måndag 30 maj 2011

håll tummarna!

Gokväll alla bloggläsare som fortfarande sitter uppe och läser bloggar!
Sitter på soffan hos Sofiafiah i Vasa. Kom hit körande alldeles nyss. Kom hit på mitt "hemliga uppdrag" eller hur man nu skall kalla det här i bloggvärlden? Saker man inte vill avslöja för hela syberspace innan det är helt klart. Men kära ni, håll tummarna för mej i morgon klockan tolv! Och Mamma, du kan väl vara nervös för min skull som du brukar, så behöver inte jag vara det?
Men nu är klockan mycket, och en god natts sömn krävs för min del. Sov gott allesammans!

söndag 29 maj 2011

kalasande i helgen

Hej hopp vilken helg det varit! Började redan i fredags då jag åkte med mamma och pappa till Vasa på Sofiafiahs examen, hon kan äntligen titulera sej rättstradenom. Grattis ännu en gång! Efter dimmissionen var vi till Strampen och åt gott, och självklart tog vi efterrätt då de var något att fira *mmm*. 





På lördag var det dags för nästa kalas, Farfar fyllde 85 år. Så då blev det kaffe och tårta hemma hos dem tillsammans med hela tjocka familjen (som inte är så himla tjock, vår familj, inklusive Miialinneas familj, och fasters familj). 



Idag har det inte varit något kalasande, men någon söndagskänsla har det nu inte heller varit. Älsklingen var gullig och lagade mat idag, både huvudrätt och efterrätt. Gott blev det också! Jag skulle inte själv hunnit med matlagningen eftersom jag skulle öva ett par timmar idag innan jag åkte till jobbet på eftermiddagen, så tur nog erbjöd sej Älsklingen att han kan laga maten.

Men nu är klckan redan sena kvällen så nu blir det nog att börja krypa till sängs. Sov gott alla bloggläsare!

fredag 27 maj 2011

Plommonblommor

Miialinnéas plommonträd blommar nu för fullt och är underbart vacker! Oj vad jag tycker om den här tiden på året då en massa blommor, träd och buskar börjar blomma och sedan står i sin fulla prakt. 




 Hoppas det kommer en massa plommon på trädet också. Så mycket att de inte orkar äta upp allt själv så får jag också äta så mycket jag vill. *fniss*

torsdag 26 maj 2011

Brustna hjärtan

Denna buske hör till mina absoluta favoriter i trädgården, tycker blommorna är såååå söta då de är hjärtformade. Kommer defenitivt att finnas i min framtida trädgård!




väntar...

Sitter hos Miialinnéa och ser på mumin med Lilla-O. Väntar på att få provsmaka äppelpajen vi bakat enligt Miialinnéas påhittade recept. Den är säkert jättegod! Men vi väntar på att mamsen och papsen skall komma hem från huvudstaden, så kan vi dricka kvällsté och äta paj. Dessutom får jag mera kläder och saker från min lägenhet, så väntar på dem nu också...

Senare ikväll skall jag försöka redigera lite bilder och lägga in här...så vi hörs senare! 

tisdag 24 maj 2011

tre år ringmärkt

För tre år sedan var Älsklingen och jag till Spanien. Egentligen var det vår studentresa, jag skulle bli student om en vecka och Älsklingen blev för ett år sedan men bestämde då att åka på resa med mej när jag blir. Men resan blev inte bara en studentresa utan också en förlovningsresa...

Men trots denna treårsdag har jag inte sett Älsklingen på hela dagen, när han slutade jobbet började jag och nu är det ju redan nästan natten. Men en annan kväll skall vi gå ut och äta och bara vara på två.

måndag 23 maj 2011

på två hjul i regnet...

Regn, regn och mera regn! Var som en dränkt katt när jag kom hem från jobbet. Jo, jag cyklade fastän det regnade. Det gjorde nämnligen inte det när jag cyklade till jobbet. Men tyckte att jag skall ju bara hem så jag behöver inte ringa efter skjuts, det spillde ju inte ner iaf. Men det gör det nu. Igår jobbade man nästan hela dagen så man inte fick njuta av sol och värme, och idag regnar det då man skulle kunna njuta av sol och värme...inte direkt den vägen man skulle välja om det skulle gå... Men tar nog transport på fyra hjul ikväll när jag skall på palaver till jobbet.

Men å andra sidan skall jag nu ändå tillbringa tiden med att öva in den bunt med noter som jag fick på posten idag, har en vecka på mej, så det är nog bara att ta itu med varje stycke i tur och ordning och öva tills jag kan dem perfekt. Så skulle ju hur som helst inte kunna njuta av sol och värme...

fredag 20 maj 2011

tillbaka till restaurangen

Godmorgon kära bloggläsare! 
Idag är min första dag på jobbet, spännande. Får se om jag minns något av matlistan mera, var ju några dagar vid jul och jobbade, men annars var det ju förra sommaren sist...Men vad skulle nu det vara svårt eller något att oroa sej över, en timme så är jag inne i rutinen igen. Och ett par dagar så kan jag galant bära ut tre tunga fat på en gång... Men nu skall jag gå och göra mej i ordning till jobbet. Vill ju inte bli sen som jag blev i drömmen *fniss*
Ha en skön fredag allesammans!

torsdag 19 maj 2011

Tulpaner på torsdag

Dagen började med att jag vaknade två timmar senare än tänkt, hade tydligen stängt av klockan i sömnen. Men tydligen behövde jag sova lite till...pigg var jag ju iaf när jag vaknade.

Spenderade en stor del med Lilla-O idag, var med honom på vårens sista musiklekis, skoj hade vi. Efteråt kunde jag konstatera att Lilla-O varit relativt snäll eftersom han försökte springa iväg ut genom dörren endast en gång. Men han var nog busig inne i leksalen, men på ett snällt sätt.




Tulpanerna blommar vackert under rosbuskarna i mammas trädgård. Ganska fint med kontrasten mellan de taggiga rosbuskarna och de fina tulpanerna.

Veckans recept: Marmorerade Brownies

Nu när bloggen inte krånglat denna vecka så kan jag lägga ut veckans recept, tänkte egentligen ge er detta recept förra veckan men ni får det nu istället...
Detta recept är ett smarrigt recept som passar speciellt bra i alla chokladälskares munnar, men även i andras. Så här inför alla studentfester så kan det ju vara bra att börja fundera vad man vill bjuda på, och här är ett förslag. Jag rekommenderar att inte skära i allt för stora bitar eftersom den är ganska massiv i smaken. Vill ni göra det extra ännu kan ni lägga i t.ex hallon i, men den går även bra som den är.

Marmorerade brownies:

chokladsmet:
300g choklad
200g smör
2 dl socker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

cream cheese-smet:
200g cream cheese
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl

Lägg ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en ungsform (20x30 cm).
Smält smör och choklad över ett vattenbad, låt sedan svalna lite. Vispa ägg och socker till en vit fluffig smet. Tillsätt den smultna chokladen och rör om, tillsätt sedan mjölet oh vaniljsockret och rör till en jämn smet.
Vispa ihop alla ingredienser till cream cheese smeten. Häll båda smeterna i formen, först chokladsmeten och sedan cream cheese smeten. Dra med en kniv ett rutmönster i smeten så får du en fin marmorering när smeterna blandas lite. Ifall du vill lägga i t.ex hallon så tryck lätt ner dem på ytan nu innan du lägger in kakan i ugnen och gräddas i 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler innan du skär den i bitar.

tisdag 17 maj 2011

Ännu är det vår

För lite över en vecka sedan gick jag ute i naturen och fotade, men hade inte tid att sortera och redigera dom, men nu är det gjort. Så här får ni lite vårbilder såhär en vanlig tisdagskväll. Vet att det nere i södra Finland redan i princip är sommar, men när jag kom upp till Österbotten kändes det som om man kom ett par veckor tillbaka i tiden...här är det ännu vår.....men snart sommar!





väntan på nybakt bröd

Pappa tyckte idag att jag skall vara ute mera, för jag ser så blek ut. Tyckte bara att "konstigt" då jagvarit inne och spelat hela dagarna här i flera månader. Men att jag var faktiskt på väg ut och hjälpa mamma i trädgården. Jag sådde sommarblommor, hälpte med att rensa under hallonbuskarna och rosbuskarna, rensa blombänken och plocka bort ris från stenröset. Så en hel del fick vi gjort på några timmar.
Nu väntar jag på att vår superlångsamma ugn skall bli varm så att jag kan slänga in våra perunarieskat (vet fortfarande inget vettigt svenskt ord på dem). Men när de är gräddade kan vi dricka te och äta varma nybakade smörgåsar. *mums*


måndag 16 maj 2011

Regnig start på sommarlovet

Sommalovet är inlett! Denna gång med regn, men inget jag tänker klaga över (mindre pollen i luften då iaf).
Har hänt en massa nu på några dagar, så har inte rört i datron ens sedan torsdag, men ni får en kort update...

Spenderade sista kvällen i H-fors med bästaste cellisten-E, och vi var och såg Romeo och Julia på Nationaloperan. Och jag säger bara helt underbar!!! 
På fredag morgon efter att jag packat och städat det sista åkte jag, min oboe, min stora kappsäck och mina blommor till Vanda flygfält och hämtade en bil som jag körde hem med, skönt att slippa tåget. Och trots att det var fredagen den trettonde så gick hemfärden riktigt bra. Även när jag och Älsklingen på kvällen tog på oss rullskrinnskorna och rullade en kvällslänk (på 14km!) så klarade jag mej med endast skoskav. Mycket bra gjort med tanke på att jag inte stått på rullskridskor på x-antal år (bortsett från en gång för ett par år sedan, som inte räknas...)
Lördagen tillbringade vi hos Älsklingen, och på kvällen åkte vi och jobbade vid danspaviljongen där de hade säsongsöppning. Själv stod jag mest bakom öldisken, därifrån jag som oftast hade fri sikt till tv:n där eurovisionen spelade för fullt.
Söndagen tillbringades också hos Älsklingen och med en roadtrip till Vasa och Replot på en glass innan vi körde hem till mej för att kolla på en spännande finalmatch i ishockey, *haha* vi krossade våra grannar i väster! 
Idag har jag påbörjat mitt sommarlov med att ta reda på arbetsturerna vid restaurangen, och det visade sej att jag börjar jobba först på fredag så här har vi några dagar lov att njuta av innan. 

Så i liv är jag, och bloggen har förhoppningsvis slutat krångla (gjorde det förra veckan en del) så nu får det vara slut på kortare avbrott (men lovar inget)... Ha en bra start på veckan trots regnet! 

torsdag 12 maj 2011

fem före sommarlov

Sista dagen i skolan idag. Så idag ser jag till att få mina restrerande studiepoäng för iår, och om jag hinner öva i något skede så gör jag det också (om min arm tillåter det, fortfarande sjuk efter vaccinet igår). Har också en hel del städning och packande framför mej idag, både mitt skåp här i skolan och hela lägenheten, gissa vilket är mera jobbigt? Men sedan är det sommarlov!!! tjohej! 

Till äran av kommande sommarlov bjuder på en sommarbild:


ha en bra torsdag allesammans!

onsdag 11 maj 2011

besök hos picka-tanten

Är det inte typiskt att när man för en gångs skull bestämmer sej för att ha sovmorgon så vaknar man klockan åtta? Nå, somnade om och steg sedan upp klockan tio...men det var skönt att få vila ut och inte alls ha dålig självkänsla för att man inte är i skolan och övar senast nio. Har faktist inte spelat alls idag, tyckte jag kan ha en vilodag från det efter all jobb, men imorgon tar jag igen, eller börjar med nytt. När man en gång lyckats så bra, så vill man bara fortsätta... Lyssnade på min konsert idag också, och kan inte säga annat än att jag är nöjd. *still smiling*

Gjorde ett besök hos picka-tanten idag (något vi kallde hälsosystern när vi var små). Först hade jag nästan glömt bort det, kollade upp tiden, tänkte att jag bra hinner och sedan blev jag ändå tvungen att springa dit. Och förstås när man väl är där så tar det mindre än fem minuter så är man påväg därifrån igen (denna gång lungt gående). Fick min stelkrampsvaccination uppdaterad. Tur att någon håller reda på sådant, för jag visste inte att de skulle förnyas. Av råd från systeryster sjuksköterska så for jag inte på någon länk ikväll. Kanske bra val, för som vanligt efter vacciner så kan jag inte lyfta armen i nittio graders vinkel utan att det gör ont. Men kan tyvärr inte använda det som ursäkt för att slippa disken, det är ju inte precis någon annan som gör det för mej...

tisdag 10 maj 2011

Glädjeskutt

En bild säger mera än tusen ord och nu är jag i brist på dem, så ni får en bild iställe...


...och några ord...
Recitalen gick jättebra! Fick bra feedback (även om jag nu glömt hälften) men en väldigt bra känsla! Får lyssna på inspelningen imorgon, men ikväll får det ännu vara. Men efter alla hundratals (?) timmar jag övat till detta så är det nog värt det! Dessutom har jag ju gått framåt ett jättekliv!
Imorgon tänker jag belöna mej med att sova så länge tills jag vaknar av mej själv, njuta av solsken och vackert väder (hoppeligen) och kanske i något skede spela en trudelutt bara för det är så skoj...

Dagen-C

Godmorgon kära bloggläsare! Dagen-D är här! Eller egenligen Dagen-C, eftersom recitalen är en motsvaighet till C-examen. (haha, väldigt lustigt, nervös eller?). Men hur som helst, det är idag det gäller! Efter blod svett och tårar så är det nu bara att försöka slappna av, andas lugnt och njuta av musiken. 


Ni är alla välkomna och lyssna på min konsert idag kl 14.30 i Helsingfors konservatoriums stora sal. Om ni inte fysiskt kan komma kan ni alltid vara med psykiskt och hålla tummarna. Mamma frågade i söndags vilken tid hon skall vara nervös för min del, så behöver inte jag vara det. That´s my mom! Men som sagt, ni är alla hjärtligt välkomna!

måndag 9 maj 2011

Klänningsdilemma

Lider av ett stort dilemma, nämnligen vad skall jag ha på mej imorgon? Alltså kan man ha större problem inför en konsert? Är nervös för imorgon och mitt största problem är klädseln, hallå! Men jag kan ju alltid vända mej till er! Så nu får ni säga er åsikt, så snälla hjälp mej... (accessoarer och skor på bilderna behöver ni inte bry er om, för det är inte något problem...)

Knälång lila prickig klänning?

Hellång svart klänning?

eller knälång svart klänning?
Som tur har jag inte alla mina klänningar här i H-fors för då skulle jag ha ett ännu större dilemma...

söndag 8 maj 2011

Sista helgen i H-fors

Eftersom det nu har varit min sista helg i H-fors för denna vår, så har jag både fredag och lördagkväll varit ute med tjejvännerna från skolan. På fredag blev det lite shopping (med början av ett inpulsköp) och ett besök till en kinesisk restaurang (första gången för min del), glass och sedan ännu ut på ett par cider (eller två av oss gick till baren). Prat, skratt och bra umgänge var kvällens kort som blev en superhärlig kväll med mina härliga vänner! 
Igårkväll tog jag på mej min nya outfit, fixade håret och gick på bio med cellisten-E. Inte direkt en outfit för animerad film (Rio) men nog för senare kvällen då vi gick till O'Malley's. Vi hade turen med oss, för där spelade ett band irländsk musik, och var klädda i kilt. Stämningen var på topp, fick riktigt dansfeeling en tur, men vågade inte dansa i mina skyhöga klackskor, som i och för sej är väldigt bekväma och bra att gå i, men med tanke på att jag ändå är rätt ovan med så höga klackar och en konsert inom några dagar så stod jag över. Men en superhärlig kväll med cellisten-E blev det!




Klockan tickar fort

Kan nästan inte tro att jag knappt varit på nätet på några dagar, därav bloggavbrottet. Tiden bara rusar iväg! Idag var jag och hade en sista slutspurt med övningen inför konserten på tisdag, och klockan tickade framåt i ilfart. Även om jag var och övade fem timmar i skolam idag, så kändes det inte alls så. Min lärare har lånat en ispelare (eller vad det nu heter) åt mej över helgen så har spelat in mina konsertstycken, lyssnat på dem, rättat till dem, spelat in igen, osv. Mycket lärorikt! Tänker nog själv skaffa en sådan. Det positiva var ju att det dessutom lät riktigt bra! 

Tänkte ikväll att fy vad jag varit lat som suttit på soffan och tittat på tv-serier från datorn ikväll, men då tänkte jag på att jag varit flitig i skolan så många dagar nu så en kväll i soffan är välförtjänt. Fast egentligen har jag nu inte hela kvällen suttit i soffan, var ute på en fotograferingspromenad också, lite frisk luft och vacker natur är bra för kropp och själ. Fotografierna kommer en annan dag när jag kollat igenom dem, raderat och redigerat.

torsdag 5 maj 2011

Kulturella torsdagar

Har två torsdagskvällar i rad varit och lyssnat på HSO, Helsingfors stads orkester. Vi har fått fribiljetter från skolan, så tyckte det var självklart att gå och lyssna på deras konserter. Och i efterhand så har det nog varit bra beslut, för nog är det alltid lika härligt att lyssna på symfonimusik på högklassig nivå. Även om man redan är trött efter en lång skoldag, men det är ju också en avkopplingsmetod. Borde göra det oftare egentligen, kanske skall satsa lite mera nästa år. Vi har med sellisten E tänkt att fösöka hinna ännu på balett innan jag tar sommarlov, skulle så vilja se Romeo och Julia, såg den när jag för tre år sedan va i Polen, och blev helt förälskad i den. Så när jag läste att de skall ha den här nu i vår så beslöt jag direkt att jag skall gå och se den, hoppas det bara finns rum någon kväll nästa vecka...

På tal om något helt annat. Visste ni att det kommit en ny sort av Kismet (kexchokladen om någon inte förstod). Mariannesmak! *Namnam* Hittade den idag när jag var och köpte mellanmål, och den har tydligen varit pop för jag tog den sista. Och den blev nästan min nya favorit, iaf av alla kexchokladsorter. Rekommenderar att smaka!


onsdag 4 maj 2011

Konserten igår

En superfin konsert blev det igår! Men en lång dag ockå. Förutom att jag själv övade på morgonen, så hade vi souncheck, genrep (/genomdrag på tre timmar) och efteråt konsert. Så mina ansiktsmuskler fick defenitivt jobba igår vilket känns ännu idag, kanske inte den bästa med tanke på att jag har spellektion klockan tio...Men roligt var det att sitta och spela och gunga i takt till musiken. Måste medge att vår sista encorelåt, Hard Roch Halleluja verkligen gick över alla minaa förväntningar, det var rätt häftigt. Men favorit blev den inte, hade nog mina personliga favoritlåtar och så ännu alla Pave Maijanens låtar stod högt på min lista. Dessutom fick jag slå high-five med honom efter konserten, vilket fick mej att le lite efteråt *fniss*. 
Men nu är sista konsertperioden över och nu är det att ladda och förbereda sej till min egen konsert nästa vecka. Och allra först att förbereda sej på en oboelektion... Ha en bra dag allesammans! 
Ps. ni hinner bra ännu ställa frågor till mej :)

Konsertoutfit

måndag 2 maj 2011

Frågetimmen

Besökarantalet har stigit över 10 000! Och det gör mej hejdundrans glad! Men undrar förstås också vem ni är, varifrån ni kommer och hur ni hittat hit. Men till ära för denna nya fem-siffriga siffra så ordnar jag en liten frågestund nu. Ni får ställa frågor till mej fram till fredag, så skall jag försöka besvara dem i helgen. Har ni tips och idéer angående bloggen får ni också säga dem om ni vill. Frågorna kan ni ställa med att antingen kommentera detta inlägg eller skicka mejl till lillannillan[at]gmail.com.
Så fråga på!


Metropolia orkester fortsätter...

Skolans sista orkesterperion fortsatte idag, så har ikväll igen suttit fyra timmar och spelat underhållningsmusik. Men denna gång hade jag inga trumpeter bakom öronen *tjohej!* de hade ändrat sittordningen så nu är det flera meter mellan trumpeterna och mej, så nu hör jag till och med vad jag spelar, vilket underlättar en hel del. 
Vi spelar, som tidigare nämnts, gamla finska godingar/klassiker, och även några lite nyare sådana. Solisterna är sångstuderande vid Metropolias pop/jazz linje, och orkestern består då av musikstuderanden från både klassiska och pop/jazz linjen. Vi har dessutom en kändis-solist: Pave Maijanen, en känd finsk sångare och musiker, lite coolt det nästan. Så är ni i Helsingfors i morgon kväll och inte har något att göra så kom till teatern Savoy till klockan 19.00 så får ni garanterat en underhållande kväll.

söndag 1 maj 2011

FörstaMaj

Jag och Älsklingen hade en liten första maj-picnic, ute i solen idag. Varm och skönt var det när det inte blåste. Efterrätten tog vi på staden i form av årets första lösglass *mmm*. 
 

 

Resten av första maj kvällen spenderar jag tillsammans med min dator på, *surprise-surprise*, tåget. Sista gången ner till H-fors för i vår. Nu stannar jag där i två veckor tills jag får sommarlov... Tycker det är ovanligt lite folk på tåget, men det stör mej inte alls, bara skönt egentligen... Skall ta och se en film snart för att få tiden att gå lite fortare, är bara i S-joki ännu, och har redan tråkigt och sjuk rygg av denna förbaskat obekväma pendolinobänk...

Åka bort sista snön

I familjen har vi haft en tradition att åka till lappland på vappen för att åka bort den sista snön, iår blev det ju påsk för min del, men det var ju också för en vecka sedan. Men vi tar sista åken här på bloggen i stället...


Det är alltid lika härligt att åka när solen värmer på kinderna, och man inte behöver klä sej som en michelin-man för att överleva en halv dag i backen. Snön fanns kvar i backarna, men nog såg man hur fort den smalt bort också. Ungefär en backe stängdes varje dag när vi var där...


Sista dagen skämde vi bort oss med denna läckerbit, en vitchoklad-blåbärskaka. *namnam* 


Hjälm är något som de allra flesta har nu för tiden. Älsklingen och jag köpte oss också hjälmar nu när de var på rea. Det är ju inte för att jag inte skulle kunna åka, utan för att det finns sådana som inte kan det och åker på, och då är det bra att själv vara säkrad. Min hjälm var svart med gråa blommönster på hela och på ena sidan en stor blomma i rosa och vitt. Älsklingen valde en coolare modell i grå-silver. Hjälmarna hann vi åka med endast sista dagen, men det kommer ju fler vintrar...