onsdag 21 april 2010

Veckans recept: Mjöd

Vappen är på kommande, det betyder att det så småningom börjar bli dags att börja laga mjöd. Mjöd är gott och hör till vappen! Själv vill jag absolut ha hemgjord (mammas) mjöd och inte någon köpis, så därför så tänke jag lägga upp receptet här. Själva tillagningen tar inte så jättelänge, men eftersom mjöden skall stå länge och i olika skeden så är detta någor man bör göra ungefär en vecka innan man vill avnjuta den.




Mjöd

8 liter vatten
1 kg farinsocker (alternativt ½ kg strösocker och ½ kg farinsocker)
1 krm jäst (torrjäst eller ett pyttelitet hörn av en jästbit)
Skalet av 4-5 citroner
Saften eller skivor av de skalade citronerna
Russin

Häll sockret i ett ämbar, koka upp 2-3 liter vaten och häll över sockret. Rör om tills sockret smälter och häll sedan över resten av vattnet. Lös upp jästen i en del av mjöden och häll sedan ner i resten. Tvätta citronerna noga och skala dem med potatisskalare, helst så tunt att det vita, beska inte kommer med, lägg citronskalen i mjöden. Skiva citronerna (skär bort det vita) eller pressa saften ur citronerna och tillsätt även det i mjöden (sila citronsaften). Du kan till exempel skiva hälften av citronerna och pressa saften ur andra hälften. Låt mjöden stå ett dygn i rumsvärme.
Ploppa ner russinen i flaskor och fyll sedan flaskorna med mjöden. Se till att skruva fast korkarna ordentligt så att inte bubblorna försvinner. Låt stå ytterligare några dagar, i rumsvärme om det är bråttom annars i kylskåp eller på annan sval plats. Mjöden är drickfärdig när russinen flutit upp till ytan, men blir godare om den ännu står i kylskåp någon dag.
Drick mjöden kall och traditionellt skall man avnjuta den med struvor eller munkar.

Inga kommentarer: