Snart är det påsk, och det har jag inspirerats av när det gäller veckans recept. Idag kommer det inte bara ett recept, utan en hel meny! Kommer bjuda er på två påskmenyer, (den andra kommer nästa vecka). Surfade recept på nätet och valde ut tre stycken som jag tycker passar till påsken. En förrätt med ägg, en huvudrätt med kykling och en fräch efterrätt med passionsfrukt. Dessa recept (och bilder) har jag hittat på www.recept.nu
Förrätt: Fyllda ÄgghalvorReceptet går att göra för så många man vill, räkna med två ägghalvor per person bara.
4 ägg
sallat
Fyllning:
4 msk kesella
1 msk osötad senap
1 krm chilipeppar
Till dekoration:
skalade räkor, dillkvist
strimlor av pastrami, äppelklyfta
svart oliv, liten rädisa
rom, rödlök, svartpeppar
strimlor av lax, dillkvist, eller något annat (låt fantasin flöda ;) )
Koka äggen i 8-9 minuter (hårdkokta). Spola äggen i kallt vatten, skala och skär dem. Skölj kniven i kallt vatten mellan varje ägg för att få vackra halvor. Peta ut gulan och banda den med kesella, senap och chilipeppar. Lägg tillbaka fyllningen i halvorna. Dekorera!
Huvudrätt: Apelsinkyckling med rosmarin
1 stor kyckling 1 1/4 kg
2 apelsiner
1/2 knippa persilja
8 vitlöksklyftor
1 kvist färsk rosmarin ( 2 tsk torkad)
1/2 dl svarta oliver
1/2 tsk salt
4 torkade piri-piri
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 dl vatten
1 dl vitt vin
-Värm ugnen till 200 °. Skölj och torka kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftorna. Lägg 4 av vitlöksklyftorna och de svarta oliverna i formen. Tvätta apelsinerna noga och skär den ena i klyftor. Riv skalet och pressa saften ur den andra apelsinen, ca 1 dl. Repa bladen av rosmarinkvisten.
-Fyll kycklingen med apelsinklyftor, persilja, fyra av vitlöksklyftorna och hälften av rosmarinen. Stöt piri-pirin i mortel. Blanda rivet apelsinskal, salt, piri-piri, resterande rosmarin och olivolja. Gnid in kycklingen med blandningen. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen.
-Koka upp buljongtärningen med den pressade apelsinsaften, vatten och vin. Ös kycklingen ofta med buljongblandningen. Stek i 1 - 1 1/4 timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att sticka i den tjockaste delen av låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen färdig.
-Servera med potatis (kokt, -mos, klyft, bakad.. enligt tycke) eller ris.
Efterrätt: Mascarponetårta med passionsfruktgelé
150 g digestivekex
50 g smält smör
50 g hackad mörk choklad
9 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 1/2 dl mascarponeost (250 g)
4 dl vispad grädde
1/2 dl kahlualikör
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice
Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar