torsdag 30 september 2010

Våren är här!

haha, nu tror ni jag slagt i skallen rätt hårt för där ute är det definitivt inte vår. Nej där är det höst i hög grad, men här inne i mitt kök har jag en glimt av vår ;) sådde i onsdas (eller var det tisdag?) sockerärter och redan igår (!) hade de grott och nu är skotten 1-2 cm långa, vilket betyder att tidigast i slutet av nästa vecka får jag några sockerärtsskott i salladen.
Tänkte inte när jag sådde på att jag får höstlov om en vecka, men nu har jag istället färdigt "användbara" sockerärt"kvistar" att använda i sallad eller på smörgåsen när jag kommer tillbaka. Gott, gott, gott!

onsdag 29 september 2010

Let's Zumbaaa!!!

Var idag på Zumba lektion, för andra gången i mitt liv. Superkul! Och populär, hela salen har varit full alla (båda) gångerna. Vår lärare är superbra, och vilken kropp hon har! (Ursäkra mej!) men hon är verkligen vältränad! Inte på något sliskigt övertränat sätt, och inte är hon heller anorektiskt smal utan bara i god form! Redan första lektionen blev jag förvånad när hon lyfte upp t-skjortan så att vi kunde se hur magmusklerna jobbar i en viss rörelse, och denna gång hade hon bara en sport-topp på. Får man så vacker och vältränad mage så att man kan gå omkring och visa den sådär bara så är zumba mer än välkommen i mitt liv! Dessutom är det ju kul också! Rekommenderar åt alla som vill komma i form eller bara ha roligt med latinorytmer. På kursen som jag är på deltar både unga studerande (de flesta) och äldre damer, så alla som vill kan verkligen komma och skaka rumpan ;)




(bilden är från google)

Veckans recept: Pasta med skinksås

Denna vecka tänker jag bjuda er på en enkel men ack så god sås, nämnligen skinksås. Vill inte kalla såsen till carbonara eftersom den inte görs på samma sätt eller har samma ingredienser, men det betyder inte att såsen inte är lika god ;) Beklagar dock att bilden inte är den bästa till utseendet, mina foton misslyckades defenitivt, men den fick duga denna gång, ville inte ta någon från google...

Pasta med skinksås:
ca. 4 portioner

Bandpasta för fyra personer (3-4 "knutar/person)

200g strimlad skinka
140g bacon
2,5 dl matlagningsgrädde (ev. smaksatt av tre ostar, valio)
100g färskost med pepparsmak

Klipp baconet i strimlor och stek det i en stekpanna. När baconet har stekt en stund lägg i även skinkstrimlorna. Häll över matlagningsgrädde och låt koka upp. Vrid ner plattan till låg värme och tillsätt färskosten. Låt osten smälta och smaksätt eventuellt med mera peppar och vitpeppar. Låt såsen puttra på låg värme under tiden som pastan kokar. När pastan kokat klart, häll av vattnet och servera med skinksåsen.



Smaklig måltid!

tisdag 28 september 2010

Tända ljus

Höstmörkret har verkligen anlänt nu (för den som inte märkt att det är kolmörkt ute), vilket verkligen är en anledning till att leta fram ljus ur skåpen. Själv tycker jag väldigt mycket om att tända ljus och sitta och mysa i soffan i ljusskenet. Så fram med ljusen nu kära vänner!

måndag 27 september 2010

rosa små blommor

Lådorna i bakgrunden är inhandlade på IKEA, liknar gamla hattlådor, fina som inredning och praktiska gällande förvaring. Me like! Blomman är även min enda blomma som verkligen blommar, de rosa blommorna ger en fin kontrast mot mina turkosa väggar (som syns lite i bakgrunden) :)

gillar lärarrollen!

Kvällen blev faktist lite bättre än dagen. Blev på bättre humör när jag höll pianolektion, dels för att jag fick sorterat en del av mina tankar och dels för att det faktist är roliga att vara lärare :) Min stackars lilla elev hade haft matteprov idag så hon var redan helt trött i tankarna, och det blev ju inte precis lättare när lilla piano läraren (=jag) kommer och skall ha lektion. Stackaren bankar säkert huvudet i tangenterna inne i veckorna när hon försöker lära sej tonarter och skalor. Nu skall ni inte tolka detta fel, jag är inte någon sträng kärring till lärare (ursäkta uttrycket), utan vi skrattar faktist en del på lektionerna. Men det är inte alltid så lätt att lära sig skalor och tonarter när fingrarna skall samarbeta med hjärnan...

Vi hade första övningen med ensemble på åtta blåsare idag, superkul! Hoppas bara att jag inte tar kol på mej själv med allt i skolan, men bara jag överlever till jul så överlever jag väl hela året...men nu skall jag inte tråka ut er med allt för mycket skolsnack...ha en trevlig måndagkväll kära bloggläsare!

Perfektionist?

Förkylningen har äntligen lagt sej så att jag kan öva igen, men iställe känns det som om huvudet inte ännu hänger med. Har en massa tankar som snurrar runt i huvudet och orsakar att jag inte kan koncentrera mej när jag övar. Jag vet precis hur jag vill uttrycka något genom musiken, men tekniken räcker inte till, så det känns som om man lämnar och stampar på samma ställe ett tag. Dessutom får jag orolighetskänslor över det jag borde lära mej innom en relativt kort tid. Tror jag lider av perfektionism, vill att det jag övar skall bli bra, lyckas och behärskas, men när det inte går, blir jag bara frustrerad. Jag hoppas innerligt att detta bara är ett litet steg bakåt innan ett stort kliv framåt, för inlärningsprocessen är ju definitivt inte en rak linje uppåt...
Nu skall jag föröka leta efter lite noter innan jag åker iväg till min pianoelev, kanske jag får klarnat upp tankarna i huvudet då för att våga ta nya tag gällande övningen ännu ikväll...

lördag 25 september 2010

Buddy Bears

På senatstorget här i Helsingfors står det för tillfället runt 140 två meter höga björnar! Det är utställningen United Buddy Bears som vi har här som bäst. Utställningen är en global kampanj som samlar in pengar till unicef och lokala barnskyddsföreningar. Björnarna symboliserar att alla i världen hör ihop, är lika värda oavsett land, språk, religion eller kultur, därför står björnarna "hand i hand" för att skapa gemenskap. Buddy Bears fick sin början i Berlin där första utställningen hölls år 2002. Alla björnar symboliserar alla olika länder och är målade av en konstnär från "sitt" land, Finlands björn är målad av Mirka Raito. Björnarna har sedan 2002 åkt runt i världen och haft utställningar i olika städer, nu är de här i Helsingfors fram till 26 oktober.



USAs Buddy Bear


Finlands Buddy Bear


Moldaviens Buddy Bear


Barbados Buddy Bear


Israel och Irlands Buddy Bears


"hand i hand"



Jag besökte denna fantastiska utställning idag, och kan verkligen säga att den är sevärd. Otroligt vackert målade björnar! En del var skojjiga, andra vackra, en del kanske man inte "förstod sej på", andra var väldigt typiska för deras länder...fina helt enkelt, och budskapet bakom är ju också mycket fint! Skulle kunna visa hur många vackra bilder som helst, men valde istället ut endast några bilder. Så har ni vägarna förbi Helsingfors före 26 oktober så rekommenderar jag att ni tar en sväng till senatstorget och hälsar på dessa Buddy Bears!

fredag 24 september 2010

gubbar på tolaetten

Voi nu suckar jag djupt! Men säkert inte lika djupt som gubbarna i toaletten. Redan när de kom suckade de och bannades över hur lite utrymme det var runt toaletten, eftersom nån smartskalle någon gång kom på att placera toaletten snett ut från ett hörn och inte rakt ut från väggen som i normala lägenheter och hus. Så jag har gått här och smålett för mej själv när jag hör små svordomar och djupa suckningar och stön från toaletten när gubbarna försöker göra jobbet. Hörde när de ringde en annan gubbe (som sedan också kom hit en sväng) kvart före fyra om några delar och något om att stänga av vattnet och något om att "kan vi göra det fastän det går på övertid?". De har just varit frånvarande i 45 minuter när de var och hämtade nå delar till nåt lager någonstans, men just ringde dörrklockan igen så nu är de back in business. Stackars gubbar har krånglat med min toalett redan i 2,5 timmar och ännu är de inte klara. Undrar hur många timmar övertid de egentligen tänkt jobba idag? En maffig räkning skulle det antagligen bli, men jag kan gotta mej över att det inte är jag som behöver betala den ;)

Skall försöka att inte visa min bitterhet över att alla dagens planer behövts ändras. De borde ju iaf vara härifrån före kvällen så kvällsplanerna kan jag iaf hålla (än-så-länge). Har ju mina äppelmuffins att mumsa i mej så länge jag väntar ;)

Veckans recept: Äppelmuffins

Eftersom det fortfarande är hög sesong för våra inhemska härliga frukter så blir det ännu ett äppelrecept. Så hoppas ni inte tröttnat på äpplen ännu ;)

Äppelmuffins:
6-10 stora muffins

125g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
finrivet skal av en citron
2 dl mjölk
1 stort ägg

2 mindre äpplen (eller ett stort)
lite citronsaft

Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena (om ni vill) och skär dem i rätt tunna klyftor, lägg i en skål och häll citronsaft över, ställ undan i kylen så länge. Blanda mjöl, socker, bakpulver och citronskalet. Blanda ner mjölken och ägget i det avsvalnade smöret. Rör ner blandningen tillsammans med de torra ingredienderna. Fyll muffinsformarna till 3/4 del, tryck lätt ner 2-4 äppelklyftor i varje form. Grädda muffinsen i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.



Smaklig måltid!

omplanerad fredag

Idag är det bye-bye old toilet and hello new one! Sitter och väntar på att gubbarna skall få bytt ut den trasiga. De skulle komma redan klockan ett men de hade visst akademiska kvarten på en och en halv timme! Så nu för tillfället suckar jag tyst för mej själv över att den här dagen inte alls blev som jag planerat. Hoppas att gubbarna hinner bli klara i så pass god tid att jag inte behöver planera om hela resten av dagen också...

Men nu skall vi inte klaga allt för mycket, har ju Äppelmuffins i ugnen och gräddas som bäst som jag snart kan pigga upp mej med! *mums* Hann inte äta i skolan idag så jag kockade själv. Det blev ris och kyckling med appelsin-färskost-sås, oj vad det blev gott! Grunden till sås receptet fick jag från jobbet i somras, så jag prövade göra det själv och blev verkligen nöjd, det blev ju supergott till kycklingen!

Ha en skön fredagkväll allihopa!

torsdag 23 september 2010

Kryper sej på....

Trodde för ett ögonblick trodde jag att jag inte skulle bli mera förkyld än vad jag var för ett par dagar sedan. Och eftersom jag kände mej helt frisk igår så höjdes förhoppningarna ännu mera. Men nejdå, nu känner jag hur förkylningen verkligen kryper på. Så nu är det bara att klä sej varmt, dricka mycket, kurera sej med alla konster och bädda ner sej för att bli frisk.

Min toalett är ännu kaputt. Är tvungen att spola för hand med vatten ur ett ämbar, men de e ju alltid bättre än att spinga å ringa på grannens dörr "hej, ja e din granne du aldrig ser skymten av, men min toalett är sönder, får jag låna din?". Men imorgon får jag en ny toalett, tjohoo, här sker det nämnligen saker och ting! Men mera om det imorgon!

Bästaste vännen A lyckades nog förgylla min dag idag! Hon hade skickat ett brev på posten åt mej med en laku-stång i också, och hon kunde ju inte pricka in det på en bättre dag! Ännu när wc-golvet är dyblött dimper det post in genom brevinkastet och där låg brevet från A! Gissa om man blir glad! Tack fö det vännen!!! kram!

Sprucken!

Ibland har får man trevliga överraskningar och ibland lite mindre trevliga. Idag fick jag dessvärre av den sämre sorten. Kom med tåg ner till H-fors igen i morse, och när jag kommer in i lägenheten ser jag min lilla överraskning. WC-stolen har spruckit hela vägen uppifrån och ner på vattenbehållaren och vatten har runnit ut över hela golvet! Min matta på golvet var säkert 5 kg tyngre av allt vatten, så den var bara att vrida ur och hänga på tork. Najs alltå! Blev några telefonsamtal till diverse människor och en timme senare hade jag service-gubben på besök. "jag har aldrig sett något liknande! Den har ju bara spruckit rakt uppifrån och ner helt av att inget slått i" ungefär så sade han. I det andra hörnet hade det också börjat spricka, så det är nog finito med den vessan. Nu skall hela rasket bytas och förhoppningsvis blir det gjort senast i morgon! För utan WC kan man ju inte bo...



Men man skall väl alltid hitta något positivt i allt och jag får ju ny WC-stol nu iaf. Och tur är det ju nog att inte hela lägenheten svämmat över med vatten, då skulle det nog inte varit det minsta trevligt....

onsdag 22 september 2010

Wasa by night - check!

Wasa by night var över för våran del ganska fort. Som Älsklingen konstaterade redan tidigt så är det inte wasa by night utan by day. Jag antar att staden kryllar av folk ännu och hela halva natten, men vi beslöt oss att gå tillbaka till lägenheten eftersom Älsklingen blivit mycket mera förkyld sedan igår. Vi fick våra (fula) t-skjortor i.a.f ;) Har redan nedgraderat t-skjortan till jumppatröja eller att använda som pyamas, en tur funderade jag på att med flit ta storleken XXL, den kanske skulle varit skön att sova i, men tog ändå en i min egen storlek.

Resten av kvällen blir nog att sitta och dega i soffan, och pyssla om Älsklingen och få honom frisk igen. 

Wasa by night

Idag var det då wasa by night som gäller. Det gäller att samla på sej 8 stämplar från 8 olika barer/caféer och sedan är en t-skjorta din. Har redan sett hur t-skjortan ser ut, och den var faktist inte så häv iår, men det är ju inte det som är poängen. Skall bli riktigt kul att tillbringa dagen ute på staden, dessutom är ju vädret vackert idag igen!
Men nu skall vi väl ta och cykla in till staden...återkommer senare!
Ha en bra dag allesammans!

tisdag 21 september 2010

NatiNati

Klockan närmar sej missinassen (=mitt-i-natten), och ännu sitter man uppe med datorn i famnen och bloggar. Älsklingen sitter bredvid i soffan, också med datorn i famnen, "vi e rätt så osociala" konstaterade han just...det stämmer nog för tillfället :P Egentligen borde man gå och lägga sej för att orka med morgondagen, då är det wasa by night som gäller, får se hur bra man orkar med det.
En annan orsak varför man borde gå och lägga sej är för att både Älsklingen och jag tagit på oss höstförkylningen. Som tur känner jag mej inte så sjuk ännu, känslan är snarare jag-håller-på-att-bli-sjuk-känslan. Älsklingen är aningen sjukare, men vi skall hoppas på att vi båda klarar oss undan svårare symptom...

Borde nog påriktigt dra mej bort från datorn och iväg mot sängen...NatiNati kära bloggläsare!

Vackra hösten

Till skillnad från gårdagen är vädret ganska tråkigt. Regnigt och mulet. Så för att pigga upp stämingen lite sänker jag bjuda på höstbilder som Älsklingen och jag fotade igår.





måndag 20 september 2010

7 fakta om mej

Bästaste vännen A har nominerat mej på hennes blogg! Här skall ni få veta 7 fakta om mej!

1. Dricker inte kaffe, och kommer förmodligen aldrig lära mej det heller

2. När jag var yngre sade jag att jag Aldrig skall flytta till Helsingfors, man ser ju hur det höll sej ;)

3. Tycker inte alls om färgen på mina väggar i lägenheten, ljust turkosa. Skulle måla om så fort jag bara kan om jag skulle få det.

4. Jag fick lätt hjärnskakning när jag var liten och hade det rätt många gånger då också. P.g.a detta fick jag aldrig börja spela fotboll fastän mina systrar gjorde det, mamma var rädd att om jag får bollen överraskat i huvudet skulle jag få hjärnskakning...likaså bra att jag aldrig började ;)

5. Min första roll på en teaterscen var en liten ekorre i Snövit, jag var übersöt i min ekorredräkt!

6. Har en endaste gång färgat håret helt och hållet, färgen hette ljus bärnsten, men resultatet var ganska orange! Som tur var färgen sådan som går bort i x-antal tvättar...efter detta har jag endast färgat slingor i håret.

7. Hatar skräckfilmer och trillers, ser mycket hellre på romantiska komedier, äventyrs filmer och sk. tjejfilmer (typ Legally Blonde)


Dessa vill jag nominera:

En vit dröm
Miialinnea
Sofiafiah
Satu
Emmathilda

God måndag morgon!

God måndag morgon på er allesammans!

Hur har er helg varit? Själv har jag hunnit både med det ena och det andra; restaurangbesök, barnvakt, övning, slappande, varit hemma hos Älsklingens föräldrar, etc. Så en riktigt skön helg har det nog varit.

Nu sitter jag i Älsklingens lägenhet i Vasa. Älsklingen har just gått till skolan och jag sitter nu här ensam kvar i lägenheten. Skall störa grannarna lite senare, men tills dess så får datorn vara mitt sällskap. Solen skiner härligt där ute, tror att vi får ta en promenad i solskenet senare på dagen, kanske en sväng till staden? Vi får se...
Ha en trevlig start på veckan!

lördag 18 september 2010

Då åker vi!



Hejhopp! Inatt kör vi ner till Åbo, hoppar på färjan på morgonen och anländer till Åland mitt i dagen imorgon! *Tjohej!* Då börjar vår lilla semester! Skall bli superkul!
Återkommer efter resan! Hejsvej sålänge!

fredag 17 september 2010

Höststämning

Fredag idag, det betyder att helgen börjar. För min del börjar det med fyra timmars tågfärd hem till Östebotten. Sedan blir det några dagar ledigt innan jag åker tillbaka ner. Men helt ledigt blir det ju inte, övning skall jag nog försöka hinna med en hel del. Borde dessutom planera min kursexamen nu inom kort och kanske läsa klart en bok som jag egentligen borde läst för länge sedan... Men det skall nog ändå bli skönt med helg och att få åka hem! Så nu på denna sköna fredag förmiddag tänker jag bjuda er på en bild med riktig höststämning.



Ha en riktigt skön fredag allesammans!

torsdag 16 september 2010

Diskat och klart

Tog mej själv i kragen och städade upp i lägenheten, diskberget är också borta. Damsugandet får vänta ännu till nästa vecka, eller hur tidigt på morgonen kan man damsuga om man bor i höghus?



Hade oboelektion idag, och efteråt var jag på superhumör! Gillar lektionerna, blir så inspirerad och glad på dem. Tur det också egentligen, för jag har en hel del jobb och utmaningar detta år.
Var och lunchade med vännen M-i-hesa och en annan väninna idag. Vi hade en mycket trevlig lunch! Dessutom har unicafé mycket godare mat än min skola...

Nu tycker jag att jag gott kan mysa resten av kvällen i soffan, med tända ljus och kanske en kopp varm kakao... Ha en trevlig fortsättning på kvällen!

Behöver en spark i baken

Borde verkligen inte sitta och blogga just nu, lägenheten ser ut som en katastrof!

  • Har ett diskberg högt som eiffeltornet (inte alls överdrivet), så gott som alla koppar och fat jag har är odiskade, fy mej!
  • Har kläder utspridda överallt!
  • Borde packa! Åker hem till Österbotten imorgon på morgonen...
  • Damråttorna har krypit ur sina små hålor...borde man dammsuga?
  • Blommorna börjar se lite hängigare ut än vanligt...

Så jag borde definitivt inte sitta vid datorn...men har ingen lust att ta itu med allt. Dessutom skiner solen vilket får mej att vilja gå ut i det vackra höstvädret iställe, men det får väl lämna, annars får jag inte gjort ett dugg innan tåget åker imorgon...

Ge mej en spark i baken någon....

Veckans recept: Tonfisksallad med äpple

Denna vecka tänker jag igen bjuda er på ett läckert recept med äpple, denna gång en sallad. Äpple i sallad är verkligen gott, och ger en fräch smak. Hade redan planerat ett salladsrecept men då hittade jag detta recept i tidningen Birka mat, och beslöt att jag istället ger er detta härliga recept. Denna sallad är av den matigare varianen, men vill man ha den endast som tillägg är det bara att strunta i tonfisken och grynosten.

Tonfisksallad med äpple:
3-4 personer

1/2 - 1 salladshuvud (beroende på storlek)
1/2 gurka
2-3 tomater
1 äpple
1 burk (200g) tonfisk
1 burk (200g) grynost
lite citronsaft

Skär sallad, gurka och tomat i bitar och lägg i en skål. Skala äpplet och skär även det i bitar. Pressa lite citron över äpplena så att de inte blir bruna. Lägg även äppelbitarna i skålen och blanda om lätt. Låt tonfisken rinna av och placera ovanpå salladen, och grynosten ovanpå tonfisken.



Smaklig måltid!

tisdag 14 september 2010

tandläkarbesök

Slapp opp ur sängen imorse, men inte kan jag säga att benen var helt i skick. Har känt mej smått invalidiserad hela dagen, varje gång jag satt mej ner har jag bara haft lusten att säga "ajajaj", men skulle jag gjort det skulle folk verkligen tyckt att jag är konstig. Trapporna har egentligen varit värst, men har ju haft en orsak att använda hiss idag då *hehe*.

Men egntligen har inte muskelvärken varit det enda som fått mej att känna mej invalidiserad. Var nämnligen till tandläkaren idag också... De skulle undersöka mina käkar, eftersom jag har märkt att jag biter hårt ihop käkarna och spänner dem vilket lett till en hel del huvudvärk. Har även vaknat med både huvudvärk och ömma käkar några mornar, så nu tyckte jag det vore dags att undersöka saken. Sagt och gjort så ringde jag till tandläkaren och fick tid tills idag. Men förutom att de undersökte käkarna gjorde de även en normal tandundersökning vilket ledde till att de även lappade två små hål. Så nu har jag haft halva övre käken bedövad hela dagen, inte kul! Har inte kunnat spela alls eftersom munnen inte fungerar som den skall, har pratat sluddrigt och ätandet har också varit en liten utmaning. Så förutom att jag gick halvinvalidiserad från tandläkaren och två hål fattigare fick jag instruktioner på käk-gymnastik, och några andra rekommendationer. Så hädanefter skall jag bl.a undvika att tugga tuggummi samt seg eller skarp mat. Och underlättar detta mina spända käkar så är det ju bra, men annars är det att ringa tandläkaren igen och boka tid och få ett eget "bett" (purentakiskot) som jag blir tvungen att använda under nätterna. Men nu skall vi inte ta ut händelserna i förväg...

Vad har ni haft för er idag?

måndag 13 september 2010

Tavlor i grupp

Lade upp tavlor i lägenheten förra veckan. Ramarna är träramar från Ikea som jag sedan spraymålat vita. Fotografiernahar jag valt med omsorg, de symboliserar mitt och Älsklingens förhållande, de olika bilderna av oss, pussar vid tågstationen, hjärtat i sanden och tågspåret. Bokstäverna köpte jag i en inredningsaffär på Åland. Inspiration till tavelgruppen fick ja för länge sedan av Sonja, men har inte kunnat förverkliga förrän nu :)


Muskelträning -> ben som gelé...

Pust, stön, flämt! Har varit på höstens första jumppatimme ikväll. Det var perfect body som gällde, muskelträning på hög nivå! Tror jag aldrig på en jumppatimme svettats så mycket som jag gjorde ikväll. Var så slut i hela kroppen! Mina ben kändes som gelé efter timmen, och när jag gick till bussen bara hoppades jag på att jag inte skulle behöva springa för att hinna, för det skulle antagligen slutat i att jag snubblat över några ojämnheter, men tur nog behövde jag inte spurtta. Trapporna opp till lägenheten var heller inget nöje, tur nog bor jag inte högre upp än andra våningen, annars skulle jag nog fått krypa upp på alla fyra. Nu är jag bara rädd för att jag inte slipper upp ur sängen imorgon, än mindre upp för trapporna i skolan. Men nu skall jag inte egentligen klaga, har ju valt själv att gå på jumppan, och inte blir det sista gången heller, fastän det var tungt! Nej här skall tränas! För tillfället är det tre-fyra jumppatimmar per vecka, och skall verkligen försöka hålla fast vid timmarna. Inte bara för att komma i form och må bra, utan även som en motvikt till musiken och de statiska muskelspänningarna, även i hopp om att rygg, axlar och nacke skall mjukas upp och bli i bättre skick!


(bilden är från google)
Nu skall jag snart krypa till sängs och hoppas på att slippa upp ur den imorgon också!

Mysterium

Körde hem från Älsklingens i morse, och i lugnan ro (kan man egentligen säga det när hastigheten ligger runt 100km/h?) körde jag bakom en annan bil ända tills den svängde av. Jag fortsatte färden, svängde av själv och när jag nästan var i hemstaden upptäcker jag att samma bil som svängde av tidigare ligger framför mej igen! How is that possible? Den svängde ju av tidigare! Och det var en bil av samma märke, samma sort, samma färg och kan ju inte garantera det men samma registernummer skulle jag också vilja säga...myserium!

lördag 11 september 2010

Filmmusik av den bästa!

På helger hör det ju till att se på film, vad vore egentligen en helg utan att en kväll krypa ner i soffan och se på film? Så Lördagen till ära tänker jag ha ett inlägg för filmmusiken. Jag älskar filmmusik! Det kan vara så mäktigt och vackert! En av världens absolut bästa filmkompositörer är tyska Hans Zimmer, han har komponerat musiken till många av de stora filmerna. Första filmen han komponerade musik till var Rain Man (1988), och sedan dess har listan blivit lång! På listan finns bl.a Pirater of the Caribbean (alla), Da Vinci-koden (med uppföljare), The Simpsons Movie, The Ring, King Arthur, Pearl Harbor, The Rock, Thelma & Louise och Lejonkungen! Snacka om meritlista, och vilken av dessa filmer har inte mäktig musik? 

Ha en härlig skön lördagkväll!

fredag 10 september 2010

i väntan på Älsklingen

Sitter och väntar på att Älsklingen skall komma. Han bestämde sej för att komma och hälsa på mej nu till helgen, och det kan jag ju defenitivt säga att jag gillar!

Var på årets första skolparty igår kväll, och hade en riktigt kul kväll! Igår ordnades även finska mästerskapen i fyrverkerier, så jag och några skolkompisar gick ut till Drumsö bro och tittade på de vackra fyrverkerierna. Fem olika fyrverkerishower visades, och alla gjorda till någon sorts musik, tyvärr kunde vi inte höra musiken eftersom vi såg dem på så långt håll, men vackret var det. Det kanske kommer bilder på dem i början av nästa vecka, men det beror på hur de lyckades. Har inte haft orken eller tiden att gå igenom dem ännu.

Hade första lektionen idag med min oboe elev. Var lite nervös innan, men egentligen var det helt onödigt. Min elev är mycket trevlig och rätt så duktig också. Och nu efter första lektionen vet jag ju lite mera vad han kan och vad vi skall jobba på, så nu har ideerna börjat flöda. Skall bli superkul att få vara lärare, hoppas bara han lär sej något också :P

Vet inte hur mycket jag kommer blogga i helgen, beror på...Men nästa vecka tänker jag iaf visa er bilder från lägenheten, har fixat lite nytt på väggen, så nu får ni allt förbli nyfikna ett tag... Ha en riktigt skön helg iaf kära läsare!

torsdag 9 september 2010

Musiken för mej

Svenska Idol har börjat igen, och där frågar domarna ofta av de som söker "vad betyder musik för dej?". Så jag började själv fundera kring det. Men för att kunna svara på det krävs lite bakgrundsfakta:

Musiken har varit en del av mej så gott som hela mitt liv. Som liten var jag med i musiklekskola, senare började jag sjunga i kör, vilket höll i sej väldans många år. I lågstaiet började jag ta pianolektioner och som åtta åring började jag vid konservatoriet, först två år blockflöjt och sedan när jag hade tillräckligt stora händer fick jag börja med mitt egentliga instrument Oboe. Har även tagit sånglektioner i många år, både pop/jazz-sång och klassisk, men på grund av studerna nu har jag inte haft möjligheten att fortsätta med lektioner, men sången finns alltid nära hjärtat.


Men dock inte lika nära som mitt huvudinstrument. Jag tror faktist inte folk som inte hållit på med musik helt kan förstå hur viktig musiken verkligen kan bli, och speciellt inte hur klassisk musik kan betyda så mycket. Jag förstår vad de syftar på. Själv är jag av den åsikten att klassisk musik måste man lära sej tycka om. Man kan inte tvinga någon gilla klassisk musik, det är något man måste lära sej lyssna på. I mitt fall var det genom lektionerna, det jag spelade och fick lära mej om, små doser av klassisk musik. Inte för mycket information på en gång, inte heller allt för inveklade kompositioner, det skulle bara skrämma. Så under de sex-sju första åren lärde jag mej att gilla musiken, under den sista delen och nu efteråt kan jag även njuta av den.

Det var först i gymnasiet jag på allvar började fundera på att hålla på med musiken i proffessionellt syfte. Jag sökte in på en andra stadiets musiker utbildning, var fortfarande inte säker på saken, men under det senare hälften av andra året där började det bli allt mera självklart, det Är musik jag skall hålla på med. Kommer ihåg hur en lärare sa åt mej efter min examenskonsert att han kommer ihåg när jag hade sagt på en av hans kurser att jag inte är säker på om det här är det jag vill hålla på med, men nu visade jag att det verkligen är det.


Nu när jag kommit in till en skola där jag bara får koncentrera mej på musiken kan jag inte säga att jag är annat än lyckligt lottad. Alla har tyvärr inte möjligheten, eller hittar inte det de vill göra livet ut. Det har jag, dessutom vet jag att det är helt opp till mej hur långt jag vill sikta. Vill jag upp till de bästa i världen, så är det upp till mej, ingen kan tvinga mej upp, ingen kan heller dra mej dit, ingen kan göra det åt mej, men många kan hjälpa. Men sist och slutligen är det upp till mej, jag har många dörrar som står öppna, det är bara att se vilken väg jag vill gå.


Men tillbaka till varför jag valde den här vägen och vad det betyder för mej.

Jag kan enkelt säga att jag blir lycklig av det, men det resonemanget räcker inte långt. Jag tror att det är lite samma med elit-idrottare, de skulle heller inte tvinga sin kropp till de allt snabbare tiderna, allt högre höjderna, allt bättre styrka osv. om de inte skulle vilja det eller verkligen tycka om det och bli lyckliga av det.  Adrenalin är väl ordet i det här fallet. Adrenalinet som susar genom kroppen just innan en konsert eller ett lopp. Pirrande känslor i magen, händerna svettas, benen darrar, munnen torkar ut...men när man väl kommer igång förvandlas dessa känslor till ett lyckorus som man bara njuter av, lite som en drog, men endast i hälsosamt syfte. Man känner hur tonerna vibrerar i rummet och skapar musik. Du skapar det som kan va så vackert. Med musiken kan man uttrycka så många känslor, sinnesstämningar och händelser. Försök t.ex fundera vad en film skulle vara utan musiken i bakgrunden? Vad skulle filmen hajen vara utan de ryggradsskärande tonerna i bakgrunden, eller Pirates of the caribbean utan symfoniorkestern i bakgrunden när de seglar iväg?


Det är egentligen det jag pratar om, något som får en att känna, allt från spänning till kärlek eller lycka till sorg. Men för mej blir det ännu ett steg längre, att själv få skapa den känslan. Att få uttrycka det man vill, utan att använda ett endaste ord. Man är inte bara en liten människa på jorden, nej för ett ögonblick blir man så mycket mer. Den känslan är mäktigt när man verkligen får uppleva det.

Men nu är ju inte varje dag fylld av denna känsla, inte helt iaf. Men dagarna är fyllda av en längtan till den, en strävan efter att få skapa något vackert, betydelsefullt och unikt. Och när man väl kommer till den punkt när man "vinner ett lopp" så blir man så lycklig och lever länge på det.

Så jag kan säga att musiken gör mej lycklig. Musiken är även en del av vem jag är.


onsdag 8 september 2010

Veckans recept: Äppelscones

Hejhopp! Efter en kort paus med veckans recept så är de tillbaka! Har laddat batterierna igen och i höst skall det provas och smakas på nya recept. De jag gillar kommer upp på bloggen. Tänker försöka hålla mej till sesongen, och inspireras av både ingredienser och högtider. Nu är det höst så vi börjar med några recept på Äppel. Som första recept bjuder jag på Äppelscones. Måste erkänna att jag själv var rätt skeptisk när jag läste receptet, men efter att ha provat baka dessa scones kan jag konstatera att man inte skall ha för mycket fördomar. Sconesen blev verkligen goda! Till receptet använde jag nästan ett och ett halvt äpple, men det beror ju helt på hur stora äpplen du har. Degen är i sej ganska lös, men resultatet blir istället luftiga bröd.

Veckans recept: Äppelscones

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 dl tärnade syrliga äpplen
1 tsk smör
2 msk socker
kanel

Skala och tärna äpplen, fräs dem lätt i smör (1 tsk) och tillsätt sockret. Låt koka en liten stund, tillsätt kanel och ta av från plattan för att svalnas. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke, tillsätt smöret och knåda ihop. Tillsätt mjölken och äppeltärningarna, blanda fort till en deg. Gör antingen små bröd eller ett stort på en plåt, grädda i ugnen i 250 grader i 10-12 minuter. Servera med smör och en skiva ost.



Smaklig måltid!

Veckans recept: Äppelscones

Hejhopp! Efter en kort paus med veckans recept så är de tillbaka! Har laddat batterierna igen och i höst skall det provas och smakas på nya recept. De jag gillar kommer upp på bloggen. Tänker försöka hålla mej till sesongen, och inspireras av både ingredienser och högtider. Nu är det höst så vi börjar med några recept på Äppel. Som första recept bjuder jag på Äppelscones. Måste erkänna att jag själv var rätt skeptisk när jag läste receptet, men efter att ha provat baka dessa scones kan jag konstatera att man inte skall ha för mycket fördomar. Sconesen blev verkligen goda! Till receptet använde jag nästan ett och ett halvt äpple, men det beror ju helt på hur stora äpplen du har. Degen är i sej ganska lös, men resultatet blir istället luftiga bröd.

Veckans recept: Äppelscones

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 dl tärnade syrliga äpplen
1 tsk smör
2 msk socker
kanel

Skala och tärna äpplen, fräs dem lätt i smör (1 tsk) och tillsätt sockret. Låt koka en liten stund, tillsätt kanel och ta av från plattan för att svalnas. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke, tillsätt smöret och knåda ihop. Tillsätt mjölken och äppeltärningarna, blanda fort till en deg. Gör antingen små bröd eller ett stort på en plåt, grädda i ugnen i 250 grader i 10-12 minuter. Servera med smör och en skiva ost.



Smaklig måltid!

tisdag 7 september 2010

Små röda vitaminer

Oj vad tisdagar är långa dagar, två tisdagar bakom mej...orkar inte räkna hur många det är kvar till jul. Eller egentligen behöver jag endast räkna hur många det är till början av november, för då lättar det! Skulle inte orkat öva idag, men efter ett långt samtal med läraren hittade jag ändå inspiration för lite övning, som faktist var något av det mest effektiva jag haft på länge, trots att jag inte övade så superlänge. Men iaf börjar jag allt mer gilla min lärare, han får verkligen glöden för musiken att brinna i hjärtat!

Har dessutom fått bekräftat idag vem jag får som elev iår. Han var elev åt en annan oboist innan, men nu får jag honom istället och kan nog säga att jag är ivrig att börja ha oboelektioner, men skrämmande är det också. Dels är han äldre än mej (egentligen inget problem), han är nästan två huvuden längre än mej (egentligen inte heller något  problem), han är egentligen pop/jazz musiker (inte heller något problem) och han är inte nybörjare precis (...inte heller så stort problem), så med lite eftertanke finns det inte alls några probem i att jag skall vara hans lärare, men är ändå lite (läs: ganska mycket) nervös... Men ni får följa med hur det går för mej som lärare.




Nu kanske ni undrar varför i hela vida världen det plötsligt kommer en bild på en skål med röda vinbär när jag pladdrat om skola. Men har nämnligen slappat i soffan med en skål av dagens vitaminer, denna gång i en form av röda små runda bär. Gott!

i dataklassen

Så sitter man på den tre timmar långa datakursen igen...men till skillnad från förra veckan gör vi något (ur min synvinkel) mera vettigt, nämnligen lär oss hur man använder Sibelius 6 notationsprogrammet. Fastän roligare skulle det ju alltid vara om inte magen kurrade som den gör...men vi har väl snart paus så då kan jag ju springa ner till cafeterian och köpa något smått att äta... men bara en och en halv timme kvar... Återkommer senare!

måndag 6 september 2010

ny frisyr

I förra inlägget ser ni hur jag såg ut i håret igår. Men idag blev det ändring på min utväxta frilla. Ringde en frisör och fick tid en halvtimme senare, så det var att hoppa på metron och sedan gå till salongen. ca. 40 minuter senare gick jag gladeligen ut med nyklippt hår. Resultatet blev:



Bilden är kanske inte den bästa, men den får duga (det lär ju ändå inte vara sista bilden av mej på bloggen så :P ) Panluggen har jag konstaterat att kunde fått klippas kortare (syns inte ens så bra på bilden...), men för övrigt är jag supernöjd. Frisören var dessutom trevlig, och var t.o.m en sådan man skulle kunna säga exakt hur man vill ha det utan att vara rädd om att det ändå ryker av några cm extra, eller blir helt annat än man försökt förklara. För mej gick det så att jag först gick den "trygga vägen" och sedan efter att hon fönat upp det fick hon ta till saxen igen och klippa som jag egentligen ville ha det. Nöjd är jag hur som helst!

söndag 5 september 2010

Sköna söndag

Jo skön har den allt varit! Steg upp normal helgtid (för oss betyder det att man Inte sover till mitt i dagen) och började dagen med en härlig söndagsfrukost. Förutom en vanlig frukost hade jag vackert lagt upp färsk frukt på ett fat och kladdkaka med grädde stod på efterrättsmenyn ;) Rosorna som fortfarande stod på bordet efter Älskligens romantiska middag lyxade till frukosten tillsammans med tända ljus. Söndagar är väl till för att man skall skämma bort sej lite på?

Dagen spenderade vi lugnt och skönt. Tog cyklarna och cyklade in till staden med filmen vi hyrt igårkväll, lämnade in den och cyklade hem tillbaka i det vackra vädret. Söndagar skall vara slöa och sköna helt enkelt!


Men söndagar har en mycket mörk del också, söndagar är den dag då jag hoppar på tåget ner till H-fors igen och jag och Älsklingen än en gång är tvugna att skiljas.
I officially hate trains! Jo de är praktiska, går relativt snabbt (förutom ibland-allt för ofta) och är nästan billiga för studerande (jämförande: egen bil halva landet upp och ner)...men oh, they suck! Tacka vet jag Pendolino som nu har internetförbindelse så man kan göra något vettigt under resan, hoppas de håller i ännu efter årets slut (nu är det forfarande bara testperiod för nätet)... Men det höjer iaf inte på den mörka delen av det eviga skiljandet från Älskligen...

lördag 4 september 2010

En Vacker Middag

Igår när jag satt på tåget och hade 2 timmar kvar tills jag var hemma, skickade Älsklingen att han hade en överaskning som väntar på mej. Gissa om jag blev nyfiken!
Väl hemma sade han vad överaskningen var, han skulle laga en romantisk middag! Oj va han är härlig min Älskling!
Så Älsklingen övertog köket och började laga middagen, och jag fick inte ens komma i närheten av köket. Älsklingen hade dukat vackert med vita rosor, vin, levande ljus och lagt upp maten vackert på faten. Middagen var dessutom jättegod! <3


torsdag 2 september 2010

Ap-blom-hängare


Blommor behöver ju inte jämt vara i en kruka på ett bord, en hylla eller ett fönsterbräde. Så jag har nu fixat till en vägg och hängt upp tre stycken blommor i mina aphängare. Plåtkrukorna hittade jag på Ikea, kaanske inte direkt är ämnade till att hänga upp blommor i men man får väl inreda som man tycker ;) Ap-kläd-hängarna fick jag till julklapp av mamma, men har inte någon passlig dörr att ha dem på så de fick graderas till blom-hängare istället.





Det börjas på allvar!

Ett tecken på att man borde börja fundera på att ha en paus i övningen borde väl vara när fingrarna och handen nästan börjar krampa ;) nu har jag även lärt mej det kantapään kautta så att säga.
Nu när skolan igen har börjat så är även motivationen på topp vid övning, men tyvärr tål inte kroppen lika mycket som huvudet. Ansatsen är halvvägs till Kina, fingertekniken har mognat, men däremot har musklerna satt sej i viloläge, andningen sker trögt och så vidare...Men det är väl smällar man får ta, speciellt efter ett långt sommarlov. Nu gäller det bara att öva, öva, öva så mycket som kroppen bara tål. För min del fortsätter övningen igen imorgon.

Hade första oboelektionen idag, lite spänd var jag innan för vad Läraren kommer säga. Men lektionen var faktisk rätt kul, började Pang-direkt med lektionen utan onödigt pladder i början, och nu fick jag dessutom ännu mera motivation till att öva flitigt. Vilket delvist också ledde till den lilla krampen i handen idag. Men målen för detta år har jag redan lagt upp!