måndag 27 december 2010

Veckansrecept: Pepparbiff och hasselbackspotatis

Julhelgen är över, så nu är det dags att så småningom börja fundera på nyåret och nyårsfirandet. Så jag tänkte ge er lite idétips till nyårsmiddagen såhär i början av veckan, så slipper ni sistaminutenstressen. För mej har nyårsfirandet alltid förknippats med lite exklusivare mat. Hemma hos oss har det blivit en liten tradition att äta köttfondue på nyår, det har vi gjort många år, (men förstås med några års undantag), så det kan ju bero på det att jag tycker att lite lyxigare mat hör till nyåret. Man firar ju att det blir ett nytt år, och att ett år är förbi, man ser fram emot nya ting och är beredd att ta nya tag, och lämnar ett år bakom sej... Men tillbaka till receptet...Jag tänker inte ge fonduerecept, utan något annat com är ack, lika så smarrigt, nämnligen pepparbiff med hasselbackspotatis och pepparsås. Kan ge en liten vink om att pepparsåsen är världens enklaste att göra och supergod! Servera menyn till en enkel grön sallad.

Hasselbackspotatis:
4 portioner

3/4 - 1 kg potatis (av fast sort, och gärna så jämnstora som möjligt)
50 g smör
2 msk ströbröd
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i 2-3 mm tunna skivor utan att skära rakt igenom. Lägg potatisen på en träsked så går det lättare att skära. Lägg potatisarna i en smord ungsfast form. Smält smöret och pensla på potatisarna. Stek potatisarna i ugnen i ca 30 minuter, pensla då och då med smält smör. Ta ut potatisarna och pensla ännu en gång och strö över ströbrödet, och stek ännu i ugnen i 15 tills den är mjuk och fått fin färg. Strö över lite flingsalt före servering.

bilden är lånad från recept.nu













Pepparbiff:
4 personer

ca 500g nötfilé
peppar
salt

Skär filén i ca 1,5 cm tjocka skivor. Stek ytorna på köttet i smör eller ojla i en stekpanna för att få en vacker brun färg. Peppra och salta samtidigt som du stecker biffarna. Lägg biffarna i en lättsmord ungsfast form och in i ugnen på 225 grader (tillsammans med potaisen), i ca 7 minuter, kortare ifall du vill ha din biff medium istället för genomstekt, men detta är en smaksak. Orsaken varför biffen steks i ugn är att det är mindre risk för att biffen blir torr då än om du steker den genomstekt i pannan.

Pepparsås:

2 dl grädde (ev. matlagningsgrädde)
1 st. mustapekkaost

Koka upp grädden i en kastrull och låt mustapekkaosten smälta i. Rör om och låt sjuda på låg värme ett par minuter för att smakens skull. Klar att servera!

Inga kommentarer: