tisdag 30 november 2010

Day 10 - What you wore today


Idag har jag gått i helt vardaglig klädsel. Mörkblå jeans, en svart långärmad t-skjorta och en lila stickad bolero. Det är helt iskallt i skolan så man vill inte direkt gå med någon lättklädsel...

måndag 29 november 2010

Pepparkakshus

Har bakat pepparkakshus! Men måste erkänna att jag använde köpisdeg, helt enkelt för den skull att jag inte hade så mycket tid, och för att jag ändå inte kommer äta upp den, så då är det inte så stor skillnad hur den smakar. Det var iaf roligt att göra den, och det är ju huvudsaken. Är dessutom riktigt nöjd med den, mitt första pepparkakshus som jag gjort från grunden. Gjorde dessutom en liten lada bredvid huset, hittade instruktioner på strömsös hemsidor, men gjorde den i ganska mycket mindre variant. Beklagar att bilderna är lite småsuddiga...



Day 9 - Your belifes

Jag tror på drömmar, och att vi kan uppfylla våra drömmar om vi bara vill det. 
Jag tror på Gud, och att det finns en mening med livet.
Jag tror på ärlighet och kärlek vid första ögonkastet.

söndag 28 november 2010

Första Advent

Oj va många inlägg det blev idag, men så kan det gå när helgen är händelserik. Dessutom är vi nu ännu ett steg närmare jul, det är ju första advent idag. Tog fram adventsljusstaken i veckan och nu har jag tänt första ljuset. Nu har nedräkningen till jul börjat ordentligt.


När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
då gläds vi åter alla att fira få advent

Day 8 - A moment

Funderade ett tag på vilket ögonblick jag vill dela med mej av, så jag bläddrade igenom lite bilder och hittade en bild som skulle passa bra in nu. Bilden är tagen för ett och ett halvt år sedan, när jag var i Polen som utbyteselev. Den här kvällen var vi på balett i Warsawa, vi såg baletten Romeo och Julia. Det var verkligen en upplevelse, otroligt vackert och underbar musik. Tyckte detta ögonblick passade bra in nu, eftersom jag igår såg favoritmusikalen Les Mis i Åbo. Lite kulturella ögonblick denna helg...

Musikalen Les Misérables

Är tillbaka i Helsingfors efter en helg i Åbo. Glöggrundan på fredagen var lite av en besvikelse, men det var ju inte därför jag var i Åbo, så jag sörjer inte det precis. Fick iaf se Älsklingen, som hittat dit med ett par vänner.

På lördagen var jag och Sofiafiah på musikalen Les Misérables. Helt ortoligt bra!!! Har velat se den i hur många år som helst och nu äntligen fick jag se den. Jag säger bara Wow! Helt otrolig! Den har redan länge varit min absoluta musikalfavorit (baserat på soundtracket) men nu kan jag nog verkligen skriva under på att den är det, skulle t.o.m vilja säga att den är världens bästa musikal! Hade kalla kårar nästan från början till slut, och föreställningen är ändå tre timmar och 20 minuter lång (inkl. paus). Defenitivt värd att de! Den spelas på Åbo Svenska Teater ännu på våren, så har ni möjlighet så rekommenderar jag den varmt!

Bilden är lånad från ÅST:s hemsida

Veckans recept: Pepparkakor

Nu är det ju hög tid att baka pepparkakor, så här kommer ett recept på pepparkakor vi brukar baka hemma hos oss. Pepparkaksrecept finns det ju många av, men här kommer ett. Tycker det hör till att göra degen själv också, det blir mycket godare än med köpisdeg, men det är ju också en smaksak.


Veckans recept: Pepparkakor:

2 dl sirap
3 tsk kanel
2 tsk nejlika
1 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
400 g smör eller margarin
5 dl socker
1 ägg
2 dl vispgrädde
3 tsk soda
14 dl vetemjöl

Värm upp sirap och kryddor, låt svalna. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och vispa kraftigt. Blanda mjöl och soda. Tillsätt den avsvalnade sirapen, mjölblandningen och grädde i smörblandningen, och blanda snabbt. Låt degen vila i kylskåp tills följande dag. Baka pepparkakorna och grädda sedan i 200 i ca 5 min.

lördag 27 november 2010

Day 7 - Your best friend

Jag har egentligen ett litet tjejgäng som alla är mina bästa vänner. De är alla underbara på sitt sätt. Två av mina bästa vänner har jag känt redan innan lågstadiet, sedan har det kommit in nya härliga tjejjer med åren. Även om vi nu alla bor utspridda i Finland så vet jag att de alltid finns där för mej! Här kommer ett bildkollage av mina vänner, hittade inte något up-to-date foto av oss, så har lånat lite bilder från deras fb-sidor. 


Förstås har jag ännu en bästa vän, nämnligen Älsklingen. Det är ju klart att han också är min bästa vän, men han är det på ett annat sätt än mina tjej-vänner. Men han är underbar och finns alltid där för mej!

fredag 26 november 2010

Day 6 -Your day

- Steg upp strax efter åtta och började ställa mej till skolan.
- Förvånade mej att tåget kom itid (vintern har börjat även hos vr)
-  Köpte tågbiljett till åbo för kvällen
- Pratade med Sofiafiah i telefon
- Övade tills jag blev utkörd vid lunchtid
- Åt mexikansk risotto (med andra ord kebabrisotto) till lunch
- Letade noter och lyssnade på några stycken i biblioteket
- Övade lite till
- Hade oboelektion med min elev
- Åkte till lägenheten, tåget var sen (vintern har börjat även hos vr)
- Fixade mat och packade
- Gick till tågstationen och stod där och väntade i 20 minuter (vintern har börjat även hos vr)
- Bytte tåg i Böle och fotade dagens bild...
- Sitter på tåget påväg till Åbo
- Skall ikväll på Glöggrundan med Sofiafiah och I
- Hoppas på att se Älsklingen i Åbo eftersom han och två av hans vänner fått infall att de skulle dit ikväll..

Dagens bild:
Vintern har börjat även hos VR

torsdag 25 november 2010

Day 5 - Your definition of love

Kärlek är något som man inte exakt kan beskriva med ord. 
Det är känslor av lycka och glädje. Något där man hittar tröst och förståelse. 
Kärlek är att kunna lita på varandra. 
Men kärlek är ett mysterium. Hur den kan växa med tiden och bli större även när du tror att den är som störst. När kärleken är äkta håller den också när man inte träffas ofta eller inte sett varandra under en längre tid. 
Kärlek är något du måste vårda, precis som du vårdar dej själv. Ju mera du ger kärleken desto mera får du även tillbaka av den. 
Kärlek är inte bara en dans på rosor, den är en berg-och-dal-bana. Ibland går det upp och ibland ner, ibland går den runt och ibland ganska rakt slätt. 
Kärlek är något som får en att kämpa - och är värt att kämpa för. Till och med när allt annat är jobbigt och går emot.


Lantiskänsla

Slapp i säng först halv 2 igår kväll och skulle vara i skolan kl. 8 idag så har jag varit helt megatrött! Fem timmars sömn är inget för mej, är helt fruktansvärt trött och först vid halva dagen börjar jag vakna till. Egentligen har jag bara två "vakenhetstillstånd", vaken eller inte vaken (=sover). Har inget däremellan, alla som känner mej vet att jag somnar på några sekunder, bokstavligen! Så därför passar inte korta nätter mej heller... 
Men som sagt, där mitt i dagen kunde man säga att jag var vaken. Passligt till att när jag skulle på lunch med vännen M här i Hesa. Efteråt var det biodax, Harry Potter såklart! Vi var i stora salen i Tennispalatset och shit! alltså! Fick känslan att jag är värsta lantis! Helt megastor!!! Satt första tio minuterna och förundrade mej över hur stort det var! Int har vi na tokodee tii opp int! ;) nästan 700 pers ryms in i den salen...ni får skratta, men idag hade jag faktist lite lantiskänsla...men hur som helst, bion va super! Kan ju inte vänta på andra delen. För en gångs skull gick inte handlingen fram i farten 100 sidor på tio minuter. De borde ha gjort flera av filmerna i två delar...Men gissa vem som skall på bio i sommar?

Day 4 - What you ate today

Egentligen är det väl vad jag åt igår, men publicerar inlägget först idag eftersom jag var hela dagen i Åbo igår. Men till lunch åt jag skinkrisotto som inte var så värst god, borde tagit en annan rätt istället...
Mellan övningarna och konserten gick vi till Rax och åt, vilket mättade magen lite för bra. Tog inga foton igår, men jag tror no ni alla vet hur pizza set ut ;) 

tisdag 23 november 2010

Orkesterturné till Åbo

Äntligen är datakursen över! Egentligen skulle den varit över för tre veckor sedan, men tenten har flyttats fram två gånger så den var först idag. Men nu är den över, och absolut säkert gokänd. Provet var inte speciellt svårt, tycker nog jag kan både word, excel, power point, photoshop, sibelius och sound forge så pass bra att jag är gokänd, om det nu fattas ett poäng här eller där så spelar det inte så stor roll...

Imorgon skall vi på orkesterturné (om man kan kalla det så). Vår orkesterperiod har varit ett samarbetesprojekt med Åbo så imorgon skall vi åka dit för att ha konsert. Det betyder att jag defenitivt inte får försova mej (har ju inte haft ödet på min sida gällande att komma i tid till övningarna), bussarna åker senast 8.15 (skolan öppnas 8.00 så då har vi en kvart på oss att hämta våra instrument). Får inte heller glömma skorna denna gång...
I Åbo har vi övningar och genrep, sedan på kvällen blir det konsert, och efteråt kör vi tillbaka till Helsingfors. Så imorgon tar jag en paus med utmaningen och bloggandet, återkommer igen på torsdag.

Day 3 - Your parents

Mina kära föräldrar:




Alla säger väl att de tycker om sina föräldrar, det gör jag också! Är dessuom yngsta dottern i familjen så jag är och förblir familjens minsting ;)

Mamma är den jag liknar mest, både till utseendet och sättet. Mamma är också den som inspirerat mej gällande mat och trädgård. Mamma lagar de apsolut bästa kakorna till olika fester (har blivit lite bortskämd med goda kakor *fniss*), dessutom lagar hon annars också mycket god mat! Mamma tycker om blommor och trädgårdsskötsel, vilket man nog märker hemma hos oss. En av mina vänner sade någon gång för många år sedan att "din mamma står jämt med näsan i blombänkarna när man kommer hit", det stämmer rätt bra under somrarna... Mamma är ochså den som har fått mej att börja med musik, kanske för att hon själv spelade piano när hon var ung.


Pappa är företagare och familjens huvud, som enda manliga personen i familjen så har han väl automatiskt fått den rollen. Pappa är jag lik på vissa sätt, exempelvis är jag lika envis som han. Har alltid sett upp till honom, han kan så mycket! Men till skillnad från mamma så står pappa inte alls i köket, när han lagar mat så är det staden som gäller *haha*. Musikaliteten har jag inte heller ärvt av pappa, (förlåt, men du vet den nog själv), men han har alltid stöttat mej gällande musiken!


Finns mycket man kan berätta om sina föräldrar, och många minnen man kan dela med sej av, men bilderna får säga mer än texter. 
Men jag är helt enkelt lyckligt lottad med att ha så bra föräldrar som jag har.

måndag 22 november 2010

Fram med ljusstaken!

Halva november är förbi, på söndag är det första advent, så nu var det dags att ta fram adventsljusstaken. Ni får tycka att det är tidigt, men tidigt skulle det kanske varit om jag tagit fram den förra veckan, nu är jag bara helt i tid. Fick faktist härlig julstämning nu, borde ännu lyssna på musik och dricka glögg.

Day 2 - Your first love

Min första kärlek, hmmm, det här blev lite knepigt..hur mycket jag än funderar så vet jag inte riktigt vem det skulle vara. Minns iallafall att när jag gick i lågstadiet hade jag en hjärtformad dagbok där jag skrev om den jag var kär i. Så värst seriöst kan man nu inte ta det, för jag bytte person jag skrev om rätt ofta ;) och mellan varven var det igen en som jag tidigare skrivit om...dagboken hade jag gömd under madrassen i sängen så att ingen skulle hitta den, vet inte ännu heller om någon av mina systrar någon gång hittade den. Men idag är boken slängd för länge sedan, vilket kanske är lika så bra...
Om nu detta kan räknas under kategorin min första kärlek vet jag inte. Det fanns antagligen allt för många söta pojkar jag skrev om för att jag skall kunna säga vem som var första kärleken ;) 

söndag 21 november 2010

Day 1 - Introduce yourself

Jag är en glad tjej på 21 år. Född och uppvuxen i mellersta österbotten, men har sedan ett år tillbaka bott i Helsingfors, pga studier. Men hemma är alltid Hem för mej! Inte bara för att där finns mitt hem och min fina familj utan även för att min Älskade Fästman bor där!


Som person är jag ganska glad och positiv, har nära till skratt och leenden! Förstås blir jag ibland sur och arg, och som liten bet jag ibland, men inte längre... Är ganska kort, har blondt hår och blåa ögon. Gillar färgen röd, men har nuförtiden mera brunt i garderoben.

Bilden är tagen av Sonja Hagström
Sedan liten har jag sysslat med både teater och musik. Har medverkat i många barnteateruppsättningar och senare i större produktioner som musikalen Oliver! och flera stycken nyårsrevyer i min kära hemmaförening kuffen. Musiken har växt från en hobby till en livsstil för mej. Från början var det bara piano, oboe och körsång som gällde, sedan tillkom det bl.a sånglektioner (både popjazz och klassisk). Från och med andra året i gymnasiet började jag på en andra stadies musikutbildning och efter den examen bar det av till Helsingfors där jag studerar till musikpedagog.

Övriga ting som intresserar mej är många, har alltid haft många järn i elden...men bakning och matlagning är en av dem. Att handarbeta och pyssla tycker jag också är superkul, även intresset för inredning har växt med åren, vilket då lätt kombineras med handarbetet och pysslandet. Övriga saker jag gillar är fotografering, motion av olika slag och vardagliga ting som filmer, en kopp varm kakao i soffan, umgås med fästman och vänner och sådant every-day-life-stuff...

Lever som sagt i ett distansförhållande med min underbara fästman. Historien om oss är lång, men en kort version tänkte jag dra här: Vi träffades 2007 vid kuffen, blev tillsammans trots lite triangeldrama, vi förlovade oss i maj 2008 på en resa till Spanien och nu lever vi, p.g.a olika studier, med 500 km:s avstånd från varandra. Detta betyder mycket saknad och mycket tålamod, och många timmar på tåget! Men mottot är Amour Vincit Omnia: Kärleken övervinner allt!

Det var väl jag i ett nötskal...


söndakväll på tåget

Blev inget uppdaterande nu i helgen, men nu tar vi tag igen!
På fredag träffades jag och Mamma i Tammerfors och gick där på handarbetsmässan Kädentaidot. Alltså vad mycket inspiration man kan få! och ändå minns man endast typ tio procent av vad man sett på mässan. Man fick heller inte fotografera där så man måste helt enkelt försöka minnas vad man sett. Men nu kommer ju julen passligt emot så bara jag hittar tid skall det nog julpysslas en aning.
Resten av helgen har jag tillbringat med Älsklingen. Är utan honom nu igen i knappa två veckor, så det var defenitivt ingen glädje att stiga ombord på tåget ikväll. Fy för distanser säger jag bara! 

Har antagit en utmaning av Emmathilda så skall inleda den idag ännu, har ju något att göra på tåget då...
Utmaningen går ut på att under 30 dagars tid skriva inlägg med dessa rubriker:


Day 01 – Introduce yourself
 Day 02 – Your first love
 Day 03 – Your  parents
 Day 04 – What you ate today
 Day 05 – Your definition of  love
 Day 06 – Your day
 Day 07 – Your best friend
 Day 08 – A  moment
 Day 09 – Your beliefs
 Day 10 – What you wore today
 Day  11 – Your siblings
 Day 12 – What’s in your bag
 Day 13 – This week
 Day  14 – What you wore today
 Day 15 – Your dreams
 Day 16 – Your first  kiss
 Day 17 – Your favorite memory
 Day 18 – Your favorite  birthday
 Day 19 – Something you regret
 Day 20 – This month
 Day  21 – Another moment
 Day 22 – Something that upsets you
 Day 23 –  Something that makes you feel better
 Day 24 – Something that makes  you cry
 Day 25 – A first
 Day 26 – Your fears
 Day 27 – Your  favorite place
 Day 28 – Something that you miss
 Day 29 – Your  aspirations
 Day 30 – One last moment

 Har dessutom fått ett helt gäng nya läsare, så det passar bra med en liten presentation nu. Välkommen förresten till min blogg alla nya läsare! Superkul att ni har hittat hit, gläder mitt hjärta!
 
 

torsdag 18 november 2010

Veckans recept: Varm Fazerinakakao

Under dessa mörka och kalla höstkvällar så är det ett måste att sitta och mysa i soffan med en kopp varm kakao i handen. Men ibland kan man faktist lyxa till kakaon lite. Jag fick en ask med fazerina av mina vänner när jag fyllde, och den har hittills varit oöppnad, men så hittade jag ett recept på vitchokladkakao och tänkte att jag modifierar om den med fazerina istället. Det blev faktist supergott!

Veckans recept: Varm Fazerinakakao:
2 pers.

5 dl Mjölk
2 msk Kakao
8st. fazerina chokladbitar
socker enligt smak

Värm försiktigt upp mjölk och kakao i en kastrull, rör om hela tiden så att den inte bränns vid. När den börjar varm så lägg i chokladbitarna och låt smälta under omrörning. Tillsätt socker om du vill. Häll upp i koppar och avnjut varm.

Glömde skorna

I tisdags skrev jag ju att jag inte får glömma klänningen...nåja...klänningen glömde jag inte men däremot påsen innehållande skor och strumpbyxor. Hade gått med dem i väskan under dagen, men eftersom vi hade ledigt flera timmar före konserten orkade jag inte vara i skolan utan drog iväg till lägenheten. När jag sedan skulle tillbaka packade jag allt i handväskan, tog plastpåsen och placerade den strategiskt bredvid handväskan just innan jag skulle gå och Ändå glömmer jag den! Och upptäcker det inte innan jag skulle byta om, när jag heller inte hinner efter dem mera. Så det var bara att rusa till affären bredvid och köpa nya strumpbyxor. Men skorna blev ett lite större problem. Hade knälång klänning så de svarta vinterstövlarna passade inte. Men det hela slutade med att jag fick låna en anna tjejs skor som var aningen för stora, men iaf såg det bättre ut än om jag skulle varit strumpfota ;) 

Konserten i sej själv gick riktigt bra! Vi hade tre pianosolister som alla spelade helt underbart vackert! Under tiden som jag räknade tomma takter när pianisten spelade sina solon, njöt jag av helt underbart juvlig musik! Även om jag hört allt redan under övningarna så var det helt annat under konserten... Ahh, vackert!


Alla tre kammarmusikövningarna som jag skulle haft idag ställdes in, av diverse skäl, så plötsligt har jag en helt Ledig dag! Vilket betyder en efterlängad sovmorgon! Inte för att jag sover bort hela dagen, men redan tanken på att man inte har någon tid att passa gör att man kan slappna av lite extra. Med andra ord - Spelar ju ingen roll om jag skulle försovit mej, har ju inget att försova mej från.

Skall öva som en tok idag, har inte haft tid att spela egna stycken på över en vecka nu så nu vill jag öva! Och efter konserter får jag ofta mera inspiration att öva, så bäst att utnyttja den sålänge den varar... Men nu skall jag börja dra mej mot skolan...ha en skön dag allesammans!


Ps. det har snöat hur mycket som helst under natten, och ännu bara snöar det! Nu e jag glad, har väntat så mycket på snön!

tisdag 16 november 2010

Nystan av inspiration

Stickade klart en till mössa idag, blev riktit bra, även om jag gjorde ett par missar som jag aldrig orkade fixa som syns i slut resultatet, men med tanke på att jag inte hade något mönster är jag jättenöjd! Eftersom många av mina halsdukar går i färgskalan rosa-röd-pink så passar min lila smurfmössa inte precis, så nu blev det en mössa i passande färg - vinröd-rosa-mörk pink (vad man nu skall kalla den). Har ännu en hel korg med garn som skall bli till något, har en del planer, men inte til allt, men kanske jag får lite inspiration på freda, då skall jag nämnligen på handarbetsmässa "Kädentaidot" i Tammerfors...

Korgen har mamma gjort åt mej, brukar egentligen ha yllesockorna i den men passar som garnkorg också...

Orkester och frisyrer

Har inte haft ödet på min sida gällande att komma i tid till orkesterövningarna, av 4 övningar har jag kommit försent till 3, ush med mej!!! Första gången var när vi hade övningar på allhelgonalördagen, och då körde tågrn enligt söndagstidtabeller och jag kollade inte direkt upp det, vilket sedan orsakade 10 minuters försening, andra gången var igår när jag försov mej, tredje gången var idag när jag egentligen skulle varit i tid, ifall jag skulle farit direkt jag var klar, men då såg jag på klockan och tänkte att jag hinner inte med det tåget - tar nästa istället, nåja det var ju smart tänkt, men det tåget var då inställt, så då fick jag vänta på följande och blev sedan 10 minuter sen (igen!) Jag skäms nog lite, tycker inte om att komma försent, men till min tröst så berodde två av tre fall på trafiken och gick inte att påverka... Men det är ju bra med H-fors iaf, man kan alltid skylla på trafiken! ;)

Imorgon har vi konsert med orkestern, skall bli riktigt kul! Men får inte glömma klänningen (hände nästan en gång förra året). Skall dessutom förbereda håret idag för morgondagens frisyr. Har en liten princip att alltid fixa håret lite bättre till konserter, dels för att jag tycker det är kul, och dels för att jag tycker det hör till helt enkelt. Här är ett par frisyrer från tidigare konserter

 Opera-premiärfrisyr från förra hösten

 Kammarmusikfestival-konsertfrisyr

Samma frisyr som ovanför, men tillpiffad med färska blommor (ett tema för gruppen jag spelade i)

måndag 15 november 2010

Började veckan med att försova mej...

Efter en underbar helg tillsammans med Älsklingen blev jag ensam igen...Följde Älsklingen till tåget tidigt i morse, men kröp ner i sängen efteråt igen, började först tio så jag kunde bra sova en timme till tänkte jag. Lade klockan och ringa, och somnade. Men, typiskt nog så stängde jag av klockan när den ringde, även när den ringde på nytt, så där sov jag skönt fram till att Älsklingen skickar meddelande tjugo över nio att han är i S-joki. Jag har försovit mej *shit!*.  Egentligen borde jag just då redan sitta på tåget till skolan, eller åtm. vara påväg till tåget! Men där hade jag legat och sovit som en stoc, tur att Älsklingen skickade...så det var inget annat än att hoppa i kläderna och rusa mot skolan. 10 minuter efter att Älsklingen väckt mej så var jag påväg. Nytt rekord kan jag nog säga, speciellt med tanke på att jag under de tio minuterna hunnit klä på mej, fixa håret, borsta tänderna, tagit något smått ur kylskåpet så att jag inte svälter ihjäl under orkesterövningen, och sett till så jag inte glömde något till skolan. Slutresultatet blev dessutom att jag inte var mera än 10 minuter sen till övningen :) Får man säga att man är en aning stolt över sej själv fastän jag försov mej ;)
Resten av dagen har nu inte varit så märkvärdig, satt halva dagen på övningar, så efter det så gör man inte så mycket heller...

Spelade årets första julsånger på piano idag, kunde inte riktigt hålla mej längre *fniss* Men kunde konstatera att de julsångshäften jag har inte är de bästa. En del lät faktist rätt bedrövligt.... Så på min önskelista står julsångsbok, en bra sådan, eller rättare sagt en som inte har enkla pianoarrangemang ;) 
På tal om jul, så hade det droppat in ett rött kuvert genom brevinkastet idag, tror ni alla vet vilket jag menar, nämnligen det som julkort skall postas i, borde man snart inleda julkortspysslet? 

Men slutpepplat för en stund...ha en bra början på veckan!

söndag 14 november 2010

Farsdag

Hoppas alla pappor haft en bra dag! 
Här kommer några rosor till er! 


Grattis på farsdagen!

fredag 12 november 2010

En helg med Älsklingen

Älsklingen skickade åt mej 15.22 att han sitter på tåget...vad rolit! Han kom ner till mej i helgen! Jag verkligen gillar och uppskattar de helger han tar tåget ner till mej, det är oftast jag som åker hem, men det beror mycket på att Älsklingen jobbat många lördagar nu höst...men nu e han här!!! Och jag är Glad! 
Jag har berättat tidigare här på bloggen hur romantisk min Älskling kan vara. Förutom diverse gulliga saker han gjort åt mej (bl.a lampa och en lysande tavla) så kan han vara den mest romantiska! Han har bl.a gjort middagar åt mej, bakat kakor och annars bara överraskat mej! Här kommer ett par bilder på vad min Älskling kan göra för att visa hur mycket han tycker om mej;



torsdag 11 november 2010

Mild jul-längtan

Börjar få mer och mer julstämning för varje dag som går. I några fönster har julljus och ljusstakar dykt upp, i affären såg jag idag både julmust och pepparkakshus-set, juldekorationer har ju funnits redan länge...Väntar på när stockmann öppnar sin julavdelning, *det är så mysigt!* vilket borde ske inom kort. Snart är det bara snön som saknas! Försöker ännu hålla mej kanske en vecka med att påbörja julpysslet och julpyntet. Tänkte att jag kan starta lite här i lägenheten så får jag mysa med jul lite längre, själva julen tillbringar jag ju självklart hemma! Men för att milda min egen lilla längtan till julen och framförallt snön, tänker jag lägga upp en bild från förra vintern, då det var mycket snö :)


Veckans recept: Vegetarisk paj

Har bollat fram och tillbaka med om jag skall bjuda på ett sött eller salt, men här framåt jul blir det lite mera sött, så salt får det bli den här veckan. Denna gång blir det dessutom en vegetarisk variant! Är inte världens bästa grönsaksätare, speciellt inte tillredda grönsaker, men kan ändå gott rekommendera denna paj. Passar dessutom bra till fredags eller lördagskvällar tillsammans med en grön sallad, ett tips såhär inför helgen.

Veckans recept: Vegetarisk paj

Botten:

3 dl vetemjöl
1/5 tsk salt
150g kylskåpskallt smör eller margarin
1-2 msk iskallt vatten
en näve riven ost

Fyllning:

2 paprikor (olika färger)
en zucchini
2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl riven ost

Mät upp mjöl och salt i en bunke, blanda och tillsätt sedan smöret. arbeta snabbt med fingrarna till en smulig deg, smöret får inte smälta för mycket av värmen från händerna. Tillsätt vatten och osten och bearbeta till en deg. Låt degen vila i kylskåp ett tag innan du trucker ut den i en smord pajform.
Skär grönsakerna i bitar och stek dem i smör på medelvärme tills de är mjuka. Om du vill kan du krydda lite efter smak. Under tiden som grönsakerna ligger i pannan och steks kan du förgrädda pajbotten i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Tag ut bottnen och häll grönsakerna i formen. Vispa ägg, mjölk, salt och vitpeppar och häll över grönsakerna. Strö till sist över den rivna osten och låt gräddas i ugnen i ca 30 minuter.










 Smaklig måltid!

onsdag 10 november 2010

Halva klassen somnade!

Idag har varit en betydligt bättre dag! Jag kanske inte har nämnt det men vi har en sk. intensivvecka i skolan, vilket betyder att vi inte har några vanliga lektioner utan workshops av olika slag plus tid för egen övning. I mitt fall har tiden för egen övning nästan varit mindre än normalt, men skall ta en spurt ännu i slutet av veckan :) Men iaf, idag hade vi avslappning på ergonomin (ett av workshopen), och det var sååå skönt! Vi masserade oss själva med tennisbollar. Vi låg på jumpamattor med tennisbollarna under ryggen och på så sätt masserade ryggen. Efteråt när vi tog bort bollarna och gjorde avslappningsövningar så somnade jag! *hihi* men vi somnade no hälften av oss :P Läraren sa också efteråt att det är alltid bra när folk somnar, för då vet hon att övningarna fungerat... Så nu behöver jag inte längre försöka dra mej till massören (har inte lyckats på två år) utan nu är det tennisbollar och spikmattan som få bli bot mot onda ryggar ;)

tisdag 9 november 2010

spegelbild i pianot

Min dag blev inte direkt bättre idag, men tar nya tag imorgon. Dagens höjdpunkter har varit, en bit tårta (kvar efter helgen), ett gullit medd mitt i dagen av Älsklingen och julinredning på pentiks hemsidor. Så kan inte säga att jag haft särskilt givande dag, bäst blir det nog när jag får krypa ner i en varm säng under mitt fluffiga täcke och drömma mej bort...Imorgon är en ny dag...


Bläddrade genom bilder och hittade den här. Tog den någon gång i våras, en annan skoldag då övningen inte heller var på min sida. Jag lekte lite med kameran och tog foto av spegelbilden från ett svart piano. Ganska kul att ta bilder lite annorlunda och se hur de blir, på så sätt behöver man inte leka med redigering för att få nya effekter.

Julen i Pentik

Pentik har rustat upp för jul! Kika in på deras sida och kolla julkatalogen, väldigt mycket härliga saker :) Nu har jag igen julkänslor trots snö-slasket som yr på utsidan. Skall ge några smakprov på bilder från pentiks hemsida...



Stormvarning

Denna dag började inte på det bästa sättet för mej. Inte för att det hänt en massa katastrofala händelser, utan snarare små saker som fått mej att känna att jag mycket hellre skulle krypa under täcket och vakna först imorgon pånytt...Dessutom skall det visst bli snöstorm här, som sedan förvandlas till slask - Jättekul! *sarkasm* Jo, jag gillar snö väldigt mycket, men inte snöstorm och speciellt inte i slaskform, eller annars heller när det slaskar. Och vind med stormhastighet gör bara så att det känns som om det är 20 grader kallare än det egentligen är... tycker att sängen lockar allt mer...
...men nu skall jag sluta gnälla och istället återgå till skolarbete, och försöka vända dagen åt det bättre hållet. Kanske övningen blir till något sedan också... Återkommer senare ikväll men (förhoppningsvis) ett muntrare inlägg...

söndag 7 november 2010

Födelsedagsfest med vänner

Igår hade jag bjudit hit mina vänner på en liten födelsedagsfest. Blev en riktigt kul kväll med vännerna!
Hade förvarnat mina grannar med att lägga lapp i allas brevinkast där det stod att jag firar min födelsedag med vänner, och att beklagar möjlig störning. Så när jag kom från orkesterövningar på lördag hade jag knappt kommit innanför dörren innan grannen ringde på och gav en champangeflaska till present och sade att det gör ingenting fastän vi skulle ha mycket ljud. Snacka om vänlig granne! Har stött på henne i trappan kanske två gånger, och så ger hon äkta champange till present, snällt!



Hade bakat två pajer, en vegetarisk och en kött, och så förstås dubbla chokladmoussetårtan som blev succé :) Tårtan var gjord helt glutenfri, eftersom en av mina vänner behöver glutenfri kost, men pajerna var helt "normala", hade istället gjort varma smörgåsar av glutenfritt bröd och med samma fyllningar som pajerna.
På kvällen hade vi trevligt, och spelade dessutom ett par rundor Twister, kul! fast jag inte vann en enda gång ;) 

Har fortfarande mycket paj och tårta kvar som jag knappast kommer att få uppäten ensam...Vännen J kom nog hit idag och åt tårta, men på två äter man inte precis upp en halv tårta *haha* ;)

fredag 5 november 2010

Favoritårtan i kylen

Har bakat och städat hela förmiddagen idag. Skall bjuda min skolvänner på en liten födelsedagsfest imorgon, så idag har jag bakat dubbel chokladmoussekaka. *namnamnam!* Nu står den i kylskåpet och stelnar till och väntar på att få bli uppäten. Tycker personligen att den hör till en av mina absoluta favoriter i kakväg, men den är en ganska mäktig kaloribomb så man bakar den ju inte varje dag ;)
Eftersom vi (=jag och mina vänner) redan i våras konstaterat att ingen av dem hade varit till min lägenhet så lovade jag att jag nu till hösten skall bjuda hit dem, så nu passar det ju helt perfekt. Imorgon skall jag ännu baka salta pajer, sedan är de välkomna!

Vi inleder en orkesterperiod nu i skolan, vilket betyder att vi ikväll har några timmar orkesterövning, och sedan pånytt i morgon hela halva dagen. Sedan är det en veckas paus så har vi övningar söndag-onsdag + konsert på onsdagskväll. Skall bli riktigt skoj med orkester nu igen. Får se hur det ligger till med stämmorna, har kollat igenom dem och konstaterat att de inte är överdrivet svåra, men det vet man egentligen inte helt innan man spelat med allesammans...

torsdag 4 november 2010

Veckans recept: Hjortronpannacotta

På söndag om en vecka (14.11) är det farsdag, så vet ni inte ännu vad ni skall bjuda på till efterrätt på farsdagsmiddagen kommer här ett tips. Min pappa tycker väldigt, väldigt mycket om hjortron, så lätade fram ett recept på hjortronpannacotta. Själv är jag inte sådär överförtjust i hjortron (läs: tycker inte alls om), men pannacotta är alltid en god efterrätt och att smaksätta den på olika sätt får ju en enkel efterrätt att på ett lätt sätt bli lite extra.

Veckans recept: Hjortronpannacotta
4 portioner

3,5 dl grädde
1,5 dl hjortronsylt
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och hjortronsylten. Ta upp de blötlagda gelatinbladen, vkrama ur överlopps vatten och tillsätt dem i grädden. Rör om så att gelatinet säkert blandats in. Sila blandningen och häll upp i portionsskålar eller dessertglas. Ställ i kylen tills pannacottan stelnat, ca 4 timmar. Garnera pannacottan med hjortron eller hjortronsylt. Servera!

bilden är från google














 Smaklig måltid!

onsdag 3 november 2010

Regn och rusk

Regn och rusk på utsidan, men trotsade det och hoppade på cykeln till affären. Men nu är jag helt frusen så jag har krypit upp i soffan med yllesockor på fötterna, en stor filt runtom mej och en kopp med varma kakao i handen. Myser dessutom upp tillvaron med lite ljus, både levande och i elektisk form. Hade tänkt att lyktan jag fick av systrarna skulle vara på balkongen, men tyckte att den passar bra även här inne så den får stå bredvid soffan ett tag ennu.