torsdag 31 mars 2011

Veckans recept: Mangopaj

Det närmar sej påsk, så snart borde man börja fundera på vad man skall baka till det. Tycker det är lite skojjigt att ta med olika högtiders färger i matlagningen, och till påsken är då gult det som jag främst tänker på. Och vad vore då bättre än en gul kaka eller paj? Här kommer ett smarrigt recept på mangopaj, inte alls särskiljt svårt heller. Själv konstaterade jag att degen innehåller så mycket smör att formen är helt onödig att smöra eftersom degen då bara sjunker ner på kanterna (talar efter erfarenhet). Men smaken var ju densamma iaf, alltså fräsch och god! I receptet jag har så skall det egentligen användas färsk mango, men jag använde mej av burkmango samt mangopuré, (inte piltti där mangoandelen är typ 30%, utan puré, där mangoandelen är 52%, hittas vid barnmatshyllan), och det gick lika bra att använda det.

Mangopaj:

Deg:
150g rumsvarmt smör eller margarin
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker

Fyllning:
4 gelainblad
4 färska mangon
eller:
en och en halv burk konserverad mango (á 425g) och en burk mangopuré (á 215g)
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk färskpressad citronsaft
1/5 tsk finrivet citronskal

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och äggulor till degen. Blanda sedan i mjöl och socker. Tumma ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills den får färg.
Gör under tiden fyllningen. Lägg gelatinbladen i blöt i en stor skål med iskallt vatten.
Skala och mosa mangon till puré. (ifall du använder burkmango, så använd inte saften utan endast mangon). Bäst puré får du om du pressar mangon med baksidan av en sked genom en finmaskig sil. Pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Rör ihop mangopurén, grädde, socker, citronsaft och citronskalet i en kastrull. Låt koka upp.
Ta upp gelatinet ur vattnet, krama ur vattnet och rör ner i mangoblandningen. Rör om tills gelatinet har lösts upp. Häll fyllningen försiktigt i pajskalet och låt spelna i kylskåpet över natten.

Inga kommentarer: