tisdag 27 april 2010

Veckans recept: vappen-picnic

Eftersom det är glada-vappen nu i helgen, så är det ju också picnic som gäller för många..så jag tänkte bjuda på tre stycken recept som går att ha med på picnic, även sådana jag själv gärna tar med. Första receptet är en matig sallad, som är både god och bra på picnic. Okej, alla sallader är bra picnic-mat, men här är iaf ett recept. Nästa recept är klassiska pizzasnurror, som är praktiska att äta och lätta att ta med sej, dessutom riktigt goda ;) Sista receptet blir en söt variant. Tänkte länge på vad som är både gott och lätt att ta med sej, och som går att äta lite under hela dagen..så när jag bollade ideér så dök kokosbollar upp med jämna mellanrum, och jag tänkte först nää.. men med lite eftertanke, så kom jag fram till att varför inte? De är goda, enkla och lätta att ta med sej. Men slut med försnacket, här kommer recepten:

Kycklingsallad

4 st kycklingfiléer
2 msk honung
2 msk soja
saften från en halv citron
salt
svartpeppar
500 g valfri pasta
4 msk pesto
1/2 isbergssalladshuvud (eller 2 st gemsalladshuvuden)
4 st plommontomater
1/2 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
mozzarellaost

Gör en marinad av honung, soja, citron, salt och peppar och lägg kycklingfiléerna i den för att marineras. Koka pastan och skölj den sedan under kallt vatten. Häll peston med pastan och rör om. Skär tomaten och salladen, plocka bladen av basilikan och blanda ihop dem också med pastan. Stek kycklingen i stekpanna tills den är helt genomstekt. Låt kyklingen kallna lite, skär den sedan i skivor eller bitar och strö över salladen. Strö över mozzarellaost (så mycket du vill ha). Klar att servera!




Pizzasnurror

deg:5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk salt
1 paket jäst
1 ägg
13-15 dl vetemjöl

tomatsås:
2 dl tomatpuré
1 tsk oregano eller pizzakrydda
en skvätt ananassaft

fyllning:
3 dl riven ost
100g rökt skinka
2 st tomater

1 ägg
1 dl riven ost

Värm upp mjölken tills den är fingervarm (37grader) och lös upp jästen i den. Rör ner salt och olja, knäck ner ägget i det, och rör om. Rör ner mjöl lite i taget tills det blir en jämn deg. Ställ degen och jäs under en bakduk, i ca 40 minuter.
Rör tomatpurén, oreganon och ananassaften till en tomatsås.
Riv osten, skär skinkan och tomaten.
När degen jäst, knåda den med några hårda tag, dela den i två delar och kavla ut till en 30x40 cm stor platta. Häll över hälften av tomatsåsen , bred ut. Bred även ut hälften av skinkan, tomaten och osten. Rulla ihop till en fast rulle. Skär i ca 2cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar (större muffinsforsmar). Låt jäsa ennu ca 30 minuter. Gör lika dant med andra deghalvan.
Pensla snurrorna med ett uppvispat ägg och strö över lite riven ost.
Grädda i ugnen på 250 grader i ca 10-12 minuter tills bullarna är vackert bruna.




Kokosbollar

150g smör eller margarin (rumsvarmt)
2 dl socker
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe (eller vatten)
4,5 dl havregryn

kokosflingor till garnering

Vispa smör och socker. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, och blanda sedan ihop med smöret och sockret. Rulla till små bollar som du sedan rullar i kokosflingorna. Låt stå kallt en stund innan du avnjuter.



Ha en trevlig picnic!

Inga kommentarer: