Hasselbackspotatis:
4 portioner
3/4 - 1 kg potatis (av fast sort, och gärna så jämnstora som möjligt)
50 g smör
2 msk ströbröd
flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i 2-3 mm tunna skivor utan att skära rakt igenom. Lägg potatisen på en träsked så går det lättare att skära. Lägg potatisarna i en smord ungsfast form. Smält smöret och pensla på potatisarna. Stek potatisarna i ugnen i ca 30 minuter, pensla då och då med smält smör. Ta ut potatisarna och pensla ännu en gång och strö över ströbrödet, och stek ännu i ugnen i 15 tills den är mjuk och fått fin färg. Strö över lite flingsalt före servering.
bilden är lånad från recept.nu |
Pepparbiff:
4 personer
ca 500g nötfilé
peppar
salt
Skär filén i ca 1,5 cm tjocka skivor. Stek ytorna på köttet i smör eller ojla i en stekpanna för att få en vacker brun färg. Peppra och salta samtidigt som du stecker biffarna. Lägg biffarna i en lättsmord ungsfast form och in i ugnen på 225 grader (tillsammans med potaisen), i ca 7 minuter, kortare ifall du vill ha din biff medium istället för genomstekt, men detta är en smaksak. Orsaken varför biffen steks i ugn är att det är mindre risk för att biffen blir torr då än om du steker den genomstekt i pannan.
Pepparsås:
2 dl grädde (ev. matlagningsgrädde)
1 st. mustapekkaost
Koka upp grädden i en kastrull och låt mustapekkaosten smälta i. Rör om och låt sjuda på låg värme ett par minuter för att smakens skull. Klar att servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar