torsdag 24 juni 2010

Veckans recept: Jordgubbs-mariannetårta

Midsommaren står vid dörren och vad kunde då inte passa bättre än ett supersmarrigt recept på en tårta med jordgubbar och marianne. Vi hade denna ljuvliga tårta här hemma för ett tag sedan, och jag kan garantera att tårtan är smarrig så att det bara vattnar sej i munnen.

Jordgubbs-mariannetårta:
12-16 pers.

Botten:
200g Digestivekex
75g smält smör

Fyllning:14 gelatinblad
500g frysta jordgubbar
1 dl socker
1 burk (2,5dl) flora visp (grädde)
1 burk (200g) créme fraiche
1-1,5 dl socker
2 burkar (á 200g) lime-vitchokladkvark
1 påse (150g) mariannecruch
1 dl citronsaft


Lägg bakplåtspapper på botten av en form med löstabara kanter. Smula digestivekexen fint och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck jämnt ut på botten av formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten. Mixa jordgubbarna tllsammans med sockret (sats 1).
Vispa grädden löst tillsammans med sockret (sats 2) och vispa sedan ner créme fraiche, kvarken, de mixade jordgubbarna och mariannecruchen.
Koka upp citronsaften, och lyft bort kastrullen. Krama ur överloppsvattnet ur gelatinbladen och lägg dem i citronsaften för att smälta. Låt svalna i 10 minuter.
Rör "gelatinsaften" i gräddblandningen och häll i formen. Låt kakan stå i kylen i minst fyra timmar så att den stelnar.
Dekorera kakan med riven choklad.

Inga kommentarer: