torsdag 11 november 2010

Veckans recept: Vegetarisk paj

Har bollat fram och tillbaka med om jag skall bjuda på ett sött eller salt, men här framåt jul blir det lite mera sött, så salt får det bli den här veckan. Denna gång blir det dessutom en vegetarisk variant! Är inte världens bästa grönsaksätare, speciellt inte tillredda grönsaker, men kan ändå gott rekommendera denna paj. Passar dessutom bra till fredags eller lördagskvällar tillsammans med en grön sallad, ett tips såhär inför helgen.

Veckans recept: Vegetarisk paj

Botten:

3 dl vetemjöl
1/5 tsk salt
150g kylskåpskallt smör eller margarin
1-2 msk iskallt vatten
en näve riven ost

Fyllning:

2 paprikor (olika färger)
en zucchini
2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl riven ost

Mät upp mjöl och salt i en bunke, blanda och tillsätt sedan smöret. arbeta snabbt med fingrarna till en smulig deg, smöret får inte smälta för mycket av värmen från händerna. Tillsätt vatten och osten och bearbeta till en deg. Låt degen vila i kylskåp ett tag innan du trucker ut den i en smord pajform.
Skär grönsakerna i bitar och stek dem i smör på medelvärme tills de är mjuka. Om du vill kan du krydda lite efter smak. Under tiden som grönsakerna ligger i pannan och steks kan du förgrädda pajbotten i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Tag ut bottnen och häll grönsakerna i formen. Vispa ägg, mjölk, salt och vitpeppar och häll över grönsakerna. Strö till sist över den rivna osten och låt gräddas i ugnen i ca 30 minuter.










 Smaklig måltid!

Inga kommentarer: