torsdag 27 maj 2010

Veckans recept: Mascarponetårta med passionfruktgelé

Om det ännu finns någon examinand som inte har helt på klart vad den vill bjuda på på sin examensfest så kommer här ett tips. Receptet har jag egentligen haft förut på bloggen, men då i formen av efterrätt. Men eftersom tårtan är gudomligt god så vill jag "ge den äran" att få bli veckans recept en gång till, men denna gång ensam, och denna gång med en bild som jag tog när vi hade tårtan här hemma hos oss.


Efterrätt: Mascarponetårta med passionsfruktgelé
150 g digestivekex
50 g smält smör
50 g hackad mörk choklad
9 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 1/2 dl mascarponeost (250 g)
4 dl vispad grädde
1/2 dl kahlualikör
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice

Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.



Ett litet bonustips till fester; för att smycka upp tårtor och kakor kan du istället för att använda köpta dekorationer använda äkta blommor och blad, endera från egna trädgården eller köpa billiga rosor som dekoration. MEN linda in stjälken i aluminiumfolie så hålls kakan fräch, smutsfri och hälsosam :) Äkta blommor på tårtan är vackert och ger festbordet ett stort lyft och en personlig touch.

Inga kommentarer: