torsdag 29 november 2012

arbetsresa

Är hemma igen en 25 timmars arbetsresa till Hämeenlinna. Har varit på kurs om arbetssäkerhet, och skrivit provet för att få arbetssäkerhetskortet, och blivit gokänd. Det var inte såå himla svårt, fick skriva tenten på svenska vilket var bra eftersom frågorna var kuggfrågor, vilket skulle kunnat misstolkas lättare på finska. Men provet var ändå precis samma som det finska, så kunde jämföra med de andra då. Ända som var lite lustigt var att en fråga, som var helt samma enligt den finska och svenska versionen hade olika svar enligt facit. Men oberoende om det nu blev rätt eller fel så var jag ändå några frågor över gokänd-strecket. Kommer kanske inte behöva kortet egentligen, men försvarsmakten vill att alla anställda skall ha den, så då var det bara att gå kursen. Fick ju sova en natt på hotell och äta gott, så inte var det så jobbigt...

tisdag 27 november 2012

Glöggsäsong inledd

Glöggsäsongen är nu inledd. Igår drack vi årets första glögg och ikväll den andra, denna gång i form av rödvinsglögg. Senare iår skall jag prova på att koka egen glögg, men det tar vi sedan när jag hinner med det. Julstämningen kryper på, och det är hur mysikgt som helst. Har nu också tänt ett doftljus som sprider kaneldoft i hela vardagsrummet. Skulle kunna ta fram alla julstjärnor redan ikväll. Försöker också varje dag klura ut när jag skall hinna baka pepparkakor, och självklart ett pepparkakshus också. Jag gillar allt julmys, julpyssel, dofter och ljus som hör till före julen. Tur blir det december i helgen så kan jag snart med gott samvete ta fram mera jul-ljus och pynt. 

Såhär såg pepparkakshuset ut ifjol, skall googla inspiration för årets hus...

lördag 24 november 2012

Årets adventsljusstake

Älsklingen jobbar halva dagen idag, så istället för att sitta och glo på tv:n hela morgonen så har jag varit duktig fästmö och städat hela huset. Plockat upp, dammsugit (vilket jag fortfarande hatar), torkat golven, diskat och städat badrummet. Så nu doftar det rent i hela huset. Dessutom har jag tagit in julen lite grann, med att göra en adventsljustake. Det är ju ändå bara en vecka kvar till första advent, så tyckte jag bra kunde ta fram den nu. Hade tänkt använda vitmossa, men det fanns inte så mycket av det i vår lilla skog, så det fick bli lingonris istället.


Men nu skall jag fort fixa håret för att sedan åka och hämta Älsklingen och köra mot hemtrakterna.

fredag 23 november 2012

Äntligen fredag

Äntligen var den här arbetsveckan över. Den har varit lång och tung, så nu tänker jag njuta av en ledig helg, helt utan spelande och övning. Ansiktsmusklerna behöver få vila nu så man orkar ta igen med övningen nästa vecka, som kommer (som tur) vara betydligt lättare vid kåren, innan vi igen tar fart med självständighetsdagskonserter och julspelningar. Så det blir nog full rulle fram till jul ännu. Sedan blir det lugnt i huset i ungefär tre månader, så det är väl bara att ge på nu.


Var igår och hämtade min profilbild till fotografen. En riktigt lyckad bild faktist, eller vad tycker ni? Syns det att jackan är för stor? Jag sade åt fotografen att jag vill att hon skall försöka få en bild där den inte ser så stor ut, och nog ser den ju alltid mindre ut än rakt framifrån. Men nu hänger min bild på samma vägg som de tretton andra som jobbar vid kåren...

torsdag 22 november 2012

Marschkonsert i jägardräkt

Godmorgon! Sitter hemma i soffan och slappar ännu, vi börjar först klockan tolv  idag, men däremot slutar vi först mitt i natten så det blir en lång dag iaf. Vi har två traditionsdagskonserter nu (perinnepäivä på finska), en igår i Seinäjoki och en ikväll i Kankaanpää. Två marschkonserter, bokstavligen. Inget emot marscher, det finns många som är väldigt bra, men en hel konsert med bara marscher är lite väl mycket. Dessutom är marschmusik tuffare att spela eftersom det hela tiden är mycket melodi, och snabba rytmer och mycket spelande helt enkelt, så man blir tröttare av det. Men så är det, och jag klagar inte, har ju valt det själv, och jag vet ju att det kommer betydligt lugnare tider efter jul, så nu så länge vi har spelningar skall jag bara vara glad. 


Dräkterna vi har på oss under dessa konserter kallas jägardräkten. Fick ingen bättre bild på mej själv igår, men den är en grå jacka med grön-guld randiga "axel-lappar", hög grön krage, där gradbeteckningarna sitter, svarta raka byxor med guldränder på sidorna och högblanka svarta skor. Personligen tycker jag den är den finaste dräkten, till och med finare än festklädseln med frack eller smock. Visserligen är min dräkt lite för stor, men bättre än den vanliga klädseln vi har när vi spelar. Det är ju inte precis så att det är vanligt med små korta tjejjer i musikkåren...

Men nu skall jag gå och göra mej iordning för dagen. Skall hinna via fotografen efter min profilbild till musikkåren idag också. Men ha en riktigt fin onsdag gott folk!

måndag 19 november 2012

"ordspråk på flaska"

En helt vanlig måndag, och en halv dag i bussen igen. Flänger verkligen halva Finland runt med mitt jobb. Idag var vi i Niinisalo för att öva för ett par konserter vi har senare i veckan. Tur nog ändrades arbetsschemat så vi kom tillbaka till Vasa redan idag, ursprungsplanen var övernattning och mera övning imorgon, men gillar nog bättre att vi åkte hem idag redan. För övrigt har jag inte hunnit med så mycket annat idag. Handlat och gjort morgondagens lunch och nu skall jag sitta resten av kvällen och se på bond filmen, och på samma gång fortsätta min bildrensning. Hoppas ni alla haft en trevlig dag!


Hittade ett fint ordspråk i en kapsyl idag, egentligen korkade jag flaskan redan i fredags, men korken lämnade på bodet och idag när jag skulle slänga den upptäckte jag denna fina text..Roligt hur vardagen har sina små fina oväntade stunder, ibland behöver man verkligen sådana.

söndag 18 november 2012

En helg i Esbo

Har tillbringat helgen nere i nyland, närmare bestämt i Esbo. Har varit och spelat Donizettis Requiem tillsammans med Wasa Sinfonietta och en kören Navichorus från Esbo. Det var en fullsatt kyrka i esboviken och det blev en riktigt bra konsert. Vi sov natten på en lägergård i esbo, och idag körde vi upp till Vasa igen. En helg går verkligen fort när man sitter halva dagarna i buss, eller sover i buss för min del. Jag hålls nämnligen inte vaken i buss, det gungar ju så skönt, precis som man skulle bli vaggad. Och sedan jag fått en resekudde/nackkudde sover jag ännu bättre. Vi stannade vid Ideapark på vägen upp, och hade ett par timmars shoppingtid. Men jag konstaterade att det inte fanns något extra där, ett stort shoppingcenter med en massa affärer som nästan alla finns här i Vasa också. Enda jag kom ut med var lite material till julkortspyssel, så snart skall här pysslas julkort.

torsdag 15 november 2012

Bild rensing

Ikväll tog jag mej verkligen i nackskarvet och påbörjade ett projekt som jag verkligen har behövt göra redan en tid. Nämnligen rensa ur datorn och hårdskivan på alla bilder och filer. Min dator börjar gå på högvarv, och det skulle inte förvåna mej om den får nåt fel och allt försvinner. Så nu skall inget viktigt länre finnas på datorn utan på min externa hårdskiva. Men det lär ta några kvällar, för bara på hårdskivan har jag mellan 15 och 20 tusen bilder, till det kommer det som endast finns på datorn, plus alla andra filer, så det behövs nog rensning nu. Men måste det göras så måste det, och efteråt slipper jag ju alla onödiga bilder som jag aldrig orkat rensa bort. 
Men man hittar ju iaf olika bilder när man rensar så här. Så här kommer några random bilder som jag hittade idag.. kanske de livar upp denna mörka torsdagskväll i november iaf...

Buddy-Bears i Helsingfors 2010

 Lite Finding Nemo över den här bilden (trots att den är lite suddig).
Bilden är tagen vid Sea Life vid borgbacken...

 Köksbordet i lägenheten i Helsingfors när jag plockat blommor från en allmän trädgård.

En fin och solig sommardag på picnic i Helsingfors med två härliga tjejjer...

tisdag 13 november 2012

&

En ny tavla flyttade in hos oss idag. Fick den av systrarna till födelsedagsprecent och den hittade direkt en plats på väggen. Eftersom det står välkommen på den så bör den ju vara när man kommer in, och passligt nog fanns det en vägg i hallen där den passade perfekt, och där den syns när man kommer hem till oss.


Tack för tavlan!

måndag 12 november 2012

en ledig måndag i hemstaden

Farsdagshelgen över och firad. Vi firade både farsdag och försenad födelsedag på samma gång, helt för att få två flugor i en smäll. Jag hade bakat en likadan tårta som jag bakade till jobbet, men med brun marsipan och vita stjärnor på det, men har ingen bild på den eftersom de lämnade på mammas kamera. Typiskt. Men kan säga den blev riktigt fin och lika god som sist.

Var ledig idag så stannade en dag extra hemma hos föräldrarna. Uträttade en del måsten och gick en stund i affärer på stan, men konstaterade att jag inte hittade något och nästan samma affärer finns ju där som här. Men fick sedan på eftermiddagen spendera lite tid ännu med Miialinnea och mitt underbara fadderbarn L, att halvåriga barn kan vara så gulliga! Och full av liv är han och just i det skedet när han vill börja krypa men ännu inte kan. Men inte hindrar det ju en att upptäcka världen för det, man kan ju rulla fram. Synd lämnade alla de bilderna på mammas kamera också... (psst. mamma, du kan ju skicka dem på e-posten)

Så riktigt skönt med en ledig dag när man annars har haft mycket. Men nu är jag tillbaka i Vasa och imorgon börjar jobbet och allt igen, men det tar vi med nya tag.

fredag 9 november 2012

Fina fredagen

Vilken fin och solig fredag det är! Skall riktigt just börja cykla mot jobbet, vi skall iväg på konsert i Kauhajoki ikväll. Vi hade samma konsert här i Vasa igårkväll, och ikväll skall vi hoppas det går lika bra som igår. Konserten spelade vi tillsammans med en blåsorkester från Kauhajoki, och som solist hade vi tangoprinsen Juha Hautaluoma. Jag satt största delen i orkestern, men sjöng två sånger tillsammans med Juha, vilket var väldigt roligt. Vi fick dessutom mycket beröm för det, vilket var väldigt roligt att höra, eftersom den ena sången inte är den enklaste. Men nu är det att ladda batterierna pånytt och köra lika bra, om inte ännu bättre ikväll.


Gjorde igår en krans till ytterdörren. Inte julkrans ännu, men ändå något som pryder dörren...

Ha en finfin fredag allesammans!

måndag 5 november 2012

en sorts hemlängtan

Förut när jag bodde ensam i Helsingfors hade jag ofta långa daga, egentligen var varje dag lång. Om jag inte var länge i skolan var jag på något gympapass på kvällen eller så undervisade jag. Men nu sedan jag flyttat till Vasa och skapat ett Hem med Älsklingen, vill eller orkar jag inte med lika långa dagar hela tiden. Tror jag höll mej i farten i Helsingfors just för att inte behöva sitta hemma och glo i min ensamhet, men nu är det ju inte längre samma sak. Och det är inte något dåligt med det. Gillar att komma hem efter jobbet och bara vara hemma med Älsklingen. Sedan om det blir simmning, kör eller bara slappande i soffan så är en annan sak. Men känslan av att få ha ett hem och någon att få komma hem till gör mej både lugn och lycklig. Så det fina ordspråket att hemmet är där ditt hjärta är, passar bra i mitt liv. Tyvärr har jag allt för mycket sena kvällar nu för tillfället. Hela förra veckan var jag borta på arbetsresa, helgen gick helt och hållet till orkestern Vasa Sinfonietta, den här veckan har jag nästan varje dag kvällsjobb, nästa vecka blir lite bättre men då på helgen åker jag med Sinfoniettan till Esbo, och sedan är det igen en natt borta pga jobb, plus kvällsjobb senare den vecka...så rullar det på nu en tid. Hoppas det lugnar ner sej vid nästa arbetsschema för jag saknar mina hemmakvällar men Älsklingen lite nu. 

Hade lovat att baka en födelsedagstårta till jobbet, så gjorde det tills idag. Blev en chokladtårta fylld med jordgubbar och grädde blandad med vaniljkvarg, och täckt med röd marsipan. Och Namnamnam vad god den blev! Är riktigt nöjd med mej själv. Men nu borde jag nog snart lugna ner mej med godsaksätandet, iaf fram till jul, för då hör det ju till...


lördag 3 november 2012

En finfin dag!

Kom hem från Björneborg igårkväll / inatt efter en helt bra konsert. Inte perfekt, men vad kan man vänta sej när man vet att man inte kan styckena helt och hållet (men det gjorde inte alla andra heller..) men konserten blev nog ändå helt fin.
Men det var nog skönt att krypa ner i egen säng bredvid Älsklingen sedan. Men inte lika skönt att stiga upp igen fem timmar senare för att igen gå till jobbet. Det var spelning som gällde, och vi sju som kommit hem mit inatten var ju passligt pigga för att spela marcher. Konstaterade visserligen att marscherna var sköna att höra på efter en vecka med modern finsk musik. Det andra lilla "felet" med morgonen kom jag på när jag cyklade till jobbet, och det var att jag glömt telefonen hemma. Super alltså! Vad man känner sej hjälplös utan den... 

Sista bilden på mej som 22 åring
Men det blev en bra dag trots allt, och bra det för det var ju min födelsedag idag! 
Men bästa hände ju förstås ikväll efter att jag kommit hem från kvällsövningar på jobbet. Kramade hej åt Älsklingen och klagade på att jag var hungrig, så han erbjöd mej att göra en smörgås åt mej och sa att jag skulle gå till soffan och vänta. Tror ni han någonsin hann göra någon smörgås åt mej? Han hade nämnligen redan gjort i ordning vin, ost och småplock, Och en chokladtårta! Han är bara för härlig min Älskling! 
När vi suttit och ätit en stund tyckte han jag skall gå på en liten "skattjakt". Tre paket var gömda i huset, och fick inte öppna någon föränn jag hittat alla. Sedan sa han att jag bara fick välja två, sista blir julklapp (blä, tänkte jag), men jag valde då förstås det finaste först. Och vet ni vad det innehöll? Jo ett brev där det stod att man inte alltid skall ta det finaste paketet. Och nej det skulle jag inte för det innehöll bara ett kilo mjöl. Kunde inte annat än skratta! Busfrö, det är vad han är. Och visst fick jag nog sedan alla tre paketen, och de två andra paketen innehöll då desto finare saker än mjöl...


 Så en finfin dag blev det iaf.