onsdag 22 juni 2011

Sommarrecept: Rabarbersaft

Antagligen den sötaste saften i världen, och då syftar jag på färgen! Själv gjorde jag ju saften med mammas saftmaja, men tänker lägga ut recept och instruktioner även så att man kan koka rabarbersaft även utan saftmaja. Rekommenderar verkligen att ni utnyttjar rabarbern till fullo, och inte skalar den, eftersom den rosa färgen kommer från skalet. Koka nu saft allesammans så har ni något sött och gott att dricka på varma soliga sommardagar.


Rabarbersaft:

2 kg rabarber
1,5 l vatten
1 kg socker

Skölj och skär rabarbern i cirka en cm tjocka bitar. Koka upp dem under lock tills de är helt mjuka och är söndermosade. Häll blandningen igenom en silduk eller igenom en ren oöm bakhanduk i en bunke. Vrid ut all saft. Häll saften i en ren kastrull och koka upp den med sockret. Rör om så att inte sockret bränns i bottnen. Låt saften koka upp ordentligt så att den skummar. Stäng sedan av plattan och ta bort skummet från ytan. Häll upp i flaskor, och korka dem direkt. Avnjut saften utspädd 1:4 (beroende på hur stark du vill ha den). 

I saftmaja:
Skölj och skär rabarbern i cirka en cm tjocka bitar. Lägg dem i saftmajans översta del. Fyll bottenvåningen med kokande vatten och låt koka tills rabarbern sjunkit ihop, blivit mos och gett ut all saft. Tappa saften i en bunke några gången under kokningen. Stäng av plattan och låt stå ännu ca en halv timme så att den sista saften rinner ur rabarbern. Tappa upp det sista saften i bunken. 
Häll saften i en ren kastrull och koka upp den med sockret. Rör om så att inte sockret bränns i bottnen. Låt saften koka upp ordentligt så att den skummar. Stäng sedan av plattan och ta bort skummet från ytan. Häll upp i flaskor, och korka dem direkt. Avnjut saften utspädd 1:4 (beroende på hur stark du vill ha den). 

Inga kommentarer: