onsdag 30 juni 2010

Grattis Mamma!

Kära Mamma fyller år idag! Gratulerar i mängder och massor!!!
Dessutom har mamma och pappa bröllopsdag idag! Grattis till det också!


Bilden är tagen på syster M och hennes man E :s bröllop...

jag ska måla hela världen lilla mamma
full av solsken varje dag
att det regnar och är grått det gör detsamma
du ska solsken i ditt fönster ändå ha

alla blommorna du gärna ville köpa
lilla mamma jag ska måla dem till dig
jag ska måla hela världen lilla mamma
och allt ska bli så ljust och glatt för dig

tisdag 29 juni 2010

Karleby Opera

Igår lovade jag bilder från midsommaren, men nu när jag fått in dem på datorn och kollat igenom dem kunde jag konstatera att de flesta misslyckats. :( men en bild tänker jag i alla fall dela med mej...



Tillbringar nu största delen av dagarna med att öva Carmen, har övningar nu flera timmar om dagen, både på dagen och kvällen. Och som det känns nu så kommer det bli superbra. Operan Carmen är i sej själv väldigt mäktig, med många stora mäktiga nummer och vackra arior. Vill ni veta mera info om Carmen i Karleby så besök Karleby Operas hemsida.
Alla är varmt välkomna!

måndag 28 juni 2010

Midsommarhelgen i korthet

Midsommarhelgen över, och nu börjar sommaren på allvar! Turligt nog fick vi sol över hela helgen, och en enstaka regnskur och kalla vindar hindrade inte oss från att ha en skön midsommar! På midsommarafton var vi till Villan och grillade med familjen, Nisses biffar, *mums* va gott!!! Tog också årets första dopp, lite kallt, men "blev varmare" efter en stund, fick dessutom inviga min nya bikini som jag köpte i hesa :) Kvällen tillbringade jag och Älsklingen i lugnaste bemärkelsen, och traditionen till ära plockade jag 7 blommor och lade dem under kudden.

På lördagskvällen var det dags för något så klassigt som Midsommardans! Brukar själv inte hinna ut på dansgolvet så ofta eftersom vi ofta hör till personalen på danser, men denna kväll tog vi "tjänsteledigt", tog på mej sommarklänningen och for och dansade.

Söndagen blev en skön pic-nic på stranden med Älsklingen. Solen sken och värmde mellan varven då vinden tog små "andningspauser", det blåste nämnligen väldigt hårt och kallt. Men med god mat, en mysig plats och förstås bra sällskap så blev allting super! På kvällen körde vi dessutom till Älskingens hemby och hans föräldrar, gjorde inget speciellt där, men vi fick en liten road-tripp ;)

Det var egentligen helgen i korthet, bilder får ni imorgon eftersom jag inte orkar ladda upp dom mera ikväll. Ni får ursäkta...

torsdag 24 juni 2010

Bakdag

Har haft en liten bakdag med syster M. Två kakor har vi gjort, en till midsommar och en "bara sådär". Så nu är det bara att vänta på att kakorna skall bli klara, den som är i ugnen är klar om ca 45 minuter, medan den som står i kylen inte är klar ännu på några timmar. Vad skall ni baka till midsommar? Hör gärna av er ;) om ni har receptönskemål är det också bara att skriva en trevlig liten kommentar så skall vi se om jag kan "uppfylla er önskan".

Veckans recept: Jordgubbs-mariannetårta

Midsommaren står vid dörren och vad kunde då inte passa bättre än ett supersmarrigt recept på en tårta med jordgubbar och marianne. Vi hade denna ljuvliga tårta här hemma för ett tag sedan, och jag kan garantera att tårtan är smarrig så att det bara vattnar sej i munnen.

Jordgubbs-mariannetårta:
12-16 pers.

Botten:
200g Digestivekex
75g smält smör

Fyllning:14 gelatinblad
500g frysta jordgubbar
1 dl socker
1 burk (2,5dl) flora visp (grädde)
1 burk (200g) créme fraiche
1-1,5 dl socker
2 burkar (á 200g) lime-vitchokladkvark
1 påse (150g) mariannecruch
1 dl citronsaft


Lägg bakplåtspapper på botten av en form med löstabara kanter. Smula digestivekexen fint och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck jämnt ut på botten av formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten. Mixa jordgubbarna tllsammans med sockret (sats 1).
Vispa grädden löst tillsammans med sockret (sats 2) och vispa sedan ner créme fraiche, kvarken, de mixade jordgubbarna och mariannecruchen.
Koka upp citronsaften, och lyft bort kastrullen. Krama ur överloppsvattnet ur gelatinbladen och lägg dem i citronsaften för att smälta. Låt svalna i 10 minuter.
Rör "gelatinsaften" i gräddblandningen och häll i formen. Låt kakan stå i kylen i minst fyra timmar så att den stelnar.
Dekorera kakan med riven choklad.

onsdag 23 juni 2010

Bye bye Helsinki!

Snart är det igen Bye bye Helsinki! Tar nattåget Hem till Österbotten igen. Men fick lite extra tid tack vare att jag slapp tidigare från övningarna, så nu hinner jag äta, läsa bloggar, blogga själv, kolla mejlen och helt i lugn och ro ge mej av till tåget...

Vi ses i Österbotten!

Såpbubblor i Brunnsparken

Tog en pic-nic i Brunnsparken med två av mina väldigt goda vänner här i Hesa. Blev en form av brunch, med pesto-tomat-mozzarella-batonger, lemonad och mud-cake. Gott och trevligt! En av vännerna hade med sej såpbubblor och det slutade med att vi fick barnsligt roligt!





tisdag 22 juni 2010

Har varit aktiv idag!

Idag kan jag verkligen påstå att jag varit aktiv! Vaknade trött och drog mej motvilligt upp ur sängen(strax efter åtta). Hade redan igår planerat in en morgon länk, men imorse kändes tanken mest avskräckande. Trots detta tvingade jag mej (efter frukosten) iväg ut, och väl ute började allt kännas bättre. Och efter länken kände jag mej betydligt piggare, gjorde t.o.m lite muskelövningar innan jag hoppade i duschen. När jag slutligen fönat håret torrt, skinkat mej, fått kläderna på Och betalt en räkning tog jag tåget in till centrum för att luncha med vännen M-i-hesa. Och nu var klockan bara 11!!! Satt och hade en trevlig och rätt god lunch vid Uni Café, vi hann faktist prata en hel del innan M skulle iväg till jobbet. Och eftersom klockan inte var mycket (halv två) så tog jag tåget tillbaka till lägenheten och hann öva ca en timme (OK 45min), och slappa, blogga och vilat ansiktet/käkarna lite innan jag tog bussen till jobbet/övningarna...Dessutom har jag hunnit planera in en pic-nic med mina klasskompisar till imorgon förmiddag *tjohej!*


Och ännu är inte listan slut, eftersom jag ännu ikväll har tänkt hinna med att påde packa och diska eftersom jag vet att det hinner jag inte med imorgon, för då skall det städas och sista kvällsövningarna och sedan nattåget Hem! Så nu är det bara chop-chop iväg och diska...

Sommarsolståndet

Förra natten var ju kortaste och ljusaste natten på året, så från och med nu blir nätterna allt längre. Men egentligen brukar väl själva sommaren börja först nu, så jag är iaf inte orolig och tänker att "ush, nu är ju sommaren nästan slut och vintern snart är här", tvärt om, nu börjar ju egentligen allt...



Bilden tog jag från balkongen igårkväll ca. kl. 11. Himlen var så söt när den shiftade från rosa till blått...

måndag 21 juni 2010

skall ta en sväng till staden

Skall ta en sväng in till centrum idag, och hoppas att fynda lite..Eftersom det regnade när jag vaknade så ändrade jag dagens planer lite, så nu blir det en liten sväng till staden :)



Konstaterade (igen) att jag har fått långt hår, borde kanske börja fundera på ett frissabesök? Men det tar jag senare, nu staden...

Sjö av lupiner

Lovade bilder, här kommer ett helt gäng! Tyvärr hann solen flytta sej så den sken inte längre direkt på dem, vilket var jättevackert! Skulle ut och fotografera mera imorse, men nu regnade det...så de här bilderna får duga...






söndag 20 juni 2010

Byt batteri

Tog en förmiddagslänk i solskenet idag, och blev glatt överrasskad hur vacker natur jag har här runt lägenheten. Bara några hundra meter från lägenheten har jag en motionsbana runt en hög kulle. 425 trappor leder upp; superbra träning! Men min poäng var inte träningen, utom den vackra naturen. En hel sjö av lupiner längs med sluttningarna, några rosbuskar här och där och en massa andra sommarblommor, så vackert! Efter min länk hämtade jag kameran för att få vackra bilder, men när jag skulle börja fotografera stod det bara byt batteri i rutan. Typiskt! Så det blev bara att traska tillbaka för att lägga kameran på laddning... men tänker nog gå och fotografera ennu idag, när kameran är laddad... Så jag återkommer senare med bilder.

lördag 19 juni 2010

Kungligt bröllop

Eftersom jag jobbade (/övade) hela kvällen så missade jag vigseln, men nu har tittat på Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels vigsel i repris från datorn, har dessutom tittat på et helt gäng med bilder av brudparet, vigseln, kortegen, ringen, och bröllopsgästerna (speciellt klänningarna!). Och måste säga att det var vackert! Undrar om det inte är alla sagor av prinsar och prinsessor som gör att jag tycker om och är intresserad av detta?





bilderna är lånade från Aftonbladet

Veckans recept: Kycklingsandwich

Ojdå, har nästan glömt att lägga ut veckans recept, förlåt mej! Men denna vecka så vill jag bjuda på ett enkelt recept på en kykling-sandwich, med en god fetaostsallad till. Passar till exempel bra till fredags-/lördagsmys, lunch eller varför inte picnic?

Kycklingsandwich:

Batongbröd
Marinerad Kycklingfilé (ex. honungs eller floridamarinad)
Bacon
Ananasringar
Cheddarost
(Chilimajonäs)

Stek kycklingen och baconet. Lyft baconet på ett hushållspapper för att det skall suga bort det överflödiga fettet, detta gör även så att baconet blir härligt knaprigt. Stek även ananasringarna så att de blir gyllenbruna. Vänd hastigt brödet i pannan så att de blir lite knapriga och gyllenbruna på ytan. Bred lite chilimajonäs på "bottenbrödet" (går att hoppa över om man tycker). Lägg på kyklingfilén, cheddarosten, baconet, ananas och sist det övre brödet.

Servera med en enkel fetaostsallad gjor på sallad, gurka, tomat och smulad fetaost. Smaklig måltid!

fredag 18 juni 2010

Kunglig konsert

Är bara tvungen att skriva ännu ett inlägg idag..vilken vacker konsert de ordnade för Victoria och Daniel! Jättevackra sånger, suveräna och begåvade artister, en bra orkester, fina nummer, roxette (!) ... superfin och bra! Och vilka vackra klänningar våra nordiska prinsessor bar! Är bara tvungen att låna bilder från svt:s officiella bröllopsblogg av Ebba von Sydow. Bäst gillar jag nog Madeleines klänning, men skulle nog inte ha något emot att ha dem alla i min garderob *fniss*


'



Kommer ni att följa med bröllopet imorgon? För mej blir det nog att ta det i repris sedan eftersom jag har övningar på samma gång som vigseln är...men skall se allt i efterskott sedan :)

Arbetsresa: dag 1 avklarad

Då var första arbetsdagen här i Hesa avklarad, jepp jag menar fakiskt arbetsdag. Tro inte att jag är i Heslingfors en vecka helt ensam bara för att jag inte har något annat att göra, nej jag är på arbetsresa. Och som musiker så är det ju arbete att öva in en opera. Operan vi övar till är Carmen, och för min del blev det primavistaspel (ordet är italienska och betyder första gången), fick noterna framför näsan först ikväll, och det var nog en utmaning att försöka hänga med, så jag vet vad jag kommer att göra de närmaste dagarna innan kvällsövningarna, och jag vet några grannar som får försöka stå ut *hehe*....

Undrar hur många 20 åriga flickor som dessutom sitter en fredagkväll framför tv:n och ser på Festföreställning från Konserthuset i Stockholm? Njuter av den Och som dessutom väntar på den dag då hon själv får sitta och spela i en orkester under en maffig konsert. Okej, det har jag redan gjort, men något ennu större; med tusentals åskådare, och tv? Gärna en konsert med musik från allt mellan klassisk och pop...märks det att jag älskar musik, mitt instrument och mitt yrke?



(bilden är säkert två år gammal...)

Attackerad av en mås

Anlände till Helsingfors imorse, åkte med nattåg och hade riktigt lyxigt med egen kupé (var tydligen så lite folk på tåget). Eller lyxigt och lyxigt, en sovkupé är väl egentligen inte så lyxig, speciellt inte när man har sängen precis ovanför hjulen eller nå växlar eller vad det nu var, mycket oljud hade det i alla fall..men till Helsingfors kom jag hur som helst. Känns lite konstigt att vara tillbaka i lägenheten, även om det bara är för en knapp vecka.
Skåpen innehöll inte precis så mycket mat, så efter att jag ännu sovit en stund på soffan tog jag cykeln och trampade iväg och handlade, och nu sitter jag och väntar på att maten skall bli klar...

Tog en snabb sväng in till centrum också, skulle hämta opera-noter, men förblev tomhänt..får dem först ikväll.. Men under snabbvisiten till centrum hann jag bli attackerad av en fiskmås, nästan iaf, den dök mot mitt huvud och var typ halv meter ifrån! Läskigt!!! Tydligen liknade mitt huvud en brödkant eller något annat ätbart *haha*

onsdag 16 juni 2010

Blombukett


Plockade en bukett med sommarblommor och några syrénkvistar när jag var ute och gå med Lilla-O. Nu pryder buketten köksbordet här hemma och doften sprider sej i köket. Vackert! Men blommorna är inte det enda som doftar här hemma hos oss nu just..Rabarberpajen som håller på gräddas i ugnen sprider också en underbar doft i huset. Man skall ta vara på sesongens frukter och bär, så de blev ännu en rabarberpaj, gissa vilket recept jag använde ;) Klicka här om du vill se efter... Men för min del blir det ingen paj innan senare ikväll, skall nämnligen och jobba snart. Har bara två kvällar kvar den här veckan, innan jag åker ner till H-fors för några dagar..så från och med fredag bloggar jag från södra Finland några dagar... Men nu skall pajen ur ugnen och jag snart till jobbet.. återkommer senare..

Mitt "gamla" badställe

Cyklade igår med Älsklingen iväg till mitt å mina vänners "gamla" badställe. Kom på att trots att vi är inne på vårt fjärde år tillsammans, så har jag inte någonsin visat platsen åt honom (fy skäms på mej!) Vår lilla "bad-pått" är nästan fyra km från mej, lite inne i skogen. Vi var alltid där med kompisarna och badade under slutet av lågstadiet, i högstadiet och i gymnasiet. Klipporna var så bra att hoppa från, vattnet är helt klart och det ofta inte var så mycket folk där. Så det var ju en perfekt plats för oss! Måste bekänna att jag tror att jag inte badade en enda gång där förra året, men det skall inte upprepas iår...








måndag 14 juni 2010

Popkalaset 2010

På lördagen var det Popkalaset i J-stad, och trots att vädret praktiskt taget var uselt, så åkte jag och Älsklingen dit. Och såhär i efterhand så kan jag nog konstatera att det nog var lönt det också. Vi såg och lyssnade bl.a på Darin, Takida, Veronika Maggio och Patrik Isaksson. Personligen gillade jag bäst Patrik Isaksson och Veronica Maggio, men inte var de andra dåliga heller... Det ända som jag inte gillade var regnet och kölden, att stå flera timmar i regnet (trots regnrock och paraply), är ju inte så kul. Mina byxben, skor och sockor var dyblöta och kalla. Och fastän jag böt sockor en gång så hjälpte det ju inte så länge, iaf inte när skorna och byxorna är helt genomdränkta. Men iaf så kom jag fram till att jag tänker investera i ett par snygga gummistövlar och en snygg regnrock.



Ett hav av paraplyer


Veronika Maggio och Patrik Isaksson


Kalla, blöta, frusna men glada! (beklagar vattendroppen på kameralinsen)

Fredagens Grillfest

Godmorgon! Återvänder till bloggen efter en fullspäckad helg...

I Fredags hade vi grillfest med vännerna, superskoj (och gott)! Vi hade dessutom ett litet tema för kvällen; högklackat och klänning (för flickor alltså :P ). Vädret var dessutom på vår sida (till skillnad från lördagen), det enda minuset var alla myggor, men det hör väl sommaren till även om jag smått hatar myggbett... men en vacker solnedgång fick vi iallafall se.







Äran för bilderna ger jag bästa vännen R!

torsdag 10 juni 2010

Veckans recept: Perunarieska

Beklagar att receptet blev lite finsk-influerad, men jag vet helt enkelt inte något svensk namn på "rieska". Men i å för sej så är det ju inte namnet på receptet som är huvudsaken, utan vad det själva receptet är på och hur den smakar. Dessa bröd är supergoda, speciellt då de är varma! Är dessutom superlätta att göra, och är suveräna när man har överbliven potatismos. Kan inte egentligen säga så mycket annat än pröva! :)

Perunarieskat:
5 dl potatismos
1 tsk salt
2 ägg
ca. 5 dl semlemjöl (alternativt korn- och/eller vetemjöl)

Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Dela degen i tolv bitar och platta ut dem på en plåt till runda, ganska tunna bröd. Nagga med en gaffel och grädda i ugnen på 250-300 grader i ca 20 minuter. Servera varma!





Smaklig måltid!

Sommarsmycken

Som jag berättade igår, så har jag pysslat lite sommarsmycken åt mej av lite pärlor vi hade här hemma. blev riktigt nöjd, speciellt med det långa halsbandet. Pärlorna var härligt turkos/ljusblåa, passande eftersom det är ju årets färg!


onsdag 9 juni 2010

Biokväll

Väntar på att Tjejjerna skall hämta mej, Bio skall det bli! *tjohej!* SACT 2 är ju självklart filmen som vi skall se. Väntar med spänning! Tänkte att nu är det dessutom ett ypperligt tillfälle att ta i bruk min sommartopp som jag köpte i början av sommaren (på samma gång som sommarkjolen). Har även gjort några smycken nu av lite vackra pärlor som fanns här hemma, så ikväll skall jag ha ett av halsbanden och ett par av örhängena. Lovar att jag visar alla sedan i närbild ännu denna vecka! Men nu så e de dags för biokväll! Hej så länge!



tisdag 8 juni 2010

Sommarprojekt klart!

Sommarprojektet klart!
Och supernöjd är jag, blev till och med bättre än jag föreställt mej!
Den här gamla tidningsstället/-bordet i rotting:



har funnits hos min Farmor och Farfar, men i något skede sprack glaset, (kanske var det vid flytten in till stan i höstas eller så hände det redan tidigare), men i alla fall hamnade den ner i källaren och samla damm. Syster M och hennes man E som köpt gården lovade bordet åt mej (något som syster M ångrar lite, eftersom jag gjort om den så fint *fniss*). I ett skede ville jag inte ha det, men när jag kom på var jag kunde ha det och hur jag kunde göra om den så tog jag den ändå..Som tur, för nu ser bordet ut så här:




Jag tog bort den söndriga glasskivan och ritade av det på en tunn fanerskiva och sågade ut. På fanerskivan kaklade jag fast mosaikbitar i ett mönster (som tog förvånansvärt länge att komponera ihop). Själva stommen har jag slipat för att få bort all gammal lack och sedan (efter många om och men) målat vit. Om och men i det fallet att här hemma var det väldigt delade åsikter om ifall den skulle bli vit, pånytt lackad eller mörklackad. Vitt blev det, eftersom det (enligt mej) blir en liten Grekisk känsla då över det hela. När stommen torkat, och mosaikbitarna var på plats, fäste jag bordsskivan med silikon och fogade mosaiken på plats, det blev bäst så, nu syns det inga fula skarvar och fogen smälter in i själva stommen.

Vad tycker ni? Visst blev den inte vackrare nu?