fredag 31 december 2010

Utmaning 2011

Nyårslöften är ju något som många ger, ibland håller de, ibland inte. Tror inte iaf att jag själv lyckats hålla alla, men iår tänkte jag då utmana mej själv och er att ta vara på året som kommer på olika sätt. Med att göra små saker som förgyller vardagen, tar vara på tiden, ger stunder att minnas och gläder hjärtat. Har funderat ut en lista på sådant som jag tycker man egentligen borde göra varje år, så att man sedan när man blir äldre kan tänka tillbaka på och inte tycka att man inte gjort någt på flera år eller att livet bara sprungit iväg och man fortfarande sitter kvar på samma ställe. Hoppas så många som möjligt antar utmaningen! Sedan återkommer vi om ett år och ser hur det gått, jag föreslår att ha kameran i högsta hugg hela året så är det lättare att komma ihåg senare och blicka tillbaka på de stunder som värmt hjärtat.


To do 2011

- Gör något du aldrig gjort förut
 Det är alltid bra att prova på något nytt, kanske du plötsligt hittar en ny hobby, annars får du säkert bara en god stund, kanske många skratt och roliga minnen.

- Besök en plats du aldrig varit till
Nu menar jag inte att alla skall göra en långresa världen över, utan det kan bra vara en plats "nära hem" så att säga. Kanske bara en plats i hemtrakterna, eller någonstans i Finland, men varför inte en långresa om man nu vill det.

- Kom ihåg dina nära och kära!
Vad är livet utan vänner och familj? Ta vara på varje sekund med dem, de kan vara viktigre än du tror.

- Ha åtminstone sju dagar under hela året då du vilar ut dej helt, inga måsten eller stress, sov tills du vaknar och inte när klockan ringer
Vi stressar allt för mycket nuförtiden och glömmer ibland att varva ner. Därför är det viktigt att ibland låta kroppen vila ut ordentligt så att vi sedan kan ta nya tag igen.

- Köp en hobby-/intressebok. Kok-, Inrednings-, Sport-, Rese-, Kultur-, "you-name-it"-bok.   
Böcker är bra för själen, ger inspiration och en stunds avkopling. 

- Försök motionera regelbundet
Du mår redan bättre av en promenad och frisk luft mellan varven. Jag säger ju inte att ni skall bli sportfånar hela bunten utan att ni skall tänka på er hälsa.

- Ta tid för dej själv ibland!
Alla behöver vi ibland vara ensamma och reda ut tankarna, så det är bara bra att ta lite tid för sej själv ibland.

- Unna dej lite vardagslyx en gång i månaden
Behöver inte vara mycket, en bättre tillredd middag, ett biobesök, hemmaspa eller bastu, vad som helst du tycker är vardagslyx.

- Köp något nytt klädesplagg ibland 
Både du, din garderob och din börs mår bättre av små förnyelser med jämna mellanrum. 

- Simma i havet!
Ta vara på sommaren och naturen, ta ett dopp i havet och njut av sommaren.

- Köp ett par nya skor
När köpte du senast nya skor? Om inte annat så köp ett par mjuka härliga morgon/hemmatofflor, fötterna får man också skämma bort ibland. Ordspråket "allting klär ett vackert ansikte - sa flickan och provade skorna" tycker jag väldigt mycket om.

- Bygg en snögubbe eller åtminstone en snölykta
Man är inte vuxen före man vågar vara barnslig, ta fram det inre barnet i dej och lek i snön! 

- Överraska någon med något oväntat
Oväntade ting värmär hjärtat länge, både ditt och den andres. Dessutom märker du hur roligt det var att överraska den personen. Städa t.ex huset när det inte är din tur, gör maten, tvätta bilen, köp en godispåse till din vän och lägg den i den personens brevlåda. Vad som helst som någon inte väntar sej att du gör.

- Ta paus från något (/strejka /fasta) i en månad
Det kan vara förvånansvärt nyttigt på många sätt, beroende på vad du pausar från. Är det tv:n så märker du hur mycket annat det finns att göra istället, är det godis, skräpmat eller alkohol är det för hälsans skull... Dessutom kan det kännas riktigt lyxigt och roligt sedan när pausen är slut, att få börja se på tv igen, eller äta godis eller vad det nu var.  

- Gör en god gärning för en främling
Håll upp dörren, hjälp någon att plocka upp om de tapapt något, hjälp en mamma med barnvagnen på tåget eller bussen om de behöver. Goda gärningar är bra för alla!

- Ta tid på två med din Älskling, lever du ensam så ta tid på två med en god vän!
Även förhållanden behöver vårdas ibland

- Besök åtminstone två kulturella händelser 
Teater, bio, muséer, konstutställningar, konserter...

- Plocka en blombukett och lägg den i vas
Alla vackra ting som pryder hemmet behöver inte kosta mycket. 

- Unna dej något du själv vill ha
Ett klädesplagg, en möbel, en sak, en resa, en middag, vad du själv velat ha.

- Gör något med dina händer, var kreativ!
Alla kan använda sina händer till något, eller alla kan åtm. försöka. Det är kul att jobba med händerna och ännu roligare att sedan (speciellt om det lyckas) kunna säga att man gjort det själv. 

Till sist, försök njuta av året som kommer, av de olika årstider vi har, av människor du har runt omkring dej, av saker som händer och framförallt av dej själv. Ta vara på varje dag!

      

1 kommentar:

Anna sa...

Jättefina saker att utmana sej själv med! Ja tror jag vill försöka göra de flesta :D <3