söndag 18 april 2010

Veckans recept: skink och ostpaj

Här kommer denna veckas recept, bättre sent än aldrig inte sant?
Tänkte bjuda på ett av mina favorit pajrecept, nämnligen skink och ostpaj. Passar bra både till vardags och till fest! Är dessutom mycket lätt att ta med sej som lunch..

Skink och ostpaj

Botten:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
150g kylskåpskallt smör eller margarin
1-2 msk iskallt vatten
1 näve riven ost

Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt margarinet/smöret och "smula sönder" smöret med mjölet så att degen blir som till en smulpaj. Tillsätt den rivna osten och vattnet och arbeta till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i ca 1 timme. Tag sedan ut degen och kavla ut den och lägg den i en pajform som är ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet ännu en halv timme, detta gör så att degen inte "ramlar ner" i formen lika lätt under gräddningen. Förgrädda eventuellt pajbotten i 200 grader i ca 10-12 minuter innan du gräddar hela pajen.

Fyllning:

150g rökt skinka
4 ägg
3 dl standardmjölk
3-4 dl riven ost
1/4 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver

Strimla skinkan och strö den över pajbotten. Eventuellt kan du göra detta redan innan du förgräddar botten och lägga dem båda i ugnen på förgräddning i ca 10-12 minuter. Vispa ägg och mjölk, tillsätt kryddorna och den rivna osten och rör om. Häll försiktit mjölkblandningen över skinkan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Om du vill förädla pajen kan du göra det med t.ex tomatskivor eller paprika. I såna fall så lägg tomatskivorna eller paprikabitarna över skinkan innan du häller på mjölkblandningen.

Pajen går utmärkt att göra dagen innan, värm den bara innan servering i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter med aluminiumfolie på så att den inte bränns.


(bilden lånad från google, eftersom mina bilder inte lyckades så bra..)

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: