits... Men i söndags tog jag mej tiden att koppla av från skolarbetet en stund och påbörjade min skål i luffarslöjds-teknik. Satte mej på soliga balkongen och började vira järntråden i ett spindelnätsmönster och så småninom tog skålen form. Jag gjorde skålen färdig igår, men räknade att totala tiden för tillverkningen var två timmar, alltså ett riktigt snabbpyssel! Allt du behöver ät två tjocklekar järntråd och en tång. Sedan är det bara att börja vira till det du vill ;)




söndag 18 april 2010

Veckans recept: skink och ostpaj

Här kommer denna veckas recept, bättre sent än aldrig inte sant?
Tänkte bjuda på ett av mina favorit pajrecept, nämnligen skink och ostpaj. Passar bra både till vardags och till fest! Är dessutom mycket lätt att ta med sej som lunch..

Skink och ostpaj

Botten:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
150g kylskåpskallt smör eller margarin
1-2 msk iskallt vatten
1 näve riven ost

Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt margarinet/smöret och "smula sönder" smöret med mjölet så att degen blir som till en smulpaj. Tillsätt den rivna osten och vattnet och arbeta till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i ca 1 timme. Tag sedan ut degen och kavla ut den och lägg den i en pajform som är ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet ännu en halv timme, detta gör så att degen inte "ramlar ner" i formen lika lätt under gräddningen. Förgrädda eventuellt pajbotten i 200 grader i ca 10-12 minuter innan du gräddar hela pajen.

Fyllning:

150g rökt skinka
4 ägg
3 dl standardmjölk
3-4 dl riven ost
1/4 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver

Strimla skinkan och strö den över pajbotten. Eventuellt kan du göra detta redan innan du förgräddar botten och lägga dem båda i ugnen på förgräddning i ca 10-12 minuter. Vispa ägg och mjölk, tillsätt kryddorna och den rivna osten och rör om. Häll försiktit mjölkblandningen över skinkan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Om du vill förädla pajen kan du göra det med t.ex tomatskivor eller paprika. I såna fall så lägg tomatskivorna eller paprikabitarna över skinkan innan du häller på mjölkblandningen.

Pajen går utmärkt att göra dagen innan, värm den bara innan servering i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter med aluminiumfolie på så att den inte bränns.


(bilden lånad från google, eftersom mina bilder inte lyckades så bra..)

Smaklig måltid!

Veckans recept: skink och ostpaj

Här kommer denna veckas recept, bättre sent än aldrig inte sant?
Tänkte bjuda på ett av mina favorit pajrecept, nämnligen skink och ostpaj. Passar bra både till vardags och till fest! Är dessutom mycket lätt att ta med sej som lunch..

Skink och ostpaj

Botten:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
150g kylskåpskallt smör eller margarin
1-2 msk iskallt vatten
1 näve riven ost

Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt margarinet/smöret och "smula sönder" smöret med mjölet så att degen blir som till en smulpaj. Tillsätt den rivna osten och vattnet och arbeta till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i ca 1 timme. Tag sedan ut degen och kavla ut den och lägg den i en pajform som är ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet ännu en halv timme, detta gör så att degen inte "ramlar ner" i formen lika lätt under gräddningen. Förgrädda eventuellt pajbotten i 200 grader i ca 10-12 minuter innan du gräddar hela pajen.

Fyllning:

150g rökt skinka
4 ägg
3 dl standardmjölk
3-4 dl riven ost
1/4 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver

Strimla skinkan och strö den över pajbotten. Eventuellt kan du göra detta redan innan du förgräddar botten och lägga dem båda i ugnen på förgräddning i ca 10-12 minuter. Vispa ägg och mjölk, tillsätt kryddorna och den rivna osten och rör om. Häll försiktit mjölkblandningen över skinkan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Om du vill förädla pajen kan du göra det med t.ex tomatskivor eller paprika. I såna fall så lägg tomatskivorna eller paprikabitarna över skinkan innan du häller på mjölkblandningen.

Pajen går utmärkt att göra dagen innan, värm den bara innan servering i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter med aluminiumfolie på så att den inte bränns.


(bilden lånad från google, eftersom mina bilder inte lyckades så bra..)

Smaklig måltid!