Mjöd
8 liter vatten
1 kg farinsocker (alternativt ½ kg strösocker och ½ kg farinsocker)
1 krm jäst (torrjäst eller ett pyttelitet hörn av en jästbit)
Skalet av 4-5 citroner
Saften eller skivor av de skalade citronerna
Russin
Häll sockret i ett ämbar, koka upp 2-3 liter vaten och häll över sockret. Rör om tills sockret smälter och häll sedan över resten av vattnet. Lös upp jästen i en del av mjöden och häll sedan ner i resten. Tvätta citronerna noga och skala dem med potatisskalare, helst så tunt att det vita, beska inte kommer med, lägg citronskalen i mjöden. Skiva citronerna (skär bort det vita) eller pressa saften ur citronerna och tillsätt även det i mjöden (sila citronsaften). Du kan till exempel skiva hälften av citronerna och pressa saften ur andra hälften. Låt mjöden stå ett dygn i rumsvärme.
Ploppa ner russinen i flaskor och fyll sedan flaskorna med mjöden. Se till att skruva fast korkarna ordentligt så att inte bubblorna försvinner. Låt stå ytterligare några dagar, i rumsvärme om det är bråttom annars i kylskåp eller på annan sval plats. Mjöden är drickfärdig när russinen flutit upp till ytan, men blir godare om den ännu står i kylskåp någon dag.
Drick mjöden kall och traditionellt skall man avnjuta den med struvor eller munkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar