måndag 29 mars 2010

Veckans recept: Påskmeny 2

Dags igen för veckans recept! Som jag lovade förra veckan så skall det bli en påskmeny igen. Denna gång bestående av huvud- och efterrätt. Ni får verkligen ursäkta, men min fantasi räckte inte till att hitta ett bra förrättsrecept. Till huvudrätt blir det denna gång lamm, måste erkänna att jag själv aldrig varit så förtjust i lamm, men tycker alltid när jag läser recept med lammkött att det låter gott, detta recept är ett exempel på de som jag kunde tänka mej att är mycket gott. Kanske jag hittills bara haft otur när jag ätit lamm... Till efterrätt blir det en variant på den Italienska klassikern Tiramisu. Recepten är lånade från recept.nu. Smaklig måltid!

Grillade lammkotletter provencal
:


8 st lammkotletter
1 tsk provencalsk kryddblandning (rosmarin, timjan, dragon)
1 st vitlöksklyfta
salt
peppar
75 g getost
2 st tomater
4 st potatisar
1 bit rotselleri
1 st palsternacka
2 st morötter
1 st gul lök
0.5 knippe timjan
salt
peppar

-Sätt ugnen på 200 grader.
-Skala och klyfta potatisen. Skala och skär rotsakerna i grova bitar.
-Lägg potatisen i en ugnssäker form. Häll på olja och krydda med salt och peppar.
-Sätt in potatisen i ugnen och låt gå 10 minuter. Tillsätt rotsakerna och tillaga ytterligare cirka 30 minuter.
-Stek kotletterna, cirka 3 minuter på varje sida. Krydda med pressad vitlök, provencalsk kryddblandning, salt och peppar.
-Lägg på getosten mot slutet så den får smälta.
-Dela tomaterna i halvor. Lägg dem i en varm stekpanna med olja och stek dem tills de fått fin färg och blivit lite mjuka. Krydda med vitlök, salt och peppar.
-Servera lammkotletterna tillsammans med de rostade rotsakerna och de grillade tomaterna




Tiramisu med Baileys:

3.5 dl avsvalnat espressokaffe
2.5 2.5 dl Baileys Cream
2 2 paket à 200 g Savoiardikex
2 2 st ägg
0.75 0.75 dl (75 g) strösocker
500 500 g mascarpone
2.5 2.5 tsk kakaopulver


-Blanda kaffet med 1 3/4 dl Baileys i en grund skål.
-Doppa kexen i vätskan. Låt dem ligga och dra på varje sida så pass länge att de blir fuktiga men inte uppblötta.
-Lägg ett lager kex i botten på en 22 cm stor fyrkantig glasform.
-Separera äggen men behåll bara en vita. Vispa de två äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt, tillsätt resten av Baileys och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm.
-Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande, det kan du göra för hand när det är så liten mängd.
-Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.
-Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem.
-Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten. När det är dags att servera den pressar du kakaopulvret genom en tesil och garnerar tiramisun.

Inga kommentarer: