torsdag 21 oktober 2010

Veckans recept: Lasagne

Efter en veckas paus med recept så tänker jag igen bjuda er på ett recept. Det råder brist på bildsidan för mej för tillfället, gillar inte riktigt att använda google, vill helst ha egna bilder. Så denna vecka tar jag en favorit i repris men eftersom det ändå är rätt så länge sedan och det har kommit en del nya läsare sedan dess så lägger jag upp receptet igen. Lasagne hör ju till grundlig husmanskost, och är en bra rätt att göra på t.ex helger eftersom den ändå skall vara länge i ugnen.

Lasagne:
(4-6 portioner)

9-12 lasagneplattor, beroende på ugns-formen

Köttfärssås:

400g Köttfärs
400g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tärning kött- eller grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
(chili-krydda, paprikapulver, basilika, kryddor enligt tycke och smak)

Ostsås:

3 msk smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt
vitpeppar

Garnering:
ca 1 dl riven ost


Bryn köttet i stekpanna, tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén och buljongtärningen. Krydda såsen med salt peppas och andra eventuella kryddor. Smaka!

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om hela tiden och var försiktig så att det inte bränns vid! Häll i mjölken försigtigt under omrörning, så att inte såsen skär sig. Ett tips är att inte hälla allt i på en gång. Låt koka upp under omrörning och låt koka i ca tre minuter innan du tillsätter osten, saltet och vitpeppar. Låt inte såsen koka efter att du tillsatt osten, eftersom den då lätt blir grynig.

Olja en ungsform. Varva nu köttsåsen, lasagneplattorna och ostsåsen i 3 lager. Ex. Köttsås-lasagneplattor-köttsås-ostsås-lasagneplattor-köttsås-ostsås-lasagneplattor-ostsås och garnera med riven ost.

Grädda i ugn i 175-200 grader (beroende på ugn) i ca en timme (tills lasagneplattorna är mjuka)
















Smaklig måltid!

Inga kommentarer: