onsdag 12 maj 2010

Veckans recept: Petit-choux

De kommande veckorna tänker jag bjuda på några recept som passar bra till fester, exempelvis studentfester, eftersom de är så lätt "småplocks-mat". Första receptet är på Petit-couxer eller Tuulihattuja på finska (eller stormhattar som jag brukar skojja och kalla dem *fniss*). Petit-chouxer kan fyllas med endera en söt fyllning eller en salt fyllning, så jag ger er även några varianter på dem. Själv gillar jag mera salta fyllningar.. På min egen studentfest för ett par år sedan bjöd jag bl.a på salta petit-chouxer.


(bilden är från herkuttelijat.fi)

Petit-choux:
30-40 st (beroende på storlek)

75g smör
3 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
3 stora ägg

Koka upp vatten och smör. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg. Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, 200°, ca 20-25 minuter. ÖPPNA INTE ungsluckan under de första 15 minuterna eftersom petit-chouxen då sjunker och misslyckas! Ta ut och låt svalna.

Skinkfyllning:
200g naturell (eller smaksatt) färskost
200g strimlad rökt eller kokt skinka
(1 knippe färsk hackad persilja)

För annan smak på fyllning byt bara ut skinkan till något annat, ex. tonfisk eller kallrökt lax

Ostfyllning:
250g riven edam ost
100g smältost
(125g blåmögelost)
1 burk gräddfil

Vitchoklad-lime fyllning:
1 burk (200g) kvarg smaksatt med vitchoklad och lime (Valio)
Skivade jordgubbar

Bärfyllning:
2 dl kvarg
2,5 dl yougurt
1,5 dl socker
5 dl bär ex. hallon eller blåbär

Alla fyllningar är bara att röra ihop alla ingredienserna till en smet (utom vitchoklad-lime fyllningen, fyll först petit-chouxen med cremen, sedan med ett par jordgubbs skivor). När du fyller petit-chouxen: klipp upp den så att den får "en ficka" och fyll den. Gör detta just innan servering!

Lycka till! och smaklig måltid!

Inga kommentarer: