lördag 11 december 2010

Veckans recept: Julpannacotta

På julen skall man ju alla traditionella rätter stå på bordet, så så värst stor förändring och nya recept där behövs inte. Men till efterrätt kan man ju alltid pröva på något nytt. Jag tänkte ge er ett recept på en julig pannacotta, en pannacotta som är smaksatt med kardemumma, och med ett glögglager på toppen. Dessutom är det ju alltid både lika enkelt och gott att göra pannacotta. Har försökt leta en bild på google eftersom mina tyvärr misslyckades helt. Hittade inga bra på nätet heller så tog en som mest liknade min julpannacotta.

Veckans recept: Julpannacotta:

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
0,5 tsk kardemumma
(1 krm kanel)
3 st gelatinblad

Glögg-gelé

2 dl glögg
3 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen för pannacottan i blöt. Häll grädden, vaniljsockret, sockret, kardeumman och ev. kanelen i en kastrull och låt koka upp. Låt koka ett par minuter och ta sedan bort från plattan. Tillsätt gelatinbladen och häll upp i små portionsskålar. Låt svalna i kylen i ca en timme.
Lägg gelatinbladen för glögg-gelén i blöt. Värm upp glöggen i en kastrull och tillsätt sedan gelatinbladen, rör om och låt svalna en liten stund. Häll försiktigt glögg-gelén på pannacottan, du kan t.ex ha en sked vid ytan och hälla på skeden så det sedan rinner jämt ut på pannacottan. På det här sättet får du jämna fina ytor. Låt stå i kylen ännu i ett par timmar eller tills även glögg-gelén stelnat. Servera som efterrätt!

Vill du ytterligare piffa till efterrätten kan du ha ett lager pepparkakssmulor på botten av portionsskålarna. Då får du in ännu en härlig julkänsla och det smakar dessutom super! Alternativt kan du servera pannacottan med en pepparkaka till.






Smaklig måltid!

1 kommentar:

lyckebrants lycka sa...

Hejsan.
Hittade din blogg när jag googlade på jul pannacotta = )

Ska testa ditt recept tänkte jag!

Ha en riktit gog jul

Rose-Marie/ Bälinge, Uppsala