måndag 31 oktober 2011

Vecka med Beethoven

Ja nu var det då igen en ny vecka, och lite udda sådan. I skolan har vi projektvecka vilket är ett annat begrepp för orkesterperiod. Så det innebär, inget vanligt schema utan orkesterövningar varje dag, konsert på torsdagkväll och på fredag förmiddag. Denna gång har vi på repertoaren en klassiker. Ett stycke som jag kan garantera att ni alla känner igen (eller iaf början på den). Nämnligen Beethovens femte symfoni. Ett riktigt fint stycke dessutom, alla delar, och med ett par fina oboesolon (som jag får spela *hihi*). Så för de som nu inte kommer på vilken symfoni jag menar så lyssna på den. 


Hoppas ni alla haft en bra start på veckan! 
Kram

torsdag 27 oktober 2011

höstens första zumba-pass

Hoppas ni alla haft en superdag! För det har jag! Hade en super oboelektion på morgonen och ikväll har jag varit på en super zumba-timme! Slapp äntligen på mitt första Zumba-pass för hösten. Och om det ifjol var kul så iår var det superduper roligt! Har en ny ledare och säger bara Wow! Sååå kul, och sååå duktig. Han fick oss verkligen att skaka rumpan och svänga på höfterna, verkligen latino på hög nivå, inga småfnuttiga finska höfter utan riktigt stora svängar i latinostil. Tungt var det, svettig blev man, men oj vad roligt det är! Vetni, jag var så igång ennu efter timmen att jag stod och dansade på busshållplatsen, (men jag var ju förstås ensam där, och försökte hålla rörelserna till ganska små). Och är ännu också helt upp i varv, skulle jag inte bo i höghus skulle jag lägga på latinomusik och sheika medan jag tar itu med diskberget som måste åtgärdas ännu ikväll...synd att jag igen missar nästa veckas zumba, men sedan blir det nog full fart resten av hösten!


onsdag 26 oktober 2011

Teachingday

Min lärare KA frågade idag på vår didaktiklektion om jag hade kameran med mej, och jovisst hade jag det. Så jag tog fram den och med det samma började han fota. Haha, våra lektioner är aldrig dödsallvarliga, men det hör till yrket. Där satt jag och oboisten L och gjorde munstycken, och vår lärare fotade, på samma gång som vi diskuterade allt möjligt, idag bl.a släktforskning (men även saker som har mera med ämnet att göra). Fotograferandet fortsatte även under mina två följande lektioner...
Så här kommer då dagens bildbomb.

koncentrerat och noggrannt arbete


Lillannillan-in-action med undervisning

Mina två super elever J och J


Lärande är roligt!

tisdag 25 oktober 2011

röd som en tomat

Hade en ledig dag idag (för ovanlighetens skull). Nåja, ledig och ledig, men hade inga lektioner så har bara övat själv. På eftermiddagen tog jag bussen till årets första danstimme, och blev nån minut försenad eftersom jag fortfarande inte blivit van med rusningstrafik. Så väl när jag hasigt bytt om så var jag redan röd som en tomat och efter en timmes dans så var jag defenitivt inte mindre röd. Vem i alla sin dar har skapat mej så att jag rodnar lätt? Och varför måste jag jämt vara den enda som gör det, ser ju ut som om jag håller på storknar? När jag inte alls gör det (mer än någon annan iaf..) Men trots detta var danstimmen superskoj, skall nog fösöka planera in den bättre nu i framtiden.

Bjuder på en bild av mej på min penkkis för tre och ett halvt år sedan. Jag var utklädd till jordgubbe, inte tomat men "potato-potato"...

 

måndag 24 oktober 2011

Måndag...

Jodå mamma, jag lever ennu även om det inte synts på bloggfronten. Men nu är det iaf en ny vecka igen. När jag igår tittade i kalendern hur denna vecka ser ut blev jag positivt överraskad. Mycket tomrum (än-så-länge) vilket betyder bra tid för övning. Dessutom hinner jag bra på jumppatimmarna jag skulle vilja på. Så bara bra med andra ord. På fredag hoppar jag också på tåget upp till Österbotten igen. Härligt.


Så hoppas ni alla haft en bra start på veckan!

onsdag 19 oktober 2011

blixtrar och dunder

Här blixtrar och dundrar det! Ovanligt för årstiden, och blev förvånad själv när jag gick till bussen från aerobic-timmen när hela himlen sken upp av en blixt. Men det kan tydligen åska i mitten av oktober också även om temperaturen ligger bra under tio-graders sträcket. Men lite mysigt är det ju. Har lagt på mej yllestrumporna och krupit under en filt i soffan med en kopp mintkakao. Så låter det blixtra för fullt där ute. 


Imorgon behöver jag som tur inte stiga upp klockan sex som de tidigare mornarna. Korta nätter är inget för mej kan jag minsann säga. Behöver min skönhetssömn. Påväg från Lahtis idag somnade jag på tåget nästan direkt och vaknade inte före just innan vi kom in till helsingfors. Så yrvaket steg jag av tåget och började lunka mot metron till skolan där jag skulle hålla lektion till en av mina elever. Piggnade ju nog till så småningom, men det tog en stund... Men imorgon är det sista dagen i Lahtis och behöver inte åka dit före mitt i dan. Däremot kommer jag väl hem mitt i natten först efter att vi haft konserten, men hellre den vägen än upp tidigt på morgonen...

Hoppas ni alla haft en bra onsdag!

tisdag 18 oktober 2011

Daan på stickå

Har "daan på stickå" som vi skulle säga på min dialekt. Har överlevt dagen, och har inte ens behövt stressa ihjäl mej. Skönt! Hade dessutom hälften mera tid på mej att ta mej från första stället till orkesterövningarna, vilket betydde att jag bra hann äta lunch emellan. Så även om man var utanför lägenhetsdörren i tolv och en halv timme så har det varit en riktigt bra dag. Imorgon igen lika tidig väckning och igen iväg till Lahtis. Tur nog sover jag rätt bra i tåg så kan bra ta en tupplur både på dit och tillbaka vägen så orkar jag igenom hela långa dagen.


Förresten, hittade mitt A vid blossom nu under höstlovet så mitt Puss Kram blev komplett.
Så nu säger jag puss och kram och gonatt till er kära bloggläsare!

måndag 17 oktober 2011

Swisch-swisch

Vardagen har minsann börjat igen efter höstlovet. Och imorgon blir nog ännu mer fullbokad än idag. Blir tidig väckning för att hoppa på tåget till Lahtis. Där tillbringar jag hela halva dagen, först på en grej och sedan med halv timmes förflyttningstid till orkesterövningar med Lahtis Sinfonia. Superkul att få vara med dem och spela! När de övningarna är slut åker jag direkt tillbaka till helsingfors så jag hinner öva själv innan jag åker och håller pianolektion. Så swisch, swisch, swisch låter det bara när jag rusar förbi  imorgon. 
Så nu är det nog bäst jag går och lägger mej om jag skall orka med morgondagen. Imorgon kväll kanske jag har något mera intressant inlägg att komma med. Godnatt kära bloggläsare!

fredag 14 oktober 2011

Mor och dotter dag

Har haft lite av en mor-och-dotter dag idag. Först åkte vi till kära Mormor och Morfar för att hälsa på dem. Alltid lika trevligt att hälsa på dem. 
På hemvägen åkte vi via J-staden. Först på Marimekkos utställning i tobaksmagasinet. Nog har marimekko fina tyger och designer alltid, men alla var nu kanske inte de jag skulle använda. Men fick nog (än en gång) inspiration att sy någon klänning eller tunika i kanske lite mera vågat tyg. Kanske om man skulle hitta ett fint retrotyg på loppis så skulle det kunna bli en tunika. Borde runda loppisar igen tror jag.
Vi tog också en runda till Riviera Maison affären, men inget fastnade i handen så att det skulle åkt med hem. Men däremot från affären bredvid, tygaffären kangasmestarit, där de hade allt till 50%, så ganska många meter tyg kom nog hem med oss. Tyg till både julgardiner åt mej och Sofiafiah, julkuddar åt mej, kuddar åt Mamma och gardiner till Miialinnea. Så där var nog en hel del metrar...
Sista stoppet i J-stad blev Sunds trädgård. Och de har bara så myket underbara inredningssaker och härliga blommor. Men därifrån kom vi nog bara med en födelsedagspresent till Sofiafiah, så av säkerhetsskäl kan jag ju inte avslöja vad. Men skulle nog ha hittat mycket annat där också, men man kan ju inte ha allt...
  Så en riktigt trevlig dag hade vi  iaf.

torsdag 13 oktober 2011

Gratulerade Sofiafiah

Idag fyller min kära systeryster Sofiafiah år. Så eftersom jag var i Vasa så tänkte jag överrasska henne. Så cyklade in till staden och köpte en bukett rosa rosor och åkte till hennes jobb och gav dem åt henne. Gjorde henne riktigt glad!

bilden är från hennes examen i våras

Gick via vero moda på hemvägen och köpte ett par vantar åt mej (Sofiafiah:s order), så cykelvägen hem till Älsklingens var betydligt mycket varmare och behagligare än ditvägen (trots motvind). Men då saknade jag mössa istället. Men det får jag klara mej utan tills jag kommer till H-fors.
Nu skall jag packa ihop lite saker och öva en sista gång innan Älsklingen kommer från skolan. Ikväll åker vi upp till hemstaden igen...


onsdag 12 oktober 2011

bra kväll med två vänner

Behövde inte cykla i regnet. Bästaste-Becca kom efter mej med bil och vi körde in till staden, ringde Bästaste-M och styrde sedan mot hennes lägenhet. Och blev det inte en mycket trevlig kväll där då? Jodå minsann! Nog är det härliga vänner man kan ha!
Brukar inte ha blider bilder som jag hittar på goolge, men idag blir det en för jag tyckte den var så söt.

stelfrusna fingrar

Fy vad ruggigt det är där ute! Regn och rusk i dess verkliga betydelse. Jo det hör till årstiden, men när skall man börja lära sej leva med det också? Eller snarare, när skall man lära sej klä sej rätt enligt årstiden? Högst upp på prioriteringslistan är för tillfället vantar. Glömde att ta vantar med mej, eller tänkte inte på det, vilket jag nog fått ångra nu. Fingrarna har ju nästan frusit till is av att cykla i tio minuter till och från staden. Och då kan man ju också undra varför man inte köpt några vantar här då? Ja ni, det är en bra fråga...

Men det med frusna fingrar har jag glömt bort nästan varje gång jag hoppat av cykeln för endera har jag gått in i en fin inredningaffär och fått annat på tankarna eller så har jag träffat någon, i den kategorin hör då Älsklingen samt kusinvitaminerna stora- och lilla-S. Har nu idag och igår besökt deras bådas lägenheter, och oj vad fint de båda har det! Helt olika sorters lägenheter, men ack så snygga båda två! Har än en gång fått inspiration till att göra något i min igen, bara man skulle hitta ordentligt med tid till det också...

Skall ännu en gång hoppa upp på cykeln ikväll, för att träffa bästaste-Becca. Älsklingen åker snart iväg på möte och är borta hela kvällen så får än en gång sysselsätta mej själv. Men tur att jag är i Vasa, för här finns en massa människor som jag vill träffa, och en hel del att göra. Så man klarar sej nog.

tisdag 11 oktober 2011

Skönt med lov!

Godmorgon! Oj vad skönt med lov ibland då man inte har något måste att stiga upp till, utan kan sova lite längre och morna sej lite längre. Sitter uppkrupen med täcket i soffan, tänkte ta och se ett avsnitt two and a half men innan jag hoppar i duschen. Sedan tänkte jag påbörjande störandet av grannar, *haha*.
Älsklingen har lång skoldag idag så jag får sysselsätta mej själv, men det skall no gå bra. Får låna hans cykel så jag inte behöver gå in till staden. Tror jag skall besöka ett par inredningsaffärer idag, iaf den underbara som finns här på Brändö (som dessutom blivit betydligt större sedan jag sist var i den), och så några in i staden. Inte för att plånboken tillåter allt för stor shopping, men det är så trevligt att bara titta ochså, och inspireras! 
Ha en trevlig start på dagen hörni kära bloggläsare!

måndag 10 oktober 2011

i Vasa med Älsklingen

Helgen över och mycket blivit gjort. Både teaterbesök, förlovningsfest, träffat föräldrar och Älsklingens föräldrar och spelat på konsert. Jodå, en trevlig helg även om det blev en hel del sittande i bilen mellan alla olika ställena. Men nu är helgen över och vardagen inledd. Nåja, vissa har ju höstlov *fniss*. Men åkte med Älsklingen till Vasa denna vecka då jag ändå är ledig, inte jobbar och lika bra kan störa hanns grannar som mamma och pappa. Dessutom får jag ju umgås med honom mera trots att han är i skolan och har skolarbeten att göra. Nästa plus för att vara i Vasa är att jag hinner träffa några vänner och kusiner som befinner sej här, så ett bra lov blir det tror jag minsann. 


Älsklingen har just åkt iväg och simma med vännerna. Jag glömde bikinin nere i H-fors så blir ingen simning för min del inte, så sitter nu ensam och funderar vad jag kan göra så länge. Magen knorrar nog ganska mycket så borde kanske äta nåt smått innan vi lagar mat ikväll. Pasta med skinksås och feta-ost sallad står på kvällens meny. Nejdå jag har inte fått nog av fetaost även om jag åt det varje dag när vi var på Rhodos. Grekerna kan minsann laga god feta! 
Hoppas ni alla haft en trevlig start på veckan! 

fredag 7 oktober 2011

mörkt igårkväll

Hej och hå!
Oj vad det var mörkt när jag steg ur tåget igår. Halva staden var utan ström så det såg verkligen spöklikt ut. Sällan man ser städer så mörka, undrar hur det skulle vara i en storstad, redan Helsingfors skulle vara jätteskrämmande om den skulle bli helt mörklagd. Men hittade nog Älsklingen som stod och väntade på mej med ficklampa. På hemvägen tog vi några varv via staden för att se hur mörkt det verkligen var. Men hade inte kameran lättillgänglig så fick inga foton, inte för att de skulle blivit annat än svarta ändå...


Provade mammas webcam. Bilden blev så ljus att det inte alls syns att jag just var till södern.

Men nu skall jag köra in till staden för att uträtta några ärenden. Hörs senare!

torsdag 6 oktober 2011

redan höstlov

Föstår inte att hösten gått så här fort. Sitter nu redan på tåget hem till Österbotten där jag spenderar hela mitt höstlov som är hela långa nästa vecka. Känns nog som om jag inte hunnit komma igång ens med skolan ennu, men har ju ett par månader på mej ännu efter lovet fram till jul. Fy, ny när jag sade det sådär så får jag ju nästan panikkänslor, har så himla mycket som skall göras innan jul. Speciellt i skolan. Direkt efter är det igen dags, två orkestrar, kammarmusik, eget spelande, förberedande för konserter, undervisning, pedagogik, didaktik, osv. Men vi tar en dag i taget, övar flitigt så ordnar det sej väl nog. Börjar med att öva flitigt nu på lovet redan.
Men nu knorrar min amage allt för mycket så nu skall jag ta fram min kycklingsallad *mums*
Vi ses i Österbotten kära vänner!

onsdag 5 oktober 2011

slarvig?

Har börjat bli lite väl slarvig tror jag. Idag kom en av skolans vaktmästare till mej viftandes med mina nycklar. Det var redan andra gången på tre veckor jag tappat dem (/glömt dem i ett klassrum) utan att märkt det själv. Har börjat trappa uppåt på listan av glömska/slarviga elever enligt vaktmästaren, upp i topp tie skojjade han att jag var (eller var det top fem?). Tror jag trappade upp ett steg till när jag sedan skulle hämta oboen från skåpet, och när jag låste upp den så upptäckte jag att den inte var där. Kom ju på att jag lämnat den i elevrummet då jag åt mellanmål. Kan man bli slarvigare?


Efter allt för många dagar med en ouppackad väska så tog jag itu med den idag. Alla smutsiga kläder tog jag nog ut redan i söndags för att tvättas, men det skapade bara en vulkaneffekt för de kläder och saker som lämnade kvar, och det är ju inte direkt den vackraste synen i en lägenhet. Men nu har jag då packat upp..
...och packat ner. Åker nämnligen hem till Österbotten imorgon. Men när jag i princip packat klart kommer jag på att jag skall ju faktist vara hemma en hel vecka nu (vissa har ju höstlov redan), så det var bara att tänka lite längre än en helg och packa ner mera kläder. Mera poäng för slarviga jag idag (eller tankspridda jag kanske jag borde säga...)

tisdag 4 oktober 2011

om att bemöta elever lika

Idag var en bättre dag än igår. Vaknade utan huvudvärken som plågat mej i över ett dygn, så jag hade betydligt mera energi att göra något över huvudtaget. Dessutom regnade det inte lika mycket idag, inte alls de gånger jag var på utsidan, vilket var mycket positivt för mitt paraply blåste sönder igår. Köpte mera ingefära idag från affären och gjorde en dunderkur åt mej. Allt för att inte bli förkyld. Hoppas det gör susen, skulle inte ha tid eller lust att bli förkyld nu...


Satt på en ganska intressant föreläsning idag. Den handlade bland annat om att man skall bemöta alla elever på samma sätt, och att man som lärare borde göra allt för elevens bästa och eventuella egna fördomar, tankar och favoriseringar lägga åt sidan. Alla elever har rätt att få det den hjälp de behöver. Lite som när läkare och sjuksköterskor (och andra inom vården) avlägger en ed att de skall göra allt de kan för patienter oberoende av ras, religion, bakgrund osv. Så borde även alla lärare göra, för alla har rätt att lära sej. En ganska intressant syn, även från musikundervisningens sida. För det förekommer allt för ofta i alla sorters skolor att elever blir olika behandlade, och så borde det inte vara. Klart att alla är olika och man måste anpassa sej lite både efter personer och grupper, men att utgångspunkten alltid skulle vara den samma. Och att de negativa bemötningarna skulle ändras till tankar som "vad kan jag göra för att det skall bli bäst för den här eleven?". Som sagt, mina blivande lärar-hjärnceller fick något att fundera på idag.

måndag 3 oktober 2011

Paragliding

Den härliga upplevelse som behövde ett eget inlägg var paragliding. Alltså att dras bakom en båt med fallskärm. Så mäktigt!
Älsklingen övertalade mej att komma med (vilket inte var så värst svårt), och när priset också var helt överkomligt så beslöt vi att go for it! Fast början på äventyret var kanske inte den bästa. När vi frågade de som hade hand om paraglidingen hur lång väntetiden var så sade de att om vi bestämmer inom tio sekunder slipper vi direkt så vi sa okej. Men han menade det visst bokstavligen för han skynda på oss ut till båten som skulle ta oss ut till nästa båt, det var knappt så man hann betala, ta av sej skorna och lägga väskan i deras förvaringsskåp. Så där blev vi nästan bokstavligen slängda i vattnet med kläderna på för att få åka med paraglidning. Älsklingen hade fortfarande både börs och telefon i fickorna när vi i brådskan inte hann lägga dem i väskan, så de blev ju förstås våta (men telefonen klarade sej faktist oskadd). Kameran hann vi iaf få med helt oskadd i min hand med remmen dubbelt virad runt handleden, så vi fick ju superfina bilder iaf. Tänk om man skulle tappat kameran i vattnet! 
Män när vi väl var över i nästa båt, fastspända i säkerhetsselar i fallskärmen, och utvirade efter båten så glömde man att man hade halvt våta kläder och kunde istället njuta av den mäktiga upplevelsen!


Högt upp var det! Härifrån skulle man inte vilja falla...

Men vilken utsikt alltså!


I'm flying!

Amazing!
Kolla vad underbar färg på vattnet!


En oförglömlig upplevelse, väl värd pengarna! 

söndag 2 oktober 2011

Rhodos

Hemma igen efter en alldeles underbar vecka på Rhodos! 
Längtar redan tillbaka till solen och värmen!
Men längtar ennu mera efter Älsklingen som är på tåget upp till Österbotten. Efter en så härlig vecka tillsammans så var det inte roligt att skiljas på Böle station.
Men här får ni en bildbomb från vår resa...

Synen uppåt från solstolen var väldigt avslappnande...

Men vi spenderade inte tiden endast i solstolen utan ett dopp i den svala poolen blev det nog mellan varven...


Och självklart på stranden och i havet ibland... 
Vi bodde på västra sidan av ön där det endast fanns stenstrand, men ett par dagar åkte vi till östra sidan av ön och till sandstranden...


 Dethär var alltför härligt för att inte förtjäna ett eget inlägg...
(och det inlägget kommer imorgon)

 På tisdagen åkte vi på utflykt till byn Lindos, här är vi uppe i Akropolis...
Underbar utsikt!

 Och vacker "nersikt"...

 Lilla jag föstås...

Senare på dagen åkte vi upp till Rhodos stad, och gick runt i gamlastan där...


 Vi hade halvpension, men en kväll unnade vi oss middag på en av byns restauranger. Där åt vi också den godaste maten på hela veckan...och vinet serverades såhär...gullit!

 Påväg till poolen igen...


Vår strand, och så förstås en vackar solnedgång...

J + P