onsdag 20 april 2011

Rabalder i skolan

För ungefär en vecka sedan fick vi reda på att de i vår skola planerar på att göra om studieplanen. Vi fick läsa en powerpoint där planer och riktlinjer var, och därifrån började hela rabaldret som nu är ute i varje media. Besparingar och pengar är grunden till allt. Men det som de planerat till detta är helt sanslöst! Baserat på den plan de i ledningsgruppen gjort så skulle bl.a musikerutbilndeng avslutar och musikpedagogutbilningen skulle utbilda praktiskt taget till mångsysselsatta/halvbra musiker/kultur(musik)pedagoger som kan lite av allt men inte egentligen är proffs på vårt eget ämne som vi vill studera, dvs instrumentpedagoger. Det de planerar är något som både lärare, musiker, elever och andra proffs inom musikbranchen är helt emot och alla vet att det inte slutar i annat än att skolan totalt förlorar allt vad heter kvalitet, god utbildning och gott rykte. De säger att det och det och det skulle satsas mera på och komma mera kurser i, på samma gång de lovar att inget faller bort, samtidigt som utbildningen dessutom skulle bli kortare. That make no sense! Hur kan de lägga till något utan att ta bort från något annat samtidigt som utbildningen borde bli kortare? Vi har haft möten, fråge- och diskussionstillfällen för både personal och elever, där allas röst skulle bli hörd för planeringen av ny studieplan (vilket enligt lagstadga måste göras), men när frågorna ställs så får man inget svar utan bara en massa långa meningar som kringlar sej från ämnet och till slut inte alls besvarade frågan. De pratar emot sej själv och har inte tillräcklit med basfakta innan de börjat planera. Och nu är det precis som om de inte alls lyssnar på vad lärare och andra inom musikbranchen säger, och vad de vet om vad som krävs inom branchen. Det som de skulle vilja skapa är yrken till arbetsplatser som inte finns! 
Förstår inte heller varför de inte kan förbättra de sidor som redan är starka för skolan, utan istället göra något nytt och profilera sej med sådant som i slutändan alla (inom musikbranchen) vet att leder till nedfall. I det andra radioprogrammet sägs att 'för tillfället finns det inte jobb för det som de vill utbilda till' hur kan de ens fundera på att skapa en utbildning till något som inte finns arbetsplatser för? En yrkeshögskolas uppgift är inte att skapa nya jobb för sina elever utan att ge dem en bra utbildning, och inom vår branch även ge en god grund för vidare utbildning, så att de kan arbeta inom de jobb och på de arbetsplatser som finns.
Man blir bara så arg och frustrerad över allt som de pepplar och på med, så nästan som man skulle vilja dra någon på käften, (vilket jag givetvis inte tänker göra, men lusten finns alltid). 
På HBL:s nätsidor kan man läsa den här artikeln (på svenska), och även på yle areena kan man höra på de program som behandlat detta, programserien heter Kultakuume och de program där det pratas om vår skola är från 11.4 kl 15.15, 'kultakuume: miltä vaalit näyttävät' (de första 6 minuterna är om vår skola) och från idag 20.4 kl 16.20 'kultakuume: kultakuume'. (programmen är på finska). Vad jag förstått kommer det ännu att komma i ännu flera tidningar, troligen ännu i radio, och fortsätter det i den här riktningen ännu i tv (är faktist inte helt säker om det redan varit...) Så hela detta rabalder har bara börjat...
Mycket finns att säga, mycket basfakta skulle behövas förklaras och många frågor skulle vilja få ett svar. Detta intresserar säkert inte alla, men de som bryr sej om musikutbildningen och musikbranchen i Finland så förstår vad detta innebär. Och jag behöver nu bara få skriva av mej lite frustration.

2 kommentarer:

Therese sa...

Vad tråkigt med alla "stridigheter" och allt krångel. Jag kan förstå att det är frustrerande att ledningen inte kan se till de studerandes bästa utan bara tänker på besparingar och nedskärningar.
Vi skall hoppas det ändå utvecklas till det bästa och att de tar sitt förnuft till fånga!

Trevlig påsk!

Lillannillan sa...

Hoppas jag också att det skulle utvecklas åt det bättre hållet, och för elevest och framtida elevers bästa. Tror ju inte heller att de vill förlora varesej elever eller status pga dåliga val. Trevlig påsk till dej med! :)