söndag 14 mars 2010

Veckans recept: tre olika sorters scones

Godmorgon!

Denna vecka tänkte jag bjuda på tre olika varianter av scones! Själv har jag blivit hel-förtjust i att baka scones, eftersom det är så enkelt och inte alls tar lång tid. Dessutom finns det ju inget godare än varm nybakat bröd! Första receptet är ett grundrecept, som man sedan kan göra om till sin egen smak med att tilsätta olika smaker, t.ex. örter eller fetaost.

Scones (grundrecept):
4 personer

3 dl mjölk
100g smör
7-8 dl mjöl (går att dela upp i t.ex. 4 dl vetemjöl och 3-4 dl grahamsmjöl eller semlemjöl)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda torra ingredienserna i en bunke, lägg i smöret i mindre bitar och finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en deg, men rör inte för länge utan sluta medan du ennu kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut på bakplåtspapper till fyra runda bröd på ca. 12-15cm i diameter. Skär ett kryss över bröden och nagga dem med gaffel. Grädda i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

Morotsscones i muffinsform
4 personer

3 dl yougurt
75g smör
6 dl vetemjöl
2 dl rivna morötter
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 tsk kanel

Blanda torra ingredienserna i en bunke, ägg i smöret i mindre bitar och finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt yougurten och morötterna och rör ihop till en lös deg.
Fyll muffinsfomar till 2/3, grädda i ugn i 250 grader i ca 10 minuter.

-vill du kan du lämna bort sockret och kanelen, så blir det ett mera matigt brödrecept!

Ost och oliv scones4 personer

2,5 dl mjölk
75g smör
2 msk olivolja
1 dl oliver
1,5 dl riven ost
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och blanda tillsammans med olivojlan ner i mjölet. Finfördela med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken, oliverna och 1 dl av osten och forma till en deg. Dela degen i fyra delar och platta ut på bakplåtspapper till runda bröd med ca. 12-15 cm i diameter. Skär ett kryss över bröden och nagga med gaffel. Strö ut resten av osten på bröden och grädda sedan i ugn i 250 grader i ca. 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

Flera goda recept hittar du här.




bilden är lånad från scones.se

Inga kommentarer: