tisdag 18 maj 2010

Veckans recept: studentmössor

Som jag skrev förra veckan så kommer jag bjuda på recept som passar till kommande fester, ex. student, eller examensfester. Så denna vecka blir det ett recept på småbröd, lite liknande som teskedsbröd men inte riktigt. Beklagar att bilden är lite suddig, blev utklippt från en större bild från mitt 'studentbord'.

Studentmössor:
ca. 40st

200 g smör
1 1/4 dl socker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk lemoncurd

Dekoration:
100 g mörk choklad
guldfärgade dekorationskulor (sockerkulor)


Vispa smör och socker. Tillsätt sedan ägget och vispa i det. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem, knåda till en deg. Kavla ut till en tunn platta och ta med en rund form ut små kakor, ca. 4 cm i diameter (använd t.ex ett champangeglas eller annat glas med "liten öppning"). Grädda i 200 grader i ca 8 minuter. Låt dem kallna.
Lägg lemoncurden i en mindre skål och rör om med en sked så att den blir mjukare och aningen lösare. (Du kanske inte behöver en hel burk lemoncurd så ta inte allt på en gång utan ta mera om det behövs). Bred lemoncurd över hälften av kakorna (på undersidan av kakan) och lägg ihop med de ofyllda så att de blir till en dubbelkaka. Smält chokladen och doppa en kant av kakan i chokladen, detta blir "skärmen" på studentmössan. Lägg en dekorationskula på "skärmen" som lyran. Låt kakorna stå svalt/kallt tills de skall serveras.

Istället för att doppa kakan i chokladen kan du spritsa med en tunn sprits (klipp ett litet hörn av en plastpåse och använd den som sprits) t.ex första bokstaven i namnet på festens huvudperson, rita en blomma eller något annat.  Då kan du använda småbröden till någon annan fest.


Inga kommentarer: