fredag 3 december 2010

Veckans recept: Julgodis

På julen är det ju nästan ett måste att göra egen godis. Varje år har det inte blivit av, men iår skall jag nog göra lite. Tänkte lägga upp två godisrecept som passar bra till julen, ena är mintgodis, liknar lite mintpastiller men smälter i munnen. Andra är nötkola, en form av helt traditionell kola. Har tyvärr inga egna bilder så bilderna är från recept.nu,( recepten är dock inte därifrån)

Mintkarameller:

2,5 dl florsocker
1 äggvita
1 droppe pepparmyntsolja
50 g choklad

Vispa äggvitan och florsockret med elvisp tills smeten blir seg och styv. Rör ner pepparmyntsdroppen. Sätt en mellanstor tuta på en spritspåse (går att använda vanliga starkare plastpåsar också, och klippa ett litet hål i ena hörnet och använda det som sprits). Lägg i smeten och spritsa ut droppar på ett bakplåtspapper och låt stelna.
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i micron. Spritsa med en liten sprits små chokladdroppar på de stelnade mintkaramellerna. Ställ karamellerna i kylen och låt stelna. När de är hårda kan de läggas i en skål på bordet, eller varför inte i en liten burk och ge bort till julklapp?









Nötkola:


3 msk margarin
4 dl strösocker
4 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g hackade nötter

Blanda alla ingredienserna utom nötterna i en tjovkbottnad kastrull och lägg på spisen, och smält den på svag värme. Öka värmen tills massan börjar bubbla och koka kraftigt utan lock i 20-30 minuter. Rör inte för mycket i grytan för då blir kolasmeten grynig.
Gör kulprov, (häll en droppe kolasmet i ett glas kallt vatten. Ta upp droppen och se om den går att rulla till en kula, om inte kokar du smeten lite till, och gör om provet tills det går.) När smeten är klar häller du i nötterna och rör om. Häll antingen upp kolasmeten i en form med bakplåtspapper, eller häll i små knäckformar. Gör du kolan på ett bakplåtspapper så låt den svalna en stund innan du skär den i bitar. Ställ i kylen och låt kallna helt. Även dessa är lätta att ge bort i julklapp, men då rekommenderar jag att göra kolan i knäckformar.










Ha en smaskig jul!

Inga kommentarer: