lördag 17 juli 2010

Veckans recept: Grillad Lax

Såhär i sommartider hör det till att grilla så mycket man bara hinner och orkar med. Till min förskräckelse kom jag på att jag inte bjudit er på ett enda grill-recept ännu i sommar. Så här kommer nu det första. Det blir ett basrecept på grillad lax, något som alltid är gott! Vill ni inte ha så stor laxbit så fungerar receptet utmärkt ändå, men kom ihåg att minska på resten av ingredienserna i samma takt som ni minskar på laxfilén. För riktigt små och tunna filéer bör man vara uppmärksam vid grillningen, mindre bitar blir klara tidigare. Dessutom beror grillningstiden mycket på hurudan grill du använder... (bilden är lånad från iltalehti)

Grillad Lax:

ca. 800 g laxfilé
rikligt med havssalt
citronpeppar
svartpeppar
skalet och saften av en citron
en skivad citron eller lime

aluminiumfolie (gärna av den starkare modellen)



Bena ur fisken. Gnid in den rikligt i salt och låt den gärna stå i 2 timmar i kylen. (har ni inte tid med det så hoppa över det steget, men salta då under grillningen, men överdriv ändå inte med saltet i så fall). Tag ut fisken ur kylen och skölj av den i kallt vatten. Torka av ytan så att den är torr. Lägg laxfilén på en oljad aluminiumfolie. Strö citronpepparn, svartpepparn, citronskalet och saften av en citron över laxfilén. Skiva en citron och lägg ännu citronskivorna över filén. "Packa in" fisken till ett paket och lyft den på grillen. Grilla i 15-20 minuter, beroende på tjockleken på fisken.

Servera med nypotatis och en enkel grönsallad. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: