torsdag 6 maj 2010

Veckans recept: Citron-maräng-paj

Med tanke på morsdagen som är nu på söndag, så vill jag bjuda på ett passande kak/tårt-recept. Funderade länge på något passande, så här års finns det inte direkt några sesongsbär eller -frukter..men kom in i andra tankebanor när jag satt och bläddrade i mammas många kokböcker. Hittade ett recept på citron-maräng-paj och bestämde mej direkt för den. En suverän tårta till mor på henens dag! Receptet och bilden är ur boken Maailman ihanimmat leivonnaiset, jättebra bok, med många härliga recept!

Citron-maräng-paj

Botten:

100g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:

1½ dl socker
2 dl vatten
1 dl citronsaft
2½ msk majsstärkelse
4 äggulor
50g smör
1 msk vaniljsocker

Maräng:
4 äggvitor
1½ dl socker

-Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter. Smöra och mjöla formen.
-Gör nu degen till botten. Blanda de torra ingredienserna med smöret, tillsätt sedan vatten och forma till en
deg. tryck ut degen i formen, även ut på kanterna. Ställ formen i kylen i 15 minuter.
-Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper över bottnen och häll på ca 3 dl torkade ärter, bönor eller t.ex ris. Tryck på lite så att bottnen sätter sej bättre. Ställ i ugnen på lägsta nivå i ca 15 minuter, ta sedan ut och lyft bort ärterna och bakplåtspappret, ställ in i ugnen ännu i 5 minuter.
-Tillred fyllningen under tiden som botten gräddas i ugnen. Mät upp alla ingredienser utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Värm upp fyllningen under ständig omrörning tills fyllningen tjocnar och "bubblar upp". Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker.
-Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills skummet är hårt och glansigt.
-Häll citronfyllningen i formen och jämna ut. Lägg med sked på marängen och bred ut i "vågrörelser" över fyllningen. Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills marängen fått en vacker färg.
-Pajen är som bäst just när den svalnat.




Smaklig måltid!

Inga kommentarer: