Citron-maräng-paj
Botten:
100g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk bakpulver
1 msk vatten
Fyllning:
1½ dl socker
2 dl vatten
1 dl citronsaft
2½ msk majsstärkelse
4 äggulor
50g smör
1 msk vaniljsocker
Maräng:
4 äggvitor
1½ dl socker
-Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter. Smöra och mjöla formen.
-Gör nu degen till botten. Blanda de torra ingredienserna med smöret, tillsätt sedan vatten och forma till en
deg. tryck ut degen i formen, även ut på kanterna. Ställ formen i kylen i 15 minuter.
-Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper över bottnen och häll på ca 3 dl torkade ärter, bönor eller t.ex ris. Tryck på lite så att bottnen sätter sej bättre. Ställ i ugnen på lägsta nivå i ca 15 minuter, ta sedan ut och lyft bort ärterna och bakplåtspappret, ställ in i ugnen ännu i 5 minuter.
-Tillred fyllningen under tiden som botten gräddas i ugnen. Mät upp alla ingredienser utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Värm upp fyllningen under ständig omrörning tills fyllningen tjocnar och "bubblar upp". Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker.
-Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills skummet är hårt och glansigt.
-Häll citronfyllningen i formen och jämna ut. Lägg med sked på marängen och bred ut i "vågrörelser" över fyllningen. Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills marängen fått en vacker färg.
-Pajen är som bäst just när den svalnat.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar