lördag 29 maj 2010

Stortrivs på jobbet!

Har jobbat två långa shift i två dagar nu, å trots att det har varit tungt och rätt stressigt så kan jag gått säga att jag verkligen trivs där. Dessutom är teamet vid restaurangen jättetrevlig och man känner sej nästan som en i gänget, trots att jag inte varit där längre än knappa tre veckor. Tror att den här sommaren kommer bli toppen! Imorgon blir det igen jobb, men inte så lång dag iaf... Ett annat litet bonus på jobbet är ju att jag får rabatt på maten och att vi ibland får äta något som gått fel eller inte går att servera. Som till exempel idag delade vi på kladdkaka eftersom bitarna var skurna helt konstigt och var inte serveringsdugliga...mums till oss alltså..måste bara hålla band på sej själv lite också och inte äta allt för mycket gott...

Sitter och väntar på ett telefonsamtal av vännerna. De skall komma hem till mej och se på Eurovisionen. Älsklingen är också här (såklart *fniss*) så kvällen kommer bli superskoj, hoppas jag! Nu när både Finland och Sverige har trillat ut, är det väl inte så stor skillnad för min del vem som vinner, men nån skall jag väl hitta att heja på....Men nu ringde telefonen och planerna ändrades så vi far till vännerna istället ;) Ha en skön kväll!

torsdag 27 maj 2010

Veckans recept: Mascarponetårta med passionfruktgelé

Om det ännu finns någon examinand som inte har helt på klart vad den vill bjuda på på sin examensfest så kommer här ett tips. Receptet har jag egentligen haft förut på bloggen, men då i formen av efterrätt. Men eftersom tårtan är gudomligt god så vill jag "ge den äran" att få bli veckans recept en gång till, men denna gång ensam, och denna gång med en bild som jag tog när vi hade tårtan här hemma hos oss.


Efterrätt: Mascarponetårta med passionsfruktgelé
150 g digestivekex
50 g smält smör
50 g hackad mörk choklad
9 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 1/2 dl mascarponeost (250 g)
4 dl vispad grädde
1/2 dl kahlualikör
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice

Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.



Ett litet bonustips till fester; för att smycka upp tårtor och kakor kan du istället för att använda köpta dekorationer använda äkta blommor och blad, endera från egna trädgården eller köpa billiga rosor som dekoration. MEN linda in stjälken i aluminiumfolie så hålls kakan fräch, smutsfri och hälsosam :) Äkta blommor på tårtan är vackert och ger festbordet ett stort lyft och en personlig touch.

borde lära mej att inte lova...

Borde lära mej att inte lova något på bloggen, förändringar sker för mycket för löften... men här är jag nu (en dag för sent)... Hade lite för mycket på schemat igår, så ja hann inte öppna nätet heller. Var bl.a på kvällen med Älsklingen på en kvällstripp till Vasa för att se på slutshowen för 15 minutes of Fame. En riktit bra show, alla uppträdanden föll kanske inte i min smak men ett bra jobb har de alla gjort.

Har tillbringat förmiddagen med mamma på staden, har handlat (/beställt) rosor och presenter för de studenter och yrkesexaminander vi tänkt uppvakta, och så har vi handlat blommor till trädgården. Gillar att handla blommor, längtar dessutom till den dag då jag får ha min alldeles egna trädgård att sköta om och planera.
Resten av dagen kommer antagligen vara nästan fullbokad den också, men skall försöka hinna ladda upp något smarrigt recept ännu idag, och kanske något annat skoj. (obs, jag lovar inte, men jag lovar att Försöka)

Ha en trevlig dag iaf!

tisdag 25 maj 2010

Lycka till tjejjer!

Go'kväll på er! Hur många av er sitter och ser på semifinalen av Eurovisionen? Jag erkänner att jag är en av dem, har dessutom mysat till det med lite popcorn *fniss* Hoppas kära Finland kommer till Finalen iaf. Gillade inte låten när den vann uttagningarna här i landet men börjar gilla låten lite mer för varje gång jag hör den, ni får tycka vad ni vill, men jag tycker man blir glad av den. Dessutom förmedlar de ju en så enorm glädje på scenen också. Vinner hela Eurovisionen tror jag inte riktigt på, men vi skulle ju kunna ta lite bättre placering än majoriteten av gångerna vi deltagit... Så jag säger Lycka till tjejjer! Heja Finland!

Var musik av annan form som gällde tidigae ikväll, vi var på danskurs med Älsklingen. Foxtrot har vi lärt oss ikväll :) Nog för att vi kunde det ganska bra från förut, men lite skolning, uppfriskande av minnet och finslipning skadar aldrig. Nu är det dansbanan som gäller näst...nån gång i sommar...

Men nu skall jag fortsätta se på Eurovision Semifinalen...återkommer imorgon!

Blommor av Älsklingen



Fick en underbar blomsteruppsättning av Älsklingen igår <3



måndag 24 maj 2010

förlovade två år



Idag har Älsklingen och jag varit förlovade i två år <3

Vi förlovade oss på vår resa till Spanien. Här kommer ett litet bildkollage från resan, mittersta bilden är även vårt förlovningfoto (som vi tog under resan).



veckan börjar regnit..

Veckan börjar minst sagt blött, det spiller bara ner vatten uppifrån. Dessutom visar termometern 20 grader mindre än för en vecka sedan, vilken omväxling! Nästan så att man inte riktigt vet vad man skall börja hitta på... Nåja, egentligen har jag nog planer redan för kvällen, men om vädret skall fortsätta såhär de närmaste dagarna så får jag ta mej en funderare...kanske jag kommer på något kul och senare kan dela med mej..vänta er inte för mycket nu bara...

Har arbetat varje dag nu i helgen, så nu har jag igen några lediga dagar inför nästa helg som kommer bli en super-hleg men långa arbetsdagar. Hoppas bara min rygg klarar av det, har fått ganska ont i ryggen varje gång jag jobbat, trots att skorna jag använt i helgen varit bra. Har inte haft ryggproblem förut fastän jag jobbat på café och haft långa dagar och stått mest hela tiden. Kanske min rygg blivit svagare? Borde jumppa mera...

Trevlig början på veckan till er alla iaf!

fredag 21 maj 2010

svalare i luften

Hoppas ni alla tog mitt tips om att njuta av värmen igår, för ja, ni känner väl själva att det är rätt mycket svalare i luften idag, solen skiner inte heller lika mycket som de senaste dagarna. Men egentligen tycker jag att det är rätt skönt att det inte är helt stekhett hela tiden, vi kan spara de stekheta dagarna till mitten av sommaren istället...

Var med mamma till stan idag, vi skulle ha bara handla mat, se om vi hittar några arbetsskor åt mej och via apoteket...Men det slutade (eller egentligen började) med att vi tog en sväng via Kappahl, mamma skulle visa mej en kjol hon tyckte att skulle passa åt mej, och det slutade inte med att jag bara provade kjolen utan en del annat också.. Ut kom vi med ett par nya klädesplagg som passar till sommarens "lite bättre vardagar" eller helger. Blommigt blev det i.a.f. *fniss* Kan visa bilder vid ett annat tillfälle :)

Skall jobba ikväll, börjar kunna ganska bra, men har nog mycket kvar att lära. Men kan ju fortfarande skylla på att "jag är ny här"...

Ha en trevlig början på helgen gott folk!

torsdag 20 maj 2010

Tag vara på värmen

Bästa läsare tag vara på denna soliga varma dag, för i helgen och nästa vecka har det lovats kallare och blötare väder igen. Orsaken till det kalla vädret den kommande helgen kan vi iaf skylla på att Suomen Tivoli är i Karleby, och det är mera regel än undantag att det är kallt och sämre väder när de är här, så skyll på det. Men var bara lugn, sommaren har ju bara börjat nu och vi har nog många härliga, soliga och varma dagar att vänta oss ännu!



Så ut och njut!

onsdag 19 maj 2010

utslag

Kliiaar! Fick utslag, eller exem kan man väl kalla det, i helgen och i början av veckan blev det värre, och nu kliar det som sjutton fastän själva utslaget gått ner på en del ställen. Armarna liknade nästan prickig korv, men nu är det mera händerna och underarmen som har svullna prickar på. Vet inte riktigt om det är pga solen, värmen eller pollenallergi, men vad det än är så håller det på driva mej till vansinne...



här är bara handen, men det är lika på hela armen och andra handen *arrgh*

det blir en fin dag!

Godmorgon kära läsare!

Det ser ut som om det igen blir en solig dag! Skönt! Som jag tidigare nämnt har vi haft det väldigt varmt inomhus här hemma, blev tvungen att för en natt flytta ner till ett svalare rum. Men inatt kunde jag flytta upp på vinden igen eftersom det blivit lite svalare inne. Men har en liten misstanke på att det inte var sista gången för den här sommaren som jag flyttar ut ur mitt rum. ;)

Nu skall jag fortsätta lösa mina två dilemman för mitt lilla projekt; vilket mönster? och vitt, lackat eller mörktlackat? That's my questions...

Återkommer senare! Ha en mycket skön dag!!!

tisdag 18 maj 2010

Veckans recept: studentmössor

Som jag skrev förra veckan så kommer jag bjuda på recept som passar till kommande fester, ex. student, eller examensfester. Så denna vecka blir det ett recept på småbröd, lite liknande som teskedsbröd men inte riktigt. Beklagar att bilden är lite suddig, blev utklippt från en större bild från mitt 'studentbord'.

Studentmössor:
ca. 40st

200 g smör
1 1/4 dl socker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk lemoncurd

Dekoration:
100 g mörk choklad
guldfärgade dekorationskulor (sockerkulor)


Vispa smör och socker. Tillsätt sedan ägget och vispa i det. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem, knåda till en deg. Kavla ut till en tunn platta och ta med en rund form ut små kakor, ca. 4 cm i diameter (använd t.ex ett champangeglas eller annat glas med "liten öppning"). Grädda i 200 grader i ca 8 minuter. Låt dem kallna.
Lägg lemoncurden i en mindre skål och rör om med en sked så att den blir mjukare och aningen lösare. (Du kanske inte behöver en hel burk lemoncurd så ta inte allt på en gång utan ta mera om det behövs). Bred lemoncurd över hälften av kakorna (på undersidan av kakan) och lägg ihop med de ofyllda så att de blir till en dubbelkaka. Smält chokladen och doppa en kant av kakan i chokladen, detta blir "skärmen" på studentmössan. Lägg en dekorationskula på "skärmen" som lyran. Låt kakorna stå svalt/kallt tills de skall serveras.

Istället för att doppa kakan i chokladen kan du spritsa med en tunn sprits (klipp ett litet hörn av en plastpåse och använd den som sprits) t.ex första bokstaven i namnet på festens huvudperson, rita en blomma eller något annat.  Då kan du använda småbröden till någon annan fest.


Up to the sky

Up to the sky - I wanna touch the sky

måndag 17 maj 2010

"biverkning"

Huhh-huhh! Det varma vädret har en del "biverkningar", och nu pratar jag inte om åska och regnskurar, det är nämnligen inte alls något jag lider av, utan jag pratar om värmen. När det är varmt ute blir det också varmt inomhus. Igår hade ingen varit hemma på hela dagen och ingen hade haft upp några fönster eller dörrar så att huset kunde vädras. Detta resulterade i att det var varmt som i en bastu, eller nästan som i en bastu iaf. 28 grader visade termometern inomhus. 28 grader!!! Låg vaken länge igårkväll innan jag somnade, var så varmt. Funderade vart man skulle flytta och sova, var det skulle vara som svalast..hittade ingen lösning. Det var bara att öppna fönstret och lägga fläkten på max, och hoppas att temperaturen så småningom skulle sjunka, vilket den gjorde lite också *sarkasm*...26 grader var det på morgonen... men nu är det iaf en ny dag och det verkar som om den kommer bli lika varm som de föregående dagarna, så nu skall här vädras ;)

Ha en fin dag allesammans!

lördag 15 maj 2010

blommor



Skall jobba ida igen, och på kvällen blir det för hoppningsvis grillfest och senare skall jag och Älsklingen till Emet-folkpark på sesongsöppning. Där skall jag antagligen baka pizza och Älsklingen är ordningsvakt.. Så jag hinner inte blogga så mycket mera idag. Men å andra sidan skall ju inte ni sitta inne och läsa bloggar utan vara ute i det vackra vädret... Ha det gott!!! :)

fredag 14 maj 2010

Babyvakt och vackra blommor

Det blev en solig och varm dag även idag! Sitter babyvakt åt Lilla-O igen, var på länk med honom så att han skulle somna, och nu sitter jag bara och vaktar med walkie-talkien så att han inte börjar gråta. Blev väldigt varmt att gå i det här vädret *puhh* måste se till att dricka mycket nu bara så att inte jag får vätskebrist...

Fotade lite i trädgården igen. Hoppas att ni inte har något emot att jag de närmaste dagarna har en del vackra bilder av blommor...


torsdag 13 maj 2010

Härliga soliga dag!

What a lovely day! Solen har stått högt på himlen hela dagen och temperaturmätaren har överskridit +20 strecket! Jag tror bestämt att sommaren snart är här! *hurra* Var dessutom ledig idag, så kunde helt till fullo njuta av det varma och härliga vädret! Började med ett nytt projekt idag, men tänker inte avslöja mera om det nu, kommer mera istället när det är klart...försök klara er ;)

Var en sväng och gå med barnvagnen idag så att Lilla-O skulle somna, riktigt skön liten promenad, fick t.o.m varmt fastän jag gick i bara t-skjorta. Jag och mamma fungerar som barnvakt när syster M och hennes E är vid deras hus och renoverar. Trivs bra i moster-rollen, har inget alls emot att vakta Lilla-O, speciellt inte när han är på bra humör och hans ansikte skiner som en sol :) Skall vara barnvakt imorgon igen en stund, hoppas på bra väder så kan vi ta en promenad igen :)

Det varma vädret idag höll i sej till kvällen, så Älsklingen och jag cyklade in till staden och åt glass. Blev favoritglassen igen *fniss*


(bilden är tagen då jag var i Åbo hos vännen A)

Hoppas att ni alla haft en skön dag! Ha det gott tills dess!

onsdag 12 maj 2010

Veckans recept: Petit-choux

De kommande veckorna tänker jag bjuda på några recept som passar bra till fester, exempelvis studentfester, eftersom de är så lätt "småplocks-mat". Första receptet är på Petit-couxer eller Tuulihattuja på finska (eller stormhattar som jag brukar skojja och kalla dem *fniss*). Petit-chouxer kan fyllas med endera en söt fyllning eller en salt fyllning, så jag ger er även några varianter på dem. Själv gillar jag mera salta fyllningar.. På min egen studentfest för ett par år sedan bjöd jag bl.a på salta petit-chouxer.


(bilden är från herkuttelijat.fi)

Petit-choux:
30-40 st (beroende på storlek)

75g smör
3 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
3 stora ägg

Koka upp vatten och smör. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg. Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, 200°, ca 20-25 minuter. ÖPPNA INTE ungsluckan under de första 15 minuterna eftersom petit-chouxen då sjunker och misslyckas! Ta ut och låt svalna.

Skinkfyllning:
200g naturell (eller smaksatt) färskost
200g strimlad rökt eller kokt skinka
(1 knippe färsk hackad persilja)

För annan smak på fyllning byt bara ut skinkan till något annat, ex. tonfisk eller kallrökt lax

Ostfyllning:
250g riven edam ost
100g smältost
(125g blåmögelost)
1 burk gräddfil

Vitchoklad-lime fyllning:
1 burk (200g) kvarg smaksatt med vitchoklad och lime (Valio)
Skivade jordgubbar

Bärfyllning:
2 dl kvarg
2,5 dl yougurt
1,5 dl socker
5 dl bär ex. hallon eller blåbär

Alla fyllningar är bara att röra ihop alla ingredienserna till en smet (utom vitchoklad-lime fyllningen, fyll först petit-chouxen med cremen, sedan med ett par jordgubbs skivor). När du fyller petit-chouxen: klipp upp den så att den får "en ficka" och fyll den. Gör detta just innan servering!

Lycka till! och smaklig måltid!

tisdag 11 maj 2010

Naturen i närbild



Överlevde första dagen!

Första dagen på jobbet gick fint! nååå Nästan ;) gjorde en liten miss med en beställning, men det slutade iaf bra! Meningen "ursäkta, men det är min första dag som jag jobbar här" är en bra ursäkt om något gåt fel och oftast blir man förlåten efter det. (Blev nog använd några gånger idag...) Borde nu bara lära mej hela långa menyn, alla alternativ, vilka och vad man skall fråga om de beställer något, vad som ingår, vilka som fås som glutenfria eller laktosfria, beställningssystemet, dinkar osv. osv. tar väl no några dagar innan jag börjar kunna hela faderullan. Ni vet ju iaf alla vad jag sitter och pluggar på de närmaste kvällarna...borde jag förresten nämna att det är en restaurang jag jobbar på (?) om jag nu glömt nämna det... ;)

Det lilla farliga i att arbeta på favoritrestaurangen är ju att man blir snål på alla goda maträtter dom har. Men kanske det går om efter nån vecka (eller så inte *fniss*) I allafall skall jag hålla mej i skinnet och ta med mellanmål/lunch/mat, så att jag inte hela sommaren mumsar i mej av de goda men ack så goda tillbehören eller smårätterna...

Skall förbereda mej på en tuff dag imorgon på jobbet iaf, har tre stora reserveringar (mellan 20 och 40 pers) så någon mjukstart får jag ju inte precis.

Ha det gott!

Första dagen på jobbet!

Godmorgon!

Idag är det slut på slappandet, d.v.s idag är det första dagen på jobbet! Får se hur det går, hoppas bra iaf. Har väl en hel del att lära, men det skall väl nog gå bra. Har ju nog haft liknande jobb förut. Men håll tummarna iaf! Återkommer senare med hur dagen gick!

Ha en bra dag allesammans!

måndag 10 maj 2010

Generationsporträtt

Idag har jag lekt fotograf! Var med syster M, Lilla-O, Mamma, Mormor och Morfar till åldringshemmet för att hälsa på Gammelmormor och för att ta generationsporträtt. Fem generationer! Gammelmormor är ganska gullig när hon inte minns så mycket mera, hon kunde fråga eller påpeka samma sak med ett par minuters mellanrum. Roligt var det dessutom att titta på gamla fotografier, som te.x mormor och morfars bröllopsfoto eller ett foto av Gammelmormor när hon var ung. Man ser även varifrån man fått sitt utséende och drag. Fick nog riktigt fina generationsporträtt också! :)

Fick inspiration av de gamla fotografierna att göra om ett foto av mej själv, så att den ser gammal ut. Här är resultatet:

söndag 9 maj 2010

Morsdag

Gratulerar på morsdagen alla mammor! Speciellt grattis till de mammor som står mej nära!
Hoppas ni alla får en fin dag!



Rosor til er!!

lördag 8 maj 2010

trädgårdsinspiration

Hej igen!

Eftersom det är vår så är ju trädgården den man kanske pysslar mycket med nu. Det skall krattas och rensas bort allt gammalt så att det nya får plats att växa fram. Så jag tänkte bjuda på lite trädgårdsinspiration från inredaute.se


Här kommer ännu några trädgårdsbilder för mera inspiration!

bilden tagen från skonahem.com

bilden från Flower Garden

bilden från styleroom.se

Hoppas ni fick lite inspiration att pyssla med er trädgård och göra den riktigt vacker!